Perfectionisme op de werkvloer is geen deugd

Perfectionisme op de werkvloer is een van die eigenschappen die mensen meestal bewonderen. Perfectionisten genieten er zelf niet echt van, omdat ze zich slaven voelen van hun eigen gretigheid om fouten te vermijden en hun tekortkomingen te verbergen.
Perfectionisme op de werkvloer is geen deugd
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Perfectionisme op de werkvloer wordt vaak als een deugd beschouwd. Veel mensen vermelden dit zelfs met trots tijdens sollicitatiegesprekken. Hun houding vereist echter controle over elk klein detail, en daarom is dit verlangen naar uitmuntendheid eigenlijk een tekortkoming.

Het is duidelijk hoe dit vermogen meer negatieve dan positieve aspecten heeft wanneer een perfectionist aan het werk gaat. Ze zullen bijvoorbeeld hun deadlines niet halen.

De studie “Work Addiction: An organizational behavior as well as a addictive behavior?” (Engelse link) beschouwt perfectionisme als een psychologische verslaving en zegt dat de angst om te falen een strenge controle, veeleisendheid en een intolerantie voor fouten oplegt. In het artikel van vandaag zul je de waarheid achter deze eigenschap leren kennen.

Perfectionisme op de werkvloer is niet gezond

Een man typt op zijn laptop

Een belangrijk gegeven van perfectionistische werknemers, is dat ze vaak gezondheidsproblemen krijgen. Angst en stress komen bij hen vaak voor, maar er is meer, namelijk:

  • Ze kunnen hun werk niet aan anderen delegeren. Dit vertaalt zich in een grotere last van verantwoordelijkheden die meer van hun tijd vragen om ze te vervullen.
  • Dit soort mensen is niet in staat de problemen effectief op te lossen door het gebrek aan mentale helderheid dat voortkomt uit overbelasting van het werk.
  • Ze moeten zich meer inspannen tijdens hun interacties met anderen omdat hun baan het grootste deel van hun tijd in beslag neemt (typisch voor een perfectionist) en hun sociale vaardigheden negatief beïnvloedt.
  • Deze mensen verdragen geen fouten en bekijken elk detail steeds opnieuw om te proberen het perfect te maken (hoewel dat onmogelijk is).

Veel andere problemen kunnen ook het gevolg zijn van perfectionisme. Bijvoorbeeld, een overbelasting van werk door een onvermogen om te delegeren, waardoor ze niet kunnen genieten van hun sociale interacties, is slechts een klein deel van de reden waarom ze uiteindelijk gestrest en zeer angstig zijn.

Laten we aan deze emoties toevoegen dat perfectionisten niet van hun vrije tijd kunnen genieten omdat ze altijd met hun werk bezig zijn. Als gevolg hiervan kunnen ze ongeduldig en prikkelbaar worden door het opmerkelijke gebrek aan aandacht voor hun eigen behoeften, volgens het artikel dat we hierboven vermeldden.

Perfectionisten slapen niet genoeg, bewegen niet genoeg en eten zelden goed.

Depressie als gevolg van controle

Volgens het artikel “The pros and cons of perfectionism, according to research” (Engelse link) kan extreem perfectionisme leiden tot besluiteloosheid en starre en controlerende gedragspatronen en kan het ook leiden tot depressie.

Hoewel perfectionisme op de werkvloer vaak in verband wordt gebracht met ambitieuze mensen met een verlangen om grote doelen te bereiken, geloven deze mensen dat ze altijd overuren moeten maken. Dit is dus een eerder schadelijk gedrag.

Intolerantie voor fouten kan leiden tot problemen met het gevoel van eigenwaarde, terwijl zeer hoge eisen aan jezelf stellen ook kan leiden tot depressie. Het frustreert een perfectionist alleen maar. Bovendien hebben ze de neiging de goedkeuring van anderen te zoeken, ook al is die meestal subjectief.

Bijvoorbeeld:

Stel je voor dat een persoon een deskundige is in het maken en installeren van houten deuren en hij doet dit al vele jaren. Deze persoon is een perfectionist die zich richt op elk minimaal detail en daarom deadlines niet kan halen, omdat hij er zeker van wil zijn dat de deur perfect is.

Dan komt hij iemand tegen die het resultaat niet mooi vindt. Op dat moment schiet al die veeleisendheid omhoog, samen met het gevoel van depressie.

Een vrouw zit met haar handen tegen haar gezicht

Kun je ophouden een perfectionist te zijn?

Misschien hebben we het belangrijkste punt bereikt. Is het mogelijk om perfectionisme op de werkvloer af te zwakken en de gevolgen ervan te minimaliseren? Ja, dat is mogelijk. Daarvoor moet je hulp zoeken en je vooral bewust zijn dat het geen deugd is maar een gebrek.

Een perfectionist moet professioneel advies inwinnen zodra hij te maken krijgt met de gevolgen van zijn perfectionisme. De consulent zal een passende interventie ontwikkelen.

Hij zal zich vooral richten op gevoelens van ontoereikendheid die deze obsessie in stand houden. Dit komt omdat een persoon die de controle moet hebben en perfectie nastreeft meestal een zeer laag gevoel van eigenwaarde heeft.

Zo hebben perfectionisten hulpmiddelen waarmee ze zich kunnen ontspannen en hun angst kunnen verminderen. Vooral op die vlakken waar deze eigenschap zich met meer kracht manifesteert.

Zoals je ziet, kan een perfectionist zich beter voelen door geduld en hard werken. Heb jij te maken met perfectionisme op de werkvloer? Hoe beïnvloedt het je geestelijke gezondheid?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Caputto, Ileana, Cordero, Soledad, Keegan, Eduardo, & Arana, Fernán. (2015). Perfeccionismo y esquemas desadaptativos tempranos: un estudio con estudiantes universitarios. Ciencias Psicológicas9(2), 245-257. Retrieved September 30, 2019, from http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-42212015000300003&lng=en&tlng=es.
  • Remorini, C. (2010). Contribuciones y proyecciones de la Etnografía en el estudio interdisciplinario del desarrollo infantil. Perspectivas en Psicología, (13).
  • Scotti, D., Sansalone, P. A., & Borda, T. (2011). Autoestima, miedo a la evaluación negativa y perfeccionismo: un estudio comparativo en población clínica y en población general. In III Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XVIII Jornadas de Investigación Séptimo Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.