Omring je met mensen die je kracht geven

Wie zijn de mensen die je kracht geven? We praten over hoe positief het kan zijn om je te omringen met mensen die het idee voeden dat je macht hebt over je leven en in staat bent om anderen te beïnvloeden.
Omring je met mensen die je kracht geven
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

De beslissing om je te omringen met mensen die je kracht geven is aan jou en jou alleen. Of je in staat bent het te doen hangt echter van veel omstandigheden af. In feite kun je het niet altijd doen wanneer je wilt, maar zou je het altijd moeten doen wanneer je kunt.

Misschien ben je opgegroeid in een gezin dat je, verre van je kracht te geven, het gevoel heeft gegeven dat je een ‘fout’ was. Misschien heb je vriendschappen gekozen die op een bepaald moment goed voor je waren, maar die nu al te lang niets meer te maken hebben met wie je werkelijk bent.

We hebben allemaal wel eens het onuitgesproken mandaat gevoeld om in relaties te blijven die ons in de schaduw stelden, en weten hoe dat voelt.

Omring je met mensen die je kracht geven

Mensen die je kracht geven, geven je nieuwe ideeën en energie. Ze zijn blij met je triomfen en willen die met je vieren. Ze genieten van je vreugde en je successen en voelen zich gelukkig met je. Kortom, ze voelen zich niet ontevreden als jij het naar je zin hebt.

Maar misschien heb je het gevoel dat je bestaande vrienden je niet meer zo goed begrijpen. Of, misschien verhinderen wrok uit het verleden hen in te zien dat je niet meer dezelfde persoon bent als vroeger.

Er zijn veel manieren om empathischere mensen te ontmoeten. Bijvoorbeeld, elke keer als je een conferentie, sociale gebeurtenis of professionele bijeenkomst bijwoont, is de kans groot dat je een persoon ontmoet met wie je een goede vriendschap zou kunnen aangaan. of, misschien is er op je werk of in je omgeving al iemand die je kan helpen je doelen te bereiken.

Blije vrienden
Het is prachtig om langdurige vriendschappen te hebben, maar het is nog belangrijker dat ze van hoge kwaliteit zijn.

Natuurlijk zou je idealiter je goede vrienden voor altijd moeten houden. Houd ze echter niet gewoon uit gewoonte als je eigenlijk niet veel meer gemeen hebt. Zo’n mentaliteit veroudert je, nog meer dan grijze haren en rimpels.

Er zijn momenten waarop het belangrijk is om te veranderen, te zoeken, te herkennen en je te verbinden met waardevolle mensen die zich in je professionele, spirituele en sociale omgeving bevinden.

Mensen die zich met je verbinden

Hoe weet je dat je in de aanwezigheid bent van mensen die de potentie hebben om je vandaag te inspireren en je morgen kracht te geven? De volgende aspecten helpen je ze te identificeren.

  • Er is ‘chemie’ in jullie gesprekken. Ongeacht hoe vaak je elkaar ziet, ze zullen blij zijn dat je contact met ze gezocht hebt. Je voelt je ontspannen en positief over jullie relatie en merkt dat er waarschijnlijk nieuwe ideeën ontstaan als gevolg van jullie gesprekken.
  • Ze luisteren aandachtig naar je. Het geeft echt voldoening als iemand naar je luistert en nadenkt over wat je zegt. Zulke mensen zijn er niet veel. Maar al te vaak besteden anderen in het leven slechts gedeeltelijke aandacht aan je. Maar mensen die je kracht geven luisteren op een manier die je laat weten dat ze je gedachten en ideeën waarderen.
  • Ze zijn dankbaar voor je tijd en voor de relatie zelf. Ze geven evenveel prioriteit aan jou als jij aan hen. Je voelt wederkerigheid.

Ga met allerlei soorten mensen om

Als je de gelegenheid hebt, ga dan met allerlei soorten mensen om. Benader iedereen en iedereen zonder vooroordeel. Het maakt niet uit hoe intelligent, ze zijn, hoeveel geld ze hebben of hoe gecultiveerd ze zijn.

Interactie met veel verschillende mensen maakt je, bouwt je op, en vormt je op een andere manier. Je begint ook hun manier van denken te begrijpen. Bovendien leer je kennen wat je echt leuk vindt, en vooral wat je niet leuk vindt, wat nog belangrijker is.

Man en vrouw hebben buiten plezier
Empowerment van mensen doet je inzien dat je macht hebt over je leven.

Mensen die je kracht geven op het werk: een heel ander concept

Mensen beginnen vaak vol energie aan een nieuwe baan, voelen zich betrokken en empowered. Organisaties hebben echter de neiging hen onder te dompelen in regels, controle en processen die allesbehalve inspirerend zijn.

‘Angstige’ werkculturen ontkrachten met hun command and control aanpak de werknemers, zelfs de best presterende.

Je bent niet machteloos, je hoeft jezelf op je werk geen kracht te geven. Je hebt een cultuur nodig die je in staat stelt je beste werk te doen.

Het begrip empowerment gaat ervan uit dat de organisatie de macht heeft en er welwillend een deel van opschept in de wachtschalen van dankbare werknemers. Dat is gewoon een iets beschaafdere vorm van controle.

Daniel Pink

Het tegengif tegen onthechting en gebrek aan verantwoordelijkheid is autonomie. In tegenstelling tot macht geeft autonomie mensen een gevoel van collectief eigendom, en nodigt hen uit om een organisatie te helpen groeien in plaats van politiek te bedrijven.

Op de werkplek is autonomie de vrijheid (Spaanse link) om te handelen en je eigen beslissingen te nemen. Empowerment is het verlenen van politieke, sociale, of economische macht.

Empowerment werkt op het idee van externe motivatie. Veel benaderingen van leiderschap richten zich vooral op het vermogen van een leider om zijn teams te motiveren. Autonomie daarentegen richt zich op het idee van zelfmotivatie, waarbij de meest effectieve en krachtige motivatie intrinsiek is, ook al was ze vroeger extrinsiek.

Concluderend verliest het begrip empowerment zijn betekenis in omgevingen met een gelaagdheid van machten. Het projecteren van het gevoel van macht moet gebeuren vanuit een egalitaire positie, niet vanuit een bevelvoerende positie naar een ondergeschikte. In dit geval verliest het begrip empowerment zijn betekenis.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pérez-Bustamante Ilander, G., & Sáenz Blanco, F. (2010). Autonomía laboral, transferencia de conocimiento y motivación de los trabajadores como fuente de ventajas competitivas. Cuadernos de economía29(52), 183-212.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.