Jezelf trainen in volharding is belangrijk

Is jezelf trainen om vol te houden een onmogelijk doel? Wij denken het niet! Lees dus verder en ontdek waarom.
Jezelf trainen in volharding is belangrijk

Laatste update: 21 februari, 2020

Jezelf trainen om  vol te houden is iets dat je zal helpen om de confrontatie aan te gaan met alle uitdagingen die op je weg komen. Dankzij deze psychologisch kracht, zullen we onze doelen halen, omgaan met tegenslag en ons karakter versterken zodat we nooit opgeven.

Onszelf trainen om vol te houden zal ons misschien niet helpen om het geluk waarvan we dromen, te bereiken. Het zal ons echter helpen om iets te verwezenlijken dat zelfs nog krachtiger is: trots zijn op onszelf.

We zullen dan de mensen zijn die het lef hebben om de uitdagingen van het dagelijks leven aan te pakken en hun eigen geluk te creëren. Die mensen begrijpen namelijk niet wat het is om op te geven. Telkens als ze vallen, staan ze weer op.

Laozi zei dat volharding de bouwsteen is van alle handelingen. Laten we echter eerlijk zijn. Niemand leert ons hoe we deze vaardigheid moeten verwerven of hoe het groeit.

We begrijpen niet hoe dit deel van onze persoonlijkheid zich ontwikkelt en ons helpt om de hoogste doelstellingen in het leven te bereiken. Vaak verwerven we het van de mensen die het dichtst bij ons staan: onze vaders en moeders. Zij en andere belangrijke figuren in ons leven inspireren ons met hun houding, gedrag en persoonlijke focus.

Het zou ongetwijfeld prachtig zijn als we allemaal ter wereld kwamen met dit vermogen al vastgelegd in onze genen.

Volhouden kunnen we leren

Heel recent onderzoek vertelt ons dat volharding als een uitzonderlijke psychologische weerstandsoefening werkt. Het helpt ons om meer te doen dan alleen maar onze doelen te halen. In staat zijn om vol te houden heeft te maken met een verminderd risico op depressie.

Bovendien is het een uitermate doeltreffende strategie om angstgevoelens te beheersen. Dit is een deel van onze psyche waarvan het absoluut de moeite waard is om het ten volle te vergroten.

“Als je in het leven wil slagen, maak dan van volharding je boezemvriend, maak van ervaring je wijze raadgever, van voorzichtigheid je oudere broer en van hoop je beschermend genie.”

Joseph Addison

Weerbaarheid in het dagelijks leven

Jezelf trainen in volharding: een pijler van weerbaarheid in het dagelijks leven

Het Journal of Abnormal Psychiatry heeft onlangs een studie gepubliceerd. Het wekte een enorme interesse op het gebied van de psychologie en van de persoonlijke groei. De universiteit van Pennsylvanië heeft dit onderzoek over een periode van twintig jaar uitgevoerd. Het heeft ons heel was interessante informatie verschaft.

De eerste vaststelling was dat de meest volhardende mensen – die doelen stellen en ernaar streven ze te halen – veel minder risico lopen op paniekaanvallen, angstgevoelens en depressie.

Jezelf trainen om te volharden heeft volgens deze studie ongeveer 3.300 mannen en vrouwen geholpen om een meer weerbare geestesgesteldheid te ontwikkelen.

Doorzetters komen zelden vast te zitten in al hun problemen. Ze raken ook niet geobsedeerd door negatieve situaties. Zij maken eerder gebruik van een cognitieve aanpak die steunt op problemen oplossen, creativiteit en positief nadenken.

Het zijn ook heel vasthoudende mensen die vastbesloten zijn om te groeien en niet stil te blijven staan. Daarnaast houden ze elke dag hun doelen, dromen en wensen in hun geest op de voorgrond. Dit alles werkt als een ware motiverende factor. Angst heeft hier geen plek. De schaduw van hulpeloosheid of negatieve gedachten komen hier niet binnen.

Hoe kan je jezelf trainen in volharding?

Neurowetenschappers hebben jaren geleden ontdekt dat dopamine verbonden is met volharding en pro-actief gedrag. Dr. Joe Z. Tsien, co-directeur van het Neuroscience Institute van de Georgia State University, wijst erop dat we allemaal de vrijmaking van deze neurotransmitter kunnen bevorderen.

Dit is namelijk mogelijk door nieuwe gewoonten te ontwikkelen, duidelijke doelen te hebben en gemotiveerd te blijven. Hieronder noemen we de psychologische methoden die je moet leren om dag na dag volhardend te blijven.

Stel duidelijke doelen

Zonder duidelijke doelen zal je nergens komen. Zonder een doel is er geen hoop. We moeten duidelijk zijn over het feit dat de geest zich voedt met dromen. Als deze dromen niet in goed omschreven en realistische doelen omgezet worden, dan zal er ook geen motivatie zijn.

Zelfcontrole

Wanneer we aan onze persoonlijke horizon een doel stellen, dan is er geen weg terug. We moeten dan onze inspanningen en ideeën samenvoegen en naar dat bijzondere punt toe streven.

Om dit te doen moeten we een aantal gebieden op een doeltreffende manier onder controle houden: ontmoediging, frustratie, angst en stress. Daarom is zelfcontrole een sleutel tot jezelf trainen in volharding.

Zelfcontrole en jezelf trainen in volharding

Positieve aanpak

Positiviteit, het gevoel van doeltreffendheid, zelfvertrouwen en een goed humeur zijn ook basiselementen die ons helpen om onze doelen te halen. Bovendien gaat volharding hand in hand met een positieve aanpak. Die benadering laat niet toe dat negatieve of beperkende emoties hun intrede doen.

Jezelf niet toestaan om op te geven

Verwezenlijk een droom. Overwin depressie. Train voor een wedstrijd of om een nieuwe vaardigheid te verwerven. Wees trots op jezelf… Al deze dingen vereisen boven alles één aspect: niet opgeven. Wat we echter wel kunnen doen, is een stap terug zetten. Op die manier kunnen we nieuwe doelen stellen en daarna een beter momentum creëren.

We kunnen ook even pauze nemen om na te denken en nieuwe perspectieven op te doen. Wat we echter nooit mogen doen, is stilstaan terwijl we vastzitten in ontmoediging en opgave. Daarom is jezelf trainen in volharding een krachtige oefening ten voordele van motivatie en gezondheid.

Iedereen van ons kan dit aspect verbeteren. Het zorgt er namelijk voor dat onze hulpmiddelen en potentieel in ons voordeel werken. Ons welzijn zal verbeteren. Elke dag zullen we de moed vinden om stukje bij beetje verder te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Nur Hani Zainal and Michelle G. Newman. “Relation Between Cognitive and Behavioral Strategies and Future Change in Common Mental Health Problems Across 18 years.” Journal of Abnormal Psychology (First published online: May 2, 2019) DOI: 10.1037/abn0000428

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.