De kracht van woorden: innerlijke dialoog kan je beschermen of beschadigen

Hoe praat je met jezelf over de doelen die je zou willen bereiken? Hoe leg je ze vast in je mentale agenda? In dit artikel zul je zien hoe de antwoorden die je op deze vragen geeft je in het echte leven kunnen helpen of schaden.
De kracht van woorden: innerlijke dialoog kan je beschermen of beschadigen
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 december, 2022

Je dagelijkse leven zit vol met eisen van buitenaf, maar ook met zelf opgelegde eisen. In feite, als je het aantal keren zou tellen dat je denkt in termen van wat je overdag ‘moet’ doen, zou je verbaasd zijn over hoeveel het er zijn. “Ik moet vroeg opstaan, ik moet sporten, ik moet gezond eten, ik moet een goede baan hebben en geld verdienen,”... de lijst gaat maar door.

In de regel ben je je er niet helemaal van bewust dat je jezelf een flink aantal verplichtingen oplegt die verder gaan dan wat je met je middelen en mogelijkheden eigenlijk kunt bereiken.

Deze opdrachten die je jezelf geeft eindigen in een grote hoeveelheid spanning. Dus, wat als je besloot voorzichtiger te zijn met de kracht van woorden die je in je innerlijke dialoog toelaat ?

Trieste vrouw
De ‘moetjes’ zijn geladen met verplichtingen en eisen die je stress kunnen bezorgen.

De kracht van woorden

Letterlijk gesproken kunnen woorden je leven redden. Roepen “Help!” kan ervoor zorgen dat een vreemde je helpt in een gevaarlijke situatie. Door “Voorzichtig!” te zeggen kun je een ongeluk voorkomen.

Woorden zijn belangrijk en ze hebben kracht. We herinneren ons allemaal bepaalde zinnen die voor altijd in ons geheugen gegrift blijven. Een “Ik hou niet meer van je” kan je hart breken, terwijl een “Ik ben hier bij je” je zorgen kan doen verdwijnen of, zeker, ze lichter doen lijken. Het is alsof je een schuilplaats in de bergen vindt te midden van een storm.

Woorden zijn zo krachtig dat ze het meest effectieve middel vormen in elk psychotherapeutisch proces. Woorden zijn inderdaad waardevolle middelen die helpen om positieve veranderingen in de geestelijke gezondheid teweeg te brengen, hetzij door assertieve communicatie te verbeteren, hetzij door het gevoel van eigenwaarde te versterken. Ze geven je ook de vrijheid om je meest intieme openbaringen te uiten.

“Woorden kunnen als röntgenstralen zijn als je ze goed gebruikt – ze gaan overal doorheen.”

Aldous Huxley

Het is een lange weg van het moeten naar het willen

Het blijkt dat “ik moet” en “ik moet” tot de gevaarlijkste veelgebruikte woorden behoren. Dat komt omdat er een hyper-eis achter schuilgaat waaraan het onmogelijk lijkt te ontsnappen.

De Koreaanse filosoof Byung-Chul Han stelt dat mensen zichzelf tegenwoordig onder druk zetten om overmatig productief te zijn om meer geld te hebben en zo gelukkiger te zijn. Hij verklaart ook waarom het burn-out syndroom (Spaanse link) in de huidige maatschappij geen nieuwigheid meer is.

Mensen die zichzelf overladen met taken die ze als verplicht bestempelen, die de stelregel aanhangen dat elke taak ruim voor de deadline moet worden afgeleverd, vertonen een perfectionisme dat ze nauwelijks kunnen verdragen.

De mensen om hen heen zien het misschien niet en begrijpen ook niet waar hun zelfdrang vandaan komt. Het zal je niet verbazen dat ze uiteindelijk breken omdat ze het gewoon niet meer aankunnen. Hun innerlijke stem is als de eroderende waterdruppels op een rots die uiteindelijk een diep gat veroorzaken, van het soort dat een enkele sterke inslag nooit had kunnen veroorzaken.

Tegenwoordig is iedereen een zelfuitbuitende arbeider in zijn of haar eigen onderneming. Mensen zijn nu meester en slaaf in één.

-Byung-Chul Han-

Gestreste vrouw
Een hypervragende interne dialoog op werkniveau kan prestaties en productiviteit beïnvloeden.

Kies woorden die in je voordeel werken

Zoals je ziet bezitten woorden de kracht om je te vernietigen of te beschermen. Ze kunnen je kracht geven of beperken. Zeggen “ik moet” is een imperatief dat geen uitzonderingen toelaat en niet past in een ecosysteem dat vol zit met variabelen die buiten je controle liggen.

Wat dacht je er daarom van het “ik moet” te vervangen door het “ik zou willen?” Ga van starheid naar flexibiliteit. Van opleggen naar vrijwilligheid. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • “Ik moet een gezond dieet hebben.” ➜ “Ik zou graag een gezond dieet hebben.”
  • “Nu moet ik een baan vinden die me veel geld oplevert.” ➜ “Ik zou graag een baan krijgen die me veel geld oplevert.”
  • “Ik moet zo snel mogelijk afstuderen.” ➜ “Ik zou graag zo snel mogelijk afstuderen.”
  • “Ik moet reizen.” ➜ “Ik zou graag reizen”.

Je situatie verandert als je meer open en minder veeleisende constructies in je vocabulaire opneemt. Zo wordt wat er in je levensloop gebeurt niet langer vertaald in zelf opgelegde straffen. Daarom is het belangrijk dat je bewust de woorden en de toon kiest van de zinnen die je je innerlijke stem laat gebruiken. Kortom, om de kracht van woorden te erkennen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Antony, Martin M. Swinson, Richard P. (2004) Cuando lo perfecto no es suficiente. Estrategias para hacer frente al perfeccionismo. 
  • Han, B. C. (2017). La sociedad del cansancio: Segunda edición ampliada. Herder Editorial.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.