Angst voor het coronavirus: strategieën om je te helpen

COVID-19 verandert onze levensstijl volledig. In een scenario van onzekerheid is het normaal om angst te ervaren. Je moet echter wel je best doen om het onder controle te houden zodat we allemaal samen deze noodsituatie kunnen overwinnen.
Angst voor het coronavirus: strategieën om je te helpen

Laatste update: 21 mei, 2020

In de psychologie is ‘sociale besmetting’ een bekende term. Dit zijn situaties waarin emoties zich verspreiden en uiteindelijk extreme stress, zorgen en zelfs paniek veroorzaken. We zijn nu allemaal doordrenkt met angst voor het coronavirus en we moeten allemaal het effect ervan beheersen en deze situatie op de juiste manier het hoofd bieden.

Dit gevoel van paniek verandert niet alleen onze levensstijl. De golven van de impact ervan beïnvloeden de economie en, erger nog, het leidt tot nutteloos en zelfs irrationeel gedrag. Als voorbeeld hebben sommige mensen op dit moment toiletpapier ingeslagen, genoeg voor wel drie maanden. Heeft dat wel zin? Het lijkt zeker van niet.

We moeten hierover duidelijk zijn. Angst maakt deel uit van ons allemaal en heeft als zodanig zijn doel en belang. Je kunt er namelijk door reageren op gevaar en het helpt je te overleven.

In contexten van onzekerheid en angst, zoals nu, is het belangrijker dan ooit om het onder controle te houden. Het moet je bondgenoot zijn en geen brandende lont die de zorgen vergroot en je naar onevenwichtig en zelfs onlogisch gedrag leidt.

In dit huidige scenario kan angst een secundair virus zijn, bijna net zo gevaarlijk als COVID-19 zelf. Als je jezelf eraan overgeeft, zal je psychische ongemak toenemen en mensen het ergste van je laten zien. Dit is echter niet het moment. Tegenwoordig moet je jezelf voor zijn en je mentale krachten wakker schudden.

Angst voor het coronavirus

Angst voor het coronavirus, wat kunnen we doen?

We kennen allemaal wel de Britse boodschap ‘keep calm and carry on’. Deze zin verscheen voor het eerst in 1939 in het Verenigd Koninkrijk in de vorm van een pamflet om het moreel van de bevolking te verhogen. In de loop van tijd werd het een icoon. Maar….diende het op dat moment enig doel?

Men waardeerde zeker de gedachte erachter, maar in werkelijkheid helpt het niet echt als je gezegd wordt kalm te blijven. In dit geval heb je iets anders nodig om de angst voor het coronavirus te verlichten. Je moet je mentale benadering trainen.

Het gaat er echt om de hyperactiviteit van de cerebrale amygdala en je emoties te verminderen en de prefrontale cortex te activeren. Dit is het gebied dat je toestaat om gericht en reflectief kunt handelen en denken.

1. Vermijd informatiestress

Informatiestress is een ander woord voor informatie-overload (of infoxication). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft erkend dat de huidige crisis stress onder de bevolking veroorzaakt. Een manier om de impact te verminderen is te voorkomen dat je 24 uur per dag blootgesteld wordt aan het nieuws en de informatie die per seconde verschijnt.

Ja, je moet geïnformeerd worden, maar raak niet geobsedeerd. Het bijhouden van aantallen, infectiepercentages en speculatie verhoogt alleen maar de bezorgdheid over de hele situatie.

2. Te midden van negatieve gedachten: rationaliseer

Het is logisch en te verwachten dat we bang zijn. Die angst moet echter rationeel zijn. Bijvoorbeeld: “ik ben bang om geïnfecteerd te raken.” Wat zou je moeten doen? Neem preventieve maatregelen. “Ik ben bang dat mijn vader of opa ziek wordt.” Wat zou je moeten doen? Neem maatregelen om ze te beschermen.

Angst moet een mechanisme zijn waarmee je actie kunt ondernemen en nuttige maatregelen kunt nemen. Maar bovenal moet je al die negatieve gedachten die mobiliseren en de paniek vergroten beheersen.

Dus als je wordt overspoeld met gedachten als “we gaan allemaal dood” en “er is geen hoop,” dan moet je rationaliseren. Maar hoe? Door te zoeken naar betrouwbare informatie. Kijk maar eens naar de statistieken van China: het sterftecijfer daar is 2,3%.

3. Te midden van onzekerheid: routines

Angst voor het coronavirus voedt zich met onzekerheid. De realiteit is dit: we hebben te maken met iets dat we nog nooit eerder hebben gezien. Het is een nieuw virus en er is momenteel geen vaccin.

We weten ook nog niet hoelang de quarantaine en beperkende maatregelen zullen duren. Dit alles brengt ons allemaal in een staat van onzekerheid die niet iedereen aankan.

Dus wat kun je hieraan doen? Je kunt je het beste concentreren op het hier en nu. In deze gevallen is het het beste om een routine op te stellen waaraan je je moet houden. Dit zal je helpen om je te concentreren op het hier en nu.

Routines en samen doorbrengen om angst te beheersen

4. Deel emoties om beter te leven bij angst voor het coronavirus

Angst is een veelvoorkomend gevoel. Als je het ervaart, wil dat nog niet zeggen dat je een zwak persoon bent. Het is tijd om al je emoties te accepteren en met anderen te delen om een balans in je leven te vinden.

Het gaat niet om angst te intensiveren, maar om er samen mee om te gaan en manieren te creëren waarop we elkaar met hoop, energie en emotionele troost kunnen voeden.

5. Wees realistisch: minimaliseer of maximaliseer het risico niet

Een manier om angst voor het coronavirus te beheersen, is te allen tijde realistisch te zijn. Je mag niet vallen voor psychologische afweermechanismen waarbij je het risico minimaliseert.

Je mag jezelf niet vertellen dat, omdat je jong bent of omdat je in gebied bent met een laag aantal geïnfecteerde mensen, je minder gevaar loopt. Aan de andere kant mag je het ook niet maximaliseren tot het punt dat je niet meer kan slapen en COVID-19 volledig je gedachten in beslag neemt.

Er is een reëel risico en dat moet je accepteren. Je hoeft je alleen maar aan te passen aan deze realiteit door verantwoordelijk te zijn voor jezelf en voor anderen. Als je in paniek raakt, kun je anderen niet helpen. Als je de situatie onderschat, breng je jezelf en anderen in gevaar. Handel daarom met gezond verstand.

Acties en reacties onder controle houden

6. Ik heb geen controle over wat er gebeurt, maar ik heb wel controle over mijn acties en reacties

Om angst voor het coronavirus onder controle te houden, moet je een andere realiteit accepteren: je hebt geen controle over alles wat COVID-19 doet. Je kunt echter je reacties en gedrag beheersen.

Het is tijd om jezelf af te vragen hoe je jezelf wilt herinneren wanneer deze crisis voorbij is. In het ideale geval zou je jezelf willen herinneren als iemand die kalm bleef, verantwoordelijk was, voor jezelf zorgde en andere mensen hielp.

7. Dagelijkse doelen en verbinding bij angst voor het coronavirus

Niemand had de huidige situatie kunnen voorzien, maar we zitten er middenin en we kunnen er niet aan ontsnappen. Het kan echter weken duren voordat we de infectiecurve op dezelfde manier kunnen afvlakken zoals China dat gedaan heeft.

Tot die dag zullen twee elementen ons helpen de druk de angst voor het coronavirus te verminderen: doelen stellen en contact houden met de mensen van wie we houden.

Je moet kortetermijndoelen en langetermijndoelen hebben. Elke dag dat we wakker worden, is het een goed idee om een doel te stellen (een boek lezen, iets nieuws doen met onze partner of kinderen, het huis schoonmaken, schrijven, schilderen, enz.). Langetermijndoelen moeten je eraan herinneren dat je levensdoelen er nog steeds zijn. Ze begeleiden je en bieden je hoop.

Aan de andere kant is het essentieel om contact te houden met vrienden en familie. Meer dan ooit zijn WhatsApp en videogesprekken onze dagelijkse kost. Laten we er gebruik van maken en hoop houden. Jouw houding in de huidige context is alles.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.