Vijf tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is erg belangrijk. Een sollicitatiebrief bevat namelijk informatie die we niet kunnen opnemen in ons cv. Vandaag geven we je daarom een aantal tips om een goede sollicitatiebrief in elkaar te zetten.
Vijf tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven

Laatste update: 23 oktober, 2019

Hoewel je misschien denkt dat een uitgebreid cv voldoende is als je op zoek bent naar een baan, kan een goede sollicitatiebrief soms erg veel helpen. In een sollicitatiebrief kun je namelijk informatie delen over jezelf die je niet in je cv kunt opnemen. In sommige gevallen kan dit het verschil uitmaken tussen het wel of niet krijgen van een baan.

Sommige bedrijven vragen specifiek om een ​​sollicitatiebrief als aanvulling op een cv of geven op zijn minst aan dat ze er een op prijs zouden stellen.

Wat nu als je niet weet hoe je een goede sollicitatiebrief moet schrijven? Waar moet je op letten en waar moet je rekening mee houden? Het is natuurlijk nooit de bedoeling dat je een sollicitatiebrief instuurt zonder cv. Daarnaast moet je aandacht besteden aan je schrijfstijl en grammatica.

Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen om een goede sollicitatiebrief te schrijven!

1. Een goede sollicitatiebrief: houd rekening met de persoon aan wie je de brief schrijft

Je moet altijd rekening houden met de persoon aan wie je de brief schrijft, de persoon die zal bepalen of je wordt aangenomen of niet. Het zou daarom slim zijn om de eerste alinea te wijden aan de vacature waar je op reageert.

Ook is het belangrijk om met deze eerste alinea gelijk de aandacht van de persoon die de brief leest vast te pakken. Leg bijvoorbeeld uit hoe goed de baan bij je past. Zeg op dit moment niet veel meer. Je zal namelijk nog genoeg ruimte hebben om uit te leggen waarom het bedrijf precies jou nodig heeft.

Meisje schrijft sollicitatiebrief

2. In een goede sollicitatiebrief toon je interesse

Een van de voornaamste redenen waarom je de sollicitatiebrief schrijft, is zodat je kan laten zien hoe zeer je geïnteresseerd bent in de vacature. Deze interesse kun je weerspiegelen in je schrijfstijl en door je ideeën bloot te leggen.

Daarnaast moet je natuurlijk verwijzen naar je ervaring en training, evenals naar cursussen die je hebt gevolgd die nuttig kunnen zijn voor deze baan. Vergeet ook niet om de talen die je spreekt of verstaat te vermelden, ook als je er geen certificaat voor hebt.

3. Zorg voor een optimistische en positieve toon

Wanneer je een sollicitatiebrief schrijft, probeer dan optimistisch en positief te klinken. Ga echter wel voorzichtig te werk. Het is namelijk ook weer niet de bedoeling dat je te uitbundig en informeel overkomt.

Een optimistische en positieve toon zorgt ervoor dat de persoon die je brief leest er niet door wordt afgeschrikt. Je wilt niet te serieus overkomen, maar je wilt ook niet worden aangenomen uit medelijden. Zorg ervoor dat je wordt aangenomen op basis van je prestaties, vaardigheden en aanleg.

Een goede sollicitatiebrief moet laten zien hoe erg je geïnteresseerd bent in de functie. Ook moet eruit blijken hoe enthousiast je bent om bij te dragen aan het bedrijf.

Man stuurt cv op

4. Breng je sterke punten onder de aandacht

Soms kan het lastig of moeilijk zijn om al je sterke punten op te noemen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat je een sollicitatiebrief schrijft. De brief die je opstuurt moet waarheidsgetrouw zijn, veel van de vragen in de vacature beantwoorden en benadrukken waarom jij de beste persoon bent voor de baan.

Welke sterke punten heb je die je in staat zullen stellen om het werk beter te doen? Over welke vaardigheden beschik je die jou kunnen onderscheiden van andere kandidaten? Het beantwoorden van deze vragen in je sollicitatiebrief zal de lezer zeker aantrekken.

Onthoud echter ook dat de persoon aan wie je de brief schrijft, jou niet kent. Je sollicitatiebrief kan dus helpen om een goede eerste indruk te maken.

Een goede sollicitatiebrief schrijven

5. Laat merken dat je je brief en cv graag verder zou toelichten tijdens een gesprek

Elke goede sollicitatiebrief moet een laatste alinea bevatten. In deze laatste alinea bedenk je de persoon voor zijn aandacht en schrijf je dat je bereid bent om je sollicitatie toe te lichten tijdens een gesprek. Tijdens dat gesprek kun je alle vragen beantwoorden die de persoon die over de vacature gaat nog kan hebben.

Zoals we eerder ook al zeiden, een sollicitatiebrief kan bepalend zijn voor de eerste indruk die je maakt. Het zou dus zeer verstandig zijn om de tijd te nemen om een goede brief te schrijven.

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar opvallende kandidaten. Door een goede sollicitatiebrief te schrijven laat je voor een deel al zien wat je kunt. Het vertegenwoordigt een inspanning die je een voordeel kan geven ten opzichte van de andere kandidaten die op de vacature reageren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.