Het belang van het hebben van een doel in je leven

Vandaag, morgen en overmorgen. We hopen dat het je nooit zal ontbreken aan een doel om vooruit te blijven gaan, doelen voor de toekomst te blijven creëren, te onthouden wat je prioriteiten zijn en duidelijke doelen te hebben om je echte hoop te geven.
Het belang van het hebben van een doel in je leven

Laatste update: 26 augustus, 2020

In je geest en hart moet je altijd een doel hebben om je op de been te houden. Het hebben van een doel in het leven is wat je een reden geeft om ’s ochtends uit bed te komen. Het geeft je de energie en motivatie om te geloven dat vandaag beter zal zijn dan gisteren.

Het geeft je leven de betekenis die het nodig heeft om alles de moeite waard te maken. Er zijn maar weinig dingen die zo belangrijk zijn voor je geestelijke gezondheid en persoonlijke groei als het hebben van een doel in je leven.

Als je praat met mensen met stemmingswisselingen of zelfs psychische stoornissen, dan valt dit echt op. Veel mensen beweren simpelweg helemaal geen doelen te hebben.

Hun leven lijkt gewoon een totale leegte te zijn, zonder hoop en met een zinloos dagelijks bestaan. Het is zelfs mogelijk om hobby’s te hebben, maar er niet van te genieten. Anderen hebben partners, vrienden en familie maar voelen nog steeds alleen maar leegte.

Deze toestand is rampzalig en vereist een delicaat en vaak erg lang psychotherapeutisch proces om de persoon in kwestie zijn/haar kracht te laten herontdekken. Ze moeten ook hun gedachten herformuleren en een emotioneel evenwicht vinden om hun leven weer op te bouwen en om nieuwe doelen voor de toekomst aan te duiden.

Je doelen herformuleren

Het is nodig dat we duidelijk maken dat het volkomen normaal is om tijden door te maken waarin we gedwongen worden om onze doelen te herformuleren. We maken allemaal bepaalde overgangsperioden mee. Momenten waarop we de realiteit onder ogen moeten zien en onze diepste verlangens, gedachten en gevoelens moeten herschrijven.

Het beëindigen van een relatie, een baan verliezen of ontslag nemen of zelfs door tegenslagen gaan. Het zijn allemaal dingen waardoor we veel aspecten van ons leven moeten definiëren.

Dit is echter een goede zaak. Mensen zijn wandelende verhalen, buitengewone verhalen die voortdurend worden herschreven. Zolang er nog inkt in de inktpot zit om die doeleinden te beschrijven, is er altijd hoop.

Het belang van het hebben van een doel in je leven

Doelen om verder te komen, de pijlers van geestelijke gezondheid

In 2016 startte Harvard Universiteit een onderzoeksproject (link in het Engels) gericht op het verdiepen in het concept van hoe op te bloeien als mens. We kunnen dit begrijpen als iets dat iemands eigen welzijn overstijgt.

Het is vooral het vermogen om te overwinnen en veerkrachtig te zijn, door gebruik te maken van psychologische strategieën die ons in staat stellen elke omstandigheid in het leven het hoofd te bieden en geluk te bereiken.

Dit onderzoeksprogramma loopt al een aantal jaren. Het is al duidelijk dat een van de fundamentele factoren om deze doelen te bereiken is dat mensen eraan moeten werken.

Een doel in je leven hebben, zoals Viktor Frankl zou zeggen, heeft een directe invloed op onze geestelijke gezondheid. Dit wordt bevestigd door complementaire onderzoeken zoals die gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology in 2019.

Volgens deze studie (link in het Engels), geleid door artsen Ying Chen en Erik Kim, heeft het hebben van een doel in je leven een directe invloed op de fysieke gezondheid, psychologisch evenwicht, zelfrespect en emotionele verwerking.

Deze doelen, en de betekenis die elk aan het bestaan van mensen geeft, fungeren als een interne ondersteuning die lasten wegneemt, angsten wegfiltert en het evenwicht en de hoop herstelt.

Wat betekent het om een doel in je leven te hebben?

Nu je het belang weet van het hebben van een doel in je leven om de kwaliteit van je leven te verbeteren, leidt dit ons tot de volgende vraag: wat is precies een doel?

Allereerst moeten we begrijpen dat een doel niet zomaar een doelstelling is. Het gaat er bijvoorbeeld niet om dat je een groter huis wilt. Ook gaat het er niet om om een betere baan te krijgen. Het gaat ook niet om het bereiken van een ideaal gewicht of het consequent naar de sportschool gaan.

Het is veel meer dan dat. De doelen van je leven overstijgen louter verlangen. Ze tillen je op, helpen je je plek in het leven te vinden en zorgen voor doelstellingen om naar te streven, hoop in je hart en energie om jezelf te motiveren.

Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi legt in zijn boek Flow: The Psychology of Optimal Experience uit dat een doel hebben betekent dat je een vaste intentie in je hoofd hebt die je meeneemt naar iets dat voor jou betekenisvol is, iets dat zelfs verder gaat dan jezelf.

Een voorbeeld hiervan zou zijn om anderen op de een of andere manier te helpen. Een ander voorbeeld zou zijn om iets te creëren om andere te inspireren. Denk bijvoorbeeld aan een boek, een lied of een kunstwerk.

Het kan iets te maken hebben met leren of meer kennis verwerven over een specifiek onderwerp of gebied. Een ander goed doel zou zijn om je gezin geluk te geven of voor je dierbaren te zorgen.

Ga op pad en vind je doel

Probeer altijd verder te komen met een doel in je leven

Mark Twain sprak met ons over de twee belangrijkste dagen in je leven. De eerste is wanneer je wordt geboren. De tweede is wanneer je eindelijk de zin van je leven ontdekt, de zin die een doel geeft aan je bestaan. Zoals je wel weet, is dit soms niet eenvoudig. Het is niet eenvoudig om te bepalen wat je hart echt in vuur en vlam zet en sneller laat kloppen.

Maar er komt altijd een moment wanneer iets je echt raakt. Als je die passie en betekenis echt voelt. Het is essentieel dat je het opheldert, dat je altijd een doel hebt als je verder wilt gaan.

Waarom? Omdat wanneer je een doel, passie en zin in je leven hebt, het je echt kan helpen in tijden van tegenspoed. Te midden van de storm zul je kansen zien verschijnen. Ze zullen je het optimisme geven om uitdagingen met hoop in je hart het hoofd te bieden.

Aan de andere kant, zoals we eerder hebben opgemerkt, kunnen die resoluties om vooruit te komen op elk moment veranderen. Het is niet hetzelfde om 20 te zijn als het is om 60 te zijn.

Ook ben je niet dezelfde persoon als je een fase afsluit en een andere begint, zowel op emotioneel als op werkniveau. Plotseling verschijnen er nieuwe behoeften, nieuwe gevoelens en nieuwe doelen aan de horizon, en deze baren hoop.

Laten we ze in gedachten houden. Ook jij hebt een innerlijke vlam die al je dromen en elk pad dat je inslaat kan voeden. Zorg dat deze vlam blijft branden!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chen, Y., Kim, E.S., Koh, H.K., Frazier, A.L., and VanderWeele, T.J. (2019). Sense of mission and subsequent health and well-being among young adults: an outcome-wide analysis. American Journal of Epidemiology, 188(4):664-673.
  • Cohen, R., Bavishi, C, & Rosanski, A. (2015). Purpose in life and its relationship to all-cause mortality and cardiovascular events: a meta-analysis. Psychosomatic Medicine, 78(2), 122-133.
  • Hanson, J.A. and VanderWeele, T.J. (2020). The Comprehensive Measure of Meaning: psychological and philosophical foundations. In: M. Lee, L.D. Kubzansky, and T.J. VanderWeele (Eds.). Measuring Well-Being: Interdisciplinary Perspectives from the Social Sciences and the Humanities. Oxford University Press, forthcoming.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.