Je angstgevoelens overwinnen: 7 boeken die je kunnen helpen

Sommige boeken kunnen ons helpen om angstgevoelens te overwinnen. Ze verschaffen ons de vaardigheden om deze dagelijkse zwarte gaten beter te beheersen. Ontdek de beste boeken in dit artikel!
Je angstgevoelens overwinnen: 7 boeken die je kunnen helpen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 21 augustus, 2023

Laten we eerlijk zijn. Dagelijks gaan de meesten van ons met een geest om die sneller dan het leven wil gaan. We krijgen dan te maken met onze angsten, problemen en ook met onze onzekerheden. Eén van de beste manieren om te leren hoe je deze situaties kan hanteren, is d.m.v. boeken die je hulp bieden om je angstgevoelens te overwinnen.

Dit soort boeken kan inderdaad een enorme hulp zijn. Ze verruimen immers onze kijk, geven ons richtlijnen en waardevolle technieken om onze manier van denken te verbeteren.

Het is waar dat we ons voor hulp altijd kunnen wenden tot goede psychologen en beroepskrachten in de gezondheidszorg. Gustave Flaubert heeft echter ooit gezegd dat goede boeken ons niet proberen iets te leren of ons te vermaken. Goede boeken helpen ons om beter te leven.

Deze boeken kunnen ons dus de geschikte hulpmiddelen geven om ontberingen op een doeltreffende manier aan te pakken.

Van plotselinge en sporadische angstaanvallen tot die situaties waarin paniekaanvallen en fobieën blijven aanhouden, voor alles bestaat er een boek. We zullen nu de beste boeken bekijken die je kunnen helpen en waarmee je je angstgevoelens overwinnen kan.

“De mens maakt zich minder zorgen om echte problemen dan om zijn ingebeelde angsten over echte problemen.”

-Epictetus-

De beste boeken om je angstgevoelens te overwinnen

De beste boeken die je helpen je angstgevoelens overwinnen

Dr. James D. Herbert, Dr. Evan M. Forman en Dr. Brandon A. Gaudiano van de universiteit van Michigan hebben in 2008 een onderzoek uitgevoerd. Ze hebben de invloed geanalyseerd van boeken om angstgevoelens te overwinnen. Helpen ze echt? Veroorzaken ze een verbetering? Of zijn ze slechts werken zonder enige therapeutische relevantie?

 • Ze hebben aangetoond dat de boeken met de grootste positieve invloed op de lezers, die boeken zijn die door professionals geschreven zijn. Deze boeken behoorden ook tot de groep van best verkopende boeken in dit gebied.
 • Bovendien evalueerden ze het wetenschappelijke bewijs, de kwaliteit van de technieken en de weerklank van de boeken. Meer specifiek bedoelen ze met weerklank het vermogen om vanuit een humanistisch, eenvoudig en toegankelijk standpunt in verbinding te komen met de lezer.

Laten we nu de beste boeken bekijken die jou kunnen helpen je angstgevoelens overwinnen. Het zijn die boeken die het beter deden op de drie punten die we hierboven vermeld hebben.

1. How to Control Your Anxiety Befor It Controls You van Albert Ellis

Albert Ellis is één van de meest invloedrijke psychotherapeuten ooit. Volgens sommigen is hij zelfs belangrijker dan Sigmund Freud zelf. Ellis heeft de grondslagen gelegd voor de rationeel emotieve gedragstherapie.

Dit is een doeltreffend en bruikbaar instrument om angstgevoelens te behandelen. Het boek van Ellis heeft ook de behandeling van angst veranderd. De reden is dat het ons geleerd heeft hoe we verschillende dingen moeten begrijpen:

 • Dankzij Dr. Ellis hebben we geleerd dat angstgevoelens niet slecht zijn.
 • Angstgevoelens worden echter problematisch wanneer we de controle erover verliezen. In dat geval begint onze werkelijkheid een waas te worden. Een blik waar negatieve gedachten overheersen, vervormt dan de waarheid.

Met dit boek zullen we waardevolle strategieën leren waarmee we de controle over onze angstgevoelens in handen kunnen nemen. We leren onze angst te heroriënteren op veel nuttigere en gezondere dingen.

2. Cómo superar la ansiedad  (hoe angst te overwinnen) van Enrique Rojas

Enrique Rojas is één van de meest opvallende sprekers op het gebied van de psychiatrie en op het vlak van depressie en angstgevoelens. Op een heldere manier brengt hij zijn ideeën, begrippen en strategieën over om ons te helpen onze angst te beheersen.

Dit boek is tegelijk waardevol en professioneel. Het is vooral nuttig om verandering te stimuleren en gezondere gewoonten aan te nemen.

3. My Age of Anxiety: Fear, Hope, Dread and the Search for Peace of Mind van Scott Stossel

Dit boek werd snel een bestseller. Het is ongetwijfeld één van de beste boeken die je kunnen helpen je angstgevoelens overwinnen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste maakt de manier waarop het geschreven is, dit boek tot één van de beste boeken.

De auteur vertelt ons zijn verhaal op zo’n manier dat we ons betrokken voelen. Bovendien bevat het ook veel humor, drama en zelfontdekking.

Iedereen die aan angstgevoelens lijdt, zal zich door deze tekst getroost voelen. Het is een diepgaand, menselijk en briljant boek met een overvloed aan wetenschappelijke, filosofische en psychologische verwijzingen.

4. Feel the Fear and Do It Anyway van Susan Jefffers

We kunnen dit boek in één woord samenvatten: praktisch. Het schuift de klassieke theorieën en moeilijke hoofdstukken aan de kant. Soms kunnen die immers saai en moeilijk zijn voor de gemiddelde lezer. Ook dit boek is een hulpmiddel waarmee je je angstgevoelens overwinnen kan.

Het boek leert de lezers hoe ze beslissingen moeten nemen en onzekerheden confronteren. We ontdekken in dit boek ook hoe we schadelijke relaties kunnen sturen en hoe we zelfverzekerder en vaardiger kunnen worden.

5. Dominar las crisis de ansiedad (het beheersen van angstcrises) van Pedro Moreno en Julio César Martín

Pedro Moreno en Julio César Martín zijn twee deskundigen in de klinische psychologie. Ze zijn bovendien gespecialiseerd in de behandeling van deze aandoening. Dit boek staat vol inzichten. Dat is ook de reden waarom het één van de nuttigste en interessantste boeken is die je helpen je angstgevoelens overwinnen.

Wat onderscheidt dit boek dan van de rest? De voornaamste focus ligt op angstcrisissen. Het verschaft ons niet alleen hulpmiddelen om beter met deze situaties om te gaan.

Het leert ons ook waarom ze gebeuren, wat hun oorsprong is en welke therapieën het doeltreffendst zijn. Dit boek is dus zowel voor patiënten als beroepskrachten een handig boek.

Overwin je angstgevoelens

6. The Anxiety and Phobia Workbook van Edmund J. Bourne

Dit is één van de beroemdste boeken die je helpen je angstgevoelens overwinnen. Eigenlijk is het een klassieker. Dit boek lezen kan ons helpen om in fobieën en irrationele angsten te graven. Vaak staan deze aandoeningen ons immers in de weg.

Vele beroepskrachten in de geestelijke gezondheidszorg bevelen het aan omdat het jou op volgende vlakken kan helpen:

 • Het nut van ontspannings- en ademhalingstechnieken ontdekken.
 • Jouw innerlijke dialoog sturen.
 • Verkeerde overtuigingen herkennen en begrijpen.
 • Het belang van goede voeding leren.
 • Ontdekken hoe je paniekaanvallen kan voorkomen en hoe je ermee kan omgaan.

7. The Mindful Way Workbook: An 8-Week Program to Free Yourself from Depression and Emotional Distress van Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal

8 weken. Volgens het boek is dat de tijd die nodig is om de resultaten te zien nadat je begonnen bent met mindfulness te beoefenen. Dit interessante boek onthult de sleutels van een bekende en praktische benadering om angstgevoelens te behandelen: een cognitieve therapie op basis van mindfulness (MBCT). Dit boek is dus eenvoudig, bruikbaar en heel interessant.

Mindfulness helpt bij angstgevoelens

Tot slot moeten we echter ook vermelden dat er veel meer boeken bestaan die je helpen je angstgevoelens overwinnen. Elk jaar worden er nieuwe en interessante boeken gepubliceerd.

Vóór je een boek kiest, moet je duidelijk weten waarnaar je op zoek bent. Denk dus na over wat je nodig hebt. Controleer ook of het boek dat je in overweging neemt, door een professional geschreven is.

Deze boeken zijn instrumenten die ons helpen om de confrontatie aan te gaan met die zwarte gaten die onze rust en onze kwaliteit van leven wegnemen. Kies er vandaag eentje uit! 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Redding, R. E., Herbert, J. D., Forman, E. M., & Gaudiano, B. A. (2008). Popular Self-Help Books for Anxiety, Depression, and Trauma: How Scientifically Grounded and Useful Are They? Professional Psychology: Research and Practice39(5), 537–545. https://doi.org/10.1037/0735-7028.39.5.537
 • Antony, M. M., & Swinson, R. P. (2014). Manual práctico para el tratamiento de la timidez y la ansiedad social. Editorial Desclée de Brouwer.
 • Edelmann, R. J. (1992). Anxiety: Theory, research and intervention in clinical and health psychology. John Wiley & Sons.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.