Heb jij een giftige baan? 7 waarschuwingstekenen

Heb jij een giftige baan? 7 waarschuwingstekenen
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Voel jij je bij thuiskomst niet in staat jezelf los te koppelen van je werk? Misschien droom je zelfs over je baas of een project dat je nog moet afmaken? Heb je het gevoel dat je niet kunt stoppen met denken aan dat verslag dat je morgen moet schrijven? Misschien moet je dan eens nadenken over de mogelijkheid dat je een giftige baan hebt.

Wat zijn tekenen van een giftige baan?

De meeste mensen willen af en toe heel graag een dagje vrij. Dat is op zich geen oorzaak voor paniek, het is normaal. Je hebt pas reden tot zorg als je altijd negatieve gevoelens ervaart wanneer je aan je werk denkt. Wat zijn nog andere tekenen dat je een giftige baan hebt?

Je bent 24 uur per dag, 7 dagen per week verbonden met je werk

Check jij je zakelijke e-mail ook wanneer je thuis bent, tijdens je weekends of vrije dagen? Sta jezelf toe om afstand te nemen van technologie en van het moment te genieten. Misschien heb je waardevolle momenten gemist doordat je zo gefocust bent op je werk.

Soms worden we zodanig beziggehouden door door ons werk, dat we belangrijke dingen niet als zodanig behandelen. Je moet werken om te leven, niet leven om te werken. Als je een baan hebt waarin je 24 uur per dag als slaaf wordt behandeld, is het tijd voor verandering.

Probeer die afhankelijkheid beetje bij beetje los te laten. Vertel het ook aan je baas. Probeer je telefoon direct uit te zetten wanneer je thuis bent. Lees je mailtjes ook niet tenzij je op kantoor bent. Je zult zien dat ook je slaappatroon zal verbeteren!

Vrouw die doorwerkt in de avond

Een slechte werkomgeving

Het is onmogelijk om goed met iedereen overweg te kunnen. Het is dus goed mogelijk dat je juist niet met iedereen overweg kunt. Natuurlijk is het normaal om beter met sommige collega’s overweg te kunnen dan met anderen. Ook is het normaal dat iemand die jou problemen veroorzaakt heeft, nou niet bepaald iemand is waar je graag tijd mee doorbrengt. Je wilt natuurlijk niet omringd worden met negatieve, berekenende, depressieve of jaloerse mensen.

Een slechte werkomgeving kan zelfs de grootste bedrijven verpesten. Dit is namelijk echt niet niks! Het kan een ogenschijnlijk ideale werkpositie in een giftige baan veranderen. Blijf weg bij emotionele vampieren!

Eindeloos werk

Een grote werkdruk zou niet jaren moeten voortduren. Als je belangrijke taken en projecten afrondt maar je lijst verantwoordelijkheden en taken niet kleiner wordt, is er iets mis. Dan kan het zijn dat anderen hun taken bij jou neergelegd zonder je op de hoogte te stellen. Dat, of jij zult zelf moet laten weten dat je toe bent aan een pauze.

Nadat je een belangrijk verslag hebt ingediend of na maanden werk een belangrijke deal hebt gesloten, zou een pauze mogelijk moeten zijn. Je zou in ieder geval genoeg tijd moeten krijgen om weer op adem te kunnen komen. Op die manier zou je toekomstige werkdruk weer aan moeten kunnen. Het maakt hierbij niet uit of je een manager bent of een werknemer. Iedereen heeft stressvrije periodes nodig op zijn werk, vooral na maanden veel stress te hebben ervaren.

Een pestkop als baas

Pestende bazen zullen je er regelmatig aan herinneren dat iedereen jouw werk had kunnen doen. Ze zetten hun werknemers openbaar voor schut. Ook vertonen ze weinig interesse in gesprekken met degenen die voor hun werken. Bovendien schaden ze je goede reputatie wanneer ze maar willen en schreeuwen ze misschien zelfs vaak tegen je.

Ja, als dit voorkomt weet je dat je een pestkop als baas (en bovendien een giftige baan) hebt. Omdat het onmogelijk is om ze te negeren, zul je emotionele grenzen moeten stellen. Dat wil zeggen dat je een spiegel moet worden. Leer de woorden van je baas terug te laten kaatsen en neem ze niet voor waarheid aan.

Giftige baan met lego

Afwijzing van verschillen

Als er discriminatie plaatsvindt op basis van geslacht, leeftijd, religie of geaardheid op jouw werkplek, dan weet je ook dat je een giftige baan hebt. Als de situatie echt onhandelbaar wordt, is het noodzakelijk dat er ingegrepen wordt. Vertel het aan een meerdere of iemand van personeelszaken. Zo kan een van hen actie ondernemen. In dit geval zou je misschien hulp van een mediator of zelfs een advocaat willen inschakelen.

Als je gevraagd betrokken bent geweest bij of getuige bent geweest van een een misdaad, heb je niet alleen een giftige baan. Dan heb je namelijk ook een criminele baan. Bij misdaden kun je denken aan va alles, zoals het vervalsen van documenten, seksuele intimidatie of een ander soort geweld.

Frequente afwezigheid

Natuurlijk missen werknemers af en toe wel eens een werkdag. Dat kan komen door ziekte, een belangrijke afspraak of een onverwacht voorval. Als mensen zich echter frequent ziek melden of anderszins afmelden voor werk, is dit een waarschuwingsteken. Ze hebben dan waarschijnlijk een giftige baan.

We hebben het overigens niet alleen over lichamelijke afwezigheid. Mentale afwezigheid is ook mogelijk! Fysieke afwezigheid wordt als ‘frequent’ gezien als iemand ten minste 3 dagen per maand afwezig is. De tweede vorm is mentale afwezigheid. Iemand is dan wel op zijn werkplek, maar heeft het drukker met activiteiten die niet aan werk gerelateerd zijn dan met daadwerkelijk werk.

Bureau op een werkplek

Geen werkgarantie

Als je bij een bedrijf werkt waar geen mogelijkheid tot promotie of werkelijke carrières bestaan, heeft dit bedrijf waarschijnlijk niet het beste met jou voor. Het bedrijf geeft niks om jouw werkgarantie en heeft enkel oog voor zijn eigen belangen. Misschien willen ze meer klanten winnen of geld besparen. Door dit echter te doen, zien ze de behoeften de werknemers over het hoofd.

Bovendien wordt dit probleem verergerd als er geen afdeling personeelszaken bestaat binnen dit bedrijf. Personeelszaken is namelijk een afdeling die onder andere opkomt voor de belangen van werknemers. In zo’n geval zou je, als je dapper genoeg bent en initiatief durft te tonen, je afkeuring kunnen laten blijken. Hierna zou je ook met een oplossing kunnen komen.

Voordat je een werkplek definitief verlaat, ook al verdenk je je werk ervan giftig te zijn, is het een goed idee om eerst te proberen de werksfeer te herstellen. Ga op zoek naar oplossingen door het gesprek aan te gaan en naar een overeenkomst te werken. Als dit niet mag baten na een aantal pogingen, dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hobbs, P. T. G. (1970). Motivation to Work. Journal of the Society of Dyers and Colourists. https://doi.org/10.1111/j.1478-4408.1970.tb02928.x
  • Rashid, S., & Rashid, U. (2012). Work Motivation Differences between Public and Private Sector. American International Journal of Social Science. https://doi.org/doi: 10.1111/cge.12749
  • Daniel, T. A. (2009). Tough boss or workplace bully? HR Magazine.
  • Sverke, M., Hellgren, J., & Näswall, K. (2002). No security: A meta-analysis and review of job insecurity and its consequences. Journal of Occupational Health Psychology. https://doi.org/10.1037/1076-8998.7.3.242
  • Loi, R., Ngo, H. Y., Zhang, L., & Lau, V. P. (2011). The interaction between leader-member exchange and perceived job security in predicting employee altruism and work performance. Journal of Occupational and Organizational Psychology. https://doi.org/10.1348/096317910X510468

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.