Drie geheimen om een goede eerste indruk te maken

Drie geheimen om een goede eerste indruk te maken

Laatste update: 06 maart, 2018

Het is waar, er zijn veel mythes rond de eerste indruk. Sommige mensen maken een zeer goede eerste indruk, maar verschrikkelijke tweede, derde, vierde indrukken. Maar het tegendeel kan ook gebeuren: je ontmoet iemand en gaat er meteen van uit dat hij onbetrouwbaar is. Je hebt het gevoel dat je zeker niet met hem kan opschieten, en dan realiseer je je dat je je erg vergist hebt.

De eerste indruk is vooral belangrijk in beroepssituaties of bij het socialiseren. In deze gevallen is het onmogelijk voor anderen om je in eerste instantie echt te leren kennen, dus de eerste indruk zal de toon zetten. We hebben allemaal momenten gehad waarop we de behoefte voelden om een goede eerste indruk te maken. Immers, het kan deuren openen en obstakels afbreken.

“Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.”

-Oscar Wilde-

Volgens psycholoog John Bargh van Yale vormen we binnen twee tienden van een seconde onze eerste indruk van iemand. Het komt voort uit het limbische systeem. Deze eerste indruk wordt weerspiegeld in de bereidheid of interesse die we vervolgens tonen om een verbinding op te bouwen met iemand. Als de eerste indruk goed is, zijn we opener, en vice versa.

In beroepssituaties wordt het meer berekenend. Je gedraagt je niet hetzelfde voor een baas als je doet thuis in je woonkamer. En het heeft niets te maken met hypocrisie, maar eerder met een redelijke inschatting dat er bepaalde verwachtingen zijn waaraan je moet voldoen. Als je nu een goede eerste indruk wilt maken, zijn hier drie tips.

Natuurlijk zijn: het eerste geheim voor een goede eerste indruk

Natuurlijk handelen betekent niet schaamteloos of onbeleefd zijn. Een sollicitatiegesprek of een academische presentatie is zeker niet hetzelfde uit feesten met je vrienden of in bed televisie kijken. Als je te ver gaat met spontaniteit, kan je onbeleefd of arrogant overkomen.

Vrouw in bos

Natuurlijk zijn betekent het laten zien van een beeld dat in lijn is met de persoon die je werkelijk bent. Dat wil zeggen, als je een rommelig persoon bent, probeer dan niet het beeld van een net persoon te projecteren. Wat je kunt doen is proberen dit aspect van jezelf te beheersen als je denkt dat het schadelijk kan zijn in de context. Voor de eerste indruk: markeer je sterke punten en beperk je zwakke punten. Maar je moet je er eerst van bewust zijn.

Ga verder en doe wat make-up op, maar niet zo veel dat iemand denkt dat je een ander persoon bent of je niet herkent als je het afdoet. Denk aan natuurlijkheid zoals je reukzin: mensen ontdekken het direct.

Vertrouwelijkheid

Het zal moeilijk zijn voor iemand om je te vertrouwen als je niet eerlijk bent. Als je een goede eerste indruk wilt maken, maar daarbij leugens of bedrog gebruikt, ondermijn je jezelf. Tegelijkertijd voel je stress omdat je de leugen in stand moet houden.

Jongen met glitter

Vertrouw op jezelf, vertrouw anderen en vertrouw het leven. Het is beter om te zeggen dat je niet de bevoegdheid hebt om over een bepaald onderwerp te praten omdat je niet genoeg weet dan jezelf voor schut te zetten, als je probeert de andere persoon ergens van te overtuigen door maar wat bij elkaar te verzinnen.

Het is beter om toe te geven dat je een beetje zenuwachtig bent, dan te doen alsof je zelfverzekerd bent, maar duidelijk gespannen. Je hoeft niets te forceren. Vertrouw erop dat hoe de situatie ook eindigt, het het beste resultaat voor je is als je eerlijk bent.

Directe communicatie

Wees specifiek met de berichten die je wilt weergeven. Als je iets gevraagd wordt, beantwoord dan duidelijk de persoon en laat je niet door andere onderwerpen afleiden. Probeer niet over andere dingen te gaan praten. Denk na over hoe gesprekken een betere eerste indruk achterlaten als de uitwisseling tussen de sprekers dynamisch is.

Het is belangrijk om communicatief te zijn. Ga er niet van uit dat je ideeën begrepen worden of dat bondig zijn hetzelfde is als ter zake komen. Iemand die niet zijn beurt afwacht, laat onzekerheid zien en dat is niet wat je wilt.

Hand uitreiken

Het punt is om het zo eenvoudig mogelijk te maken wanneer je een nieuwe relatie begint. Deze nieuwe verbinding is een schone lei. Een kans om duidelijk en mooi te beginnen met schrijven. Relaties die zijn opgebouwd op basis van eenvoud gaan doorgaans beter.

Een goede eerste indruk draagt bij aan een goede houding van beide partijen. Dus vanuit dit perspectief is een beetje make-up oké, maar doe dat op een intelligente manier en blijf jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.