Zelfzorg toepassen om je angstige geest rust te geven

Als je bang bent, lijkt het heden zinloos en de toekomst maakt je bang. Een manier om je angst te verminderen is door middel van zelfzorg. Lees hier alles over!
Zelfzorg toepassen om je angstige geest rust te geven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Een angstige geest is een chaotische en ongeordende geest. Het sluit je potentieel af en brengt je naar een plaats van zwakte en ellende. Als je de controle over je geest wilt nemen, zoek dan naar de strategie die het beste bij je persoonlijkheid past. Er is echter één strategie die altijd werkt: zelfzorg toepassen. Luister naar jezelf en zorg dat je hebt wat je nodig hebt.

Je constant zorgen maken en je angstig voelen is vermoeiend. Het ironische is dat hoe uitgeputter je bent en hoe meer energie je hersenen hebben gebruikt, hoe moeilijker het zal zijn om te rusten. Dat komt omdat uitputting niet altijd leidt tot slaap. Je slaapt als je je rustig voelt en je geest rustig is.

Het is niet makkelijk om met angst te leven. Toch hebben veel mensen er last van. Gegevens suggereren zelfs dat, hoewel het een behandelbare aandoening is, slechts 35% van de mensen met angst daadwerkelijk hulp zoekt.

Sommige mensen zijn chronisch angstig. Ze hebben een vreselijke kwaliteit van leven, vervullen hun potentieel niet en maken zich zorgen over de toekomst. Chronische angst brengt zelfs hun lichamelijke gezondheid in gevaar. Gezien de ernstige gevolgen van het leven met een angstige geest, laten we eens kijken naar hoe zelfzorg dit ernstige probleem kan aanpakken.

Als je aanwezig bent, kun je de geest laten zijn zoals hij is, zonder erin verstrikt te raken.

Eckhart Tolle

De geest in stukjes

Zelfzorg toepassen is niet egoïstisch

Zelfzorg is essentieel in de veeleisende en onzekere wereld waarin we leven. Het concept ontstond in de jaren ’80, toen zorgprofessionals voor het eerst begonnen te praten over het belang van gezonde gewoontes om de impact van stress en angst te verminderen.

Het duurde niet lang voordat de marketingwereld zich de term toe-eigende, wat heeft geleid tot enige verwarring over wat het eigenlijk betekent. De schoonheidsindustrie lanceerde een hele reeks producten met het label ‘zelfzorg’, waardoor mensen het idee meestal associeerden met badzout, lotions, shampoos en zelfs met voedsel dat bedoeld was om je goed te laten voelen.

Daarom is het belangrijk voor de psychologie om de basis van een goede zelfzorg te verduidelijken.

Wat is zelfzorg?

  • Zelfzorg is meer dan jezelf verwennen. Het toepassen van zelfzorg betekent dat je specifieke dingen doet die je helpen om je angst en stress te verminderen.
  • Zelfzorg is rust. Het betekent het bereiken van een innerlijke balans die je in staat stelt om je batterijen op te laden en energiek te blijven.
  • Zelfzorg is een dagelijks gebruik. Als je je angstige geest echt wilt kalmeren, moet je een dagelijks zelfzorgplan hebben. Hoewel het niet uitgebreid hoeft te zijn, vereist het een zekere mate van toewijding. Een paar dagen zelfzorg toepassen en het daarna vergeten zal je geen goed doen. Welzijn vereist toewijding.

Een studie uitgevoerd aan de Queen’s University in Kingston, Canada legde uit dat zelfzorg een reeks activiteiten is die een individu per dag uitvoert. Het toepassen van zelfzorg veroorzaakt positieve veranderingen in je leven en helpt zelfs het risico op een aanzienlijk aantal ziekten te verminderen.

Het silhouette van een mediterende vrouw

Vijf zelfzorgstrategieën om je angstige geest te kalmeren

Pessimisme, overmatige bezorgdheid, een gevoel dat je nergens controle over hebt, psychologische uitputting… De anatomie van een angstige geest is uniek voor elk individu, maar dit zijn enkele van de dingen waar de meeste angstige mensen mee te maken hebben.

Voordat je je tot de farmaceutische industrie wendt voor hulp en voordat je zegt “Zo ben ik nu eenmaal, er is niets dat ik kan doen,” moet je een aantal van deze strategieën proberen.

Een veilige plek om je angstige geest rust te geven

Een veilige ruimte is een hoek, een bank of een stoel voor een raam waar je je rustig bij voelt. Het is je comfortzone waar je minstens 15-20 minuten per dag kunt doorbrengen. Gedurende die tijd maak je contact met jezelf te kijken hoe het met je gaat.

In deze veilige ruimte kunt je genieten van een moment van eenzaamheid. Wanneer je alleen bent, kun je je concentreren op een positieve interne dialoog. Je kunt oefenen om aardig voor jezelf te zijn. Pak je zorgen aan en overtuig jezelf ervan dat alles goed komt. Het is een moment om je angst te verlichten en, het belangrijkste, je angsten te rationaliseren.

Plan gelukkige momenten

Geluk is welzijn en tevredenheid. Het betekent dat je tevreden bent met jezelf zoals je bent, niet meer en niet minder. Het toepassen van zelfzorg betekent het elke dag plannen van een soort van activiteit zodat je die dingen voelt. Je hebt elke dag een uur of twee nodig om uit te rusten, plezier te hebben en je hersenen positief te motiveren.

Nogmaals, het hoeft niet iets uitgebreids te zijn. Alles wat met je passie en persoonlijkheid doet zal werken. Je kunt gaan wandelen, lessen volgen, naar muziek luisteren of met vrienden uitgaan. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Iets om je te helpen ontspannen

Je moet een manier hebben om stoom af te blazen en al je opgekropte energie en spanning kwijt te raken. Yoga, meditatie, sport, creatieve dingen… Het zijn allemaal geweldige manieren om te rusten en je geest en lichaam te herstellen.

Een vrouw doet aan stretching buiten

Investeer in je gezondheid

Zelfzorg betekent ook zorgen voor je fysieke gezondheid. Vergeet niet dat dit veel toewijding vereist. Dingen die net zo fundamenteel zijn als je dieet en je dagelijkse gewoontes hebben een belangrijke invloed op je welzijn.

Je moet een plan maken en je eraan houden. Af en toe zijn verwennerijen prima en maken ook deel uit van een goede zelfzorg. Als je je elke dag inzet voor gewoontes zoals goed eten en sporten, zul je je geweldig voelen.

Zorgen voor je gezondheid betekent dat je je moet richten op preventie. Een van de beste manieren om het risico op ziekte te verminderen is om aandacht te schenken aan en te luisteren naar je lichaam en je geest. Negeer pijn niet, wacht niet om naar de dokter te gaan. Als je de dingen op een laag pitje zet, kan het nog veel erger worden.

Vergeet niet dat leven met een bezorgde geest niet echt leven is, het is overleven. Het toepassen van zelfzorg kan je helpen je beperkingen te doorbreken en je beste leven te leiden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.