Hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met afwijzing

Afwijzing is een van de meest universele monsters van het sociale leven. Het is praktisch onvermijdelijk dat je het nooit tegenkomt. Hier geven we je enkele hulpmiddelen om de emotionele gevolgen ervan te minimaliseren.
Hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met afwijzing
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 15 november, 2022

Heb je je ooit afgewezen gevoeld door iemand die je leuk vond, waarin je geïnteresseerd was, of waar je verliefd op was? Weet je hoe je op een gezonde manier met afwijzing kunt omgaan? Als iemand je afwijst (het kan een familielid zijn, een vriend, een groep mensen, enz.) je eigenwaarde en gevoel van waardigheid op het spel staan. Er is echter meer.

In dit artikel gaan we nadenken over hoe afwijzing je op emotioneel niveau beïnvloedt en stellen we enkele ideeën voor om er op een gezonde manier mee om te gaan.

Hoe beïnvloedt afwijzing je emotioneel?

Afwijzing kan gezien worden als een straf, een universeel onaangename gebeurtenis. Per slot van rekening zijn we allemaal sociale wezens en hebben we behoefte aan relaties en het gevoel gevalideerd en erkend te worden door anderen. We willen ons wederkerig voelen. Soms hebben we zelfs de bewondering van anderen nodig of zoeken we die.

Daarbij komt nog dat afwijzing meestal komt van een persoon met wie je graag close bent, zodat de emotionele gevolgen intenser worden. Afwijzing zorgt er dus voor dat je gevoel van eigenwaarde eronder lijdt. Je kunt het voelen als een persoonlijke aanval.

“Als er iemand is van wie we houden, iemand die we bewonderen, iemand tot wie we ons aangetrokken voelen, of iemand met wie we bevriend willen zijn en we hebben het gevoel dat er geen match is, dan moet de klap voor het gevoel van eigenwaarde er wel zijn.”

-Luis Muinho-

Bedenk ook dat elke afwijzing zijn emotionele gewicht toevoegt aan dat van eerdere afwijzingen. Het goede nieuws is dat je middelen hebt die je kunnen helpen om op een iets gezondere manier met afwijzing om te gaan. Het zal voorkomen dat dit veel voorkomende voorval je op een niet-adaptieve (of buitensporige) manier beïnvloedt.

Verdrietige vrouw
Het gevoel afgewezen te worden tast ons gevoel van eigenwaarde aan.

Tips om op een gezonde manier met afwijzing kunt omgaan

Hoe ga je op een gezonde manier met afwijzing om? Je moet zoeken naar een middenweg tussen valideren wat je voelt, het toelaten, en vermijden het te dramatiseren.

De manier van omgaan met afwijzing die wij voorstellen stelt dat afwijzing niets over jou zegt; het is gewoon dat de ander niet voelt wat jij wilt dat hij voelt, of dat hij iets anders zoekt. Dit is wat je moet doen.

1. Werk aan je eigenwaarde

Als je eigenwaarde ‘goed’ is, voel je je goed over jezelf, en zal de schade die afwijzing bij je kan aanrichten minder groot zijn. Ze kunnen je irriteren, dwarszitten, je teleurstellen, dat is niet meer dan normaal. Ze zullen je echter niet emotioneel uitschakelen of je doen geloven dat je het niet waard bent.

Je gevoel van eigenwaarde beïnvloedt hoe je je voelt over jezelf en hoe je interpreteert wat er om je heen gebeurt. Een gevoel van eigenwaarde dat op zijn beurt wordt beïnvloed door de boodschappen die je ontvangt, maar ook door andere variabelen waarover je meer controle hebt, zoals de manier waarop je die boodschappen beheert.

Vergeet niet dat je van jezelf moet houden om gelukkig te zijn, niet van iemand anders (dat is maar een extraatje). Hier lees je hoe je je gevoel van eigenwaarde kunt verbeteren.

  • Zelfversterking. Geef jezelf kleine beloningen voor dingen die je goed doet.
  • Bevorder zelfkennis. Breng tijd alleen door, zoek hobby’s, stap uit je comfortzone, ontdek wat je leuk vindt.
  • Zorg voor je innerlijke dialoog. Behandel jezelf goed en voed je denken op zodat het gezond is.
  • Zorg voor je emotionele gezondheid. Vraag psychologische hulp als je die nodig hebt.
  • Erken je sterke punten en accepteer je zwakke punten.
  • Omring je met mensen die je goed behandelen en je een goed gevoel geven. Blijf uit de buurt van giftige relaties (Engelse link).

2. Erken je sterke kanten

Zelfs als je bent afgewezen, heb je nog steeds veel sterke kanten en sterke punten. Het een heeft inderdaad niets met het ander te maken. Toch is het belangrijk dat je ze ontdekt en je ermee identificeert.

Een goed gevoel van eigenwaarde hangt af van gezonde zelfkennis. Dit betekent dat je weet dat er bepaalde dingen zijn waar je geweldig in bent en andere die minder goed zijn.

Je hoeft niet overal goed in te zijn om je goed te voelen over jezelf en de moeite waard te zijn.

3. Accepteer jezelf

Soms wil je mensen behagen die je nooit leuk gaat vinden, en dat is absurd. Liefde, aantrekkingskracht en gevoelens zouden vanzelf moeten komen.

Laat alles stromen. Verwar jezelf niet door het gevoel dat je anderen moet behagen en voorkom dat je herhaaldelijk over het onderwerp gaat. Voel je emotie, laat het pijn doen zolang het nodig is, maar werk ook aan het accepteren van die afwijzing.

4. Vergeef jezelf

Neem de schuld van jezelf af. Niemand heeft schuld. Er zullen altijd mensen zijn die bepaalde dingen aan je leuk vinden, anderen op wie je meteen verliefd wordt, en anderen die geen aandacht aan je besteden.

Dit is volkomen normaal en oké. Je hebt niets verkeerds gedaan dat een verklaring geeft voor je afwijzing.

man thinking slowly
Accepteren dat we niet door iedereen aardig gevonden kunnen worden is de sleutel tot het omgaan met afwijzing.

5. Vermijd personaliseren of zo referentieel zijn

Onthoud ten slotte dat een afwijzing niet betekent dat er iets mis met je is. Afwijzing wordt niet verklaard door iets persoonlijks, de oorzaken hebben niets met jou te maken. Sterker nog, soms is er geen logische verklaring.

Niemand kan je minderwaardig laten voelen zonder jouw toestemming.

Eleanor Roosevelt

Daarom moedigen we je aan om zelfverwijzing (denken dat jij de oorzaak bent van alles) opzij te zetten en te beginnen met je geest open te stellen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.