Heb ik mijn leven verspild?

Als je jezelf ooit hebt afgevraagd of je je leven hebt verspild, dan is het misschien tijd om een goed advies op te volgen. In dit artikel ontdek je enkele tips die je kunnen helpen om verder te gaan op je pad.
Heb ik mijn leven verspild?
Bernardo Peña Herrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Bernardo Peña Herrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Vandaag stellen we de vraag of we wellicht ons leven hebben verspild. Misschien zijn de jaren voorbijgegaan zonder dat je het gemerkt hebt. Werkverplichtingen, de dagelijkse sleur en een groot aantal zorgen hebben je bezig gehouden. Zo druk dat je geen tijd hebt gehad om na te denken over je leven.

Misschien, op een dag als elke andere, ben je moe van dat geautomatiseerde leven, en begin je de dingen in twijfel te stellen. Verschillende vragen zullen herhaaldelijk in je hoofd opduiken. Heb ik bereikt wat ik altijd al wilde of heb ik mijn leven verspild? Ben ik waar ik wil zijn?

Als je ooit hebt gemerkt dat je begint na te denken over deze vragen, of als je je op dit moment in die fase van je leven bevindt, vergeet dan niet dat het normaler is dan je zo je verwachten. Op een bepaald moment maakt bijna iedereen deze moeilijke periode mee.

Toch kan het beangstigend zijn om te merken dat je jezelf dit soort vragen stelt. Dat komt omdat je misschien niet weet hoe ver ze je zullen brengen. Het kan ook een moment zijn waarin er een interne staat van positieve introspectie in je opkomt die tot persoonlijke verrijking zal leiden.

Er kan dus een nieuwe heroriënterende impuls uit deze crisisperiode komen. Het kan je leven in een positievere en zelfbewuste toestand brengen.Laten we uitleggen wat we hiermee bedoelen.

De echte waarheden van het leven zijn nooit helemaal nieuw voor jou of iemand anders, omdat er een niveau diep vanbinnen is waar je alles al weet.”

-Eckhart Tolle-

Een vrouw maakt zich zorgen

De grote vraag: “Heb ik mijn leven verspild?”

Als iemand zich dit afvraagt, heeft hij of zij het gevoel dat hij het gevoel heeft dat er een kloof binnenin hem of haar ontstaat. Het is niet ongewoon dat dit iemand ertoe brengt om hun leven te analyseren.

Het doel van dit soort reflectie is om een evenwicht te bereiken tussen de verworvenheden en de negatieve gebeurtenissen of mislukkingen in hun leven.

Het resultaat kan een groot aantal emoties zijn die proberen om tegelijkertijd naar buiten te komen. Dat kan zijn omdat ze al enige tijd inactief of zelfs onderdrukt zijn geweest.

De sleutel is om ze te identificeren, na te denken over hun oorsprong en ze uit te drukken. Dit kan je in je huidige staat brengen en je helpen bevrijden van lasten die je eerder niet in staat hebben gesteld om vooruitgang te boeken.

Zoals je kunt zien, komt het stellen van deze vragen met het gevolg van een diepe mentale en emotionele reis. Ze gaan over alle gebieden van je leven die je belangrijk vindt. Je zult ze een voor een beoordelen. In dit proces zijn onder andere de volgende zaken van bijzonder belang:

Heb ik mijn leven verspild als het gaat om werk

 • “Vind ik mijn werk leuk?”
 • “Welke perspectieven biedt het mij?”
 • “Zal ik hier voor altijd blijven?”
 • “Heb ik mijn leven verspild door hier te werken?”

Dit zijn vragen die vaak geen eenvoudige antwoorden hebben. Werken is essentieel om te leven en dus is het een realiteit die moeilijk te ontvluchten is.

Daarom is het mogelijk dat je niet alle omstandigheden rond je werk onder controle hebt, maar de houding waarmee je wordt geconfronteerd hangt van werk je af, ook al ben je niet in staat om alle omstandigheden rond je werk onder controle te houden.

Toch suggereren veel psychologen dat je je baan zorgvuldig moet kiezen, omdat het over het algemeen geen goed idee is om je geluk te baseren op je beroep.

Het is misschien een beter idee om te kiezen voor een baan die minder emotionele impact op je heeft. Dit geldt vooral als je je niet goed voelt of als je het gevoel hebt dat je het werk vervelend vindt of als het negatieve gevolgen heeft.

Talent wint wedstrijden, maar teamwork en intelligentie wint kampioenschappen.

Michael Jordan

Het is belangrijk om te weten dat je niemand kunt dwingen om te zijn waar ze niet willen zijn. Daarom kunt je op elk moment je werksituatie opnieuw beoordelen en op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden als je dat het beste vindt.

Als het werk dat je doet je meer stress dan voldoening brengt, kan dat een teken zijn. Het kan tijd voor je zijn om op zoek te gaan naar mogelijkheden om vooruit te komen en zo te voorkomen dat je vast komt te zitten in een slechte situatie. Het is echter zo dat het soms niet mogelijk is.

Het leven bestaat uit momenten. Een van de manieren om daar gebruik van te maken, is om te leren om het meeste te halen uit elke seconde. Laten we dus bijvoorbeeld het geval nemen waarin je niet altijd thuis kunt zijn vanwege je werk.

Als je niet wilt dat deze omstandigheid je vermogen om van het leven te genieten in het gedrang brengt, kun je een deal met jezelf maken. Je kunt proberen om de tijd die je thuis doorbrengt onvergetelijk te maken.

Familie

 • “Heb ik mijn leven aan mijn gezien verspild?”

Dit is misschien weer een van de grote vragen die in je hoofd opkomen. Een positieve manier om dit onder ogen te zien is door de vraag op een andere manier te benaderen. Dit kan je een ander antwoord geven.

Dat wil zeggen: je kunt die vraag veranderen in een formulering die het noodzakelijke aspect van negatieve emoties mist. Deze kunnen je aansporen tot actie. Je zou je geïnspireerd kunnen worden om een aantrekkelijkere vorm van gezinsleven te bereiken dan het gezinsleven dat je tot nu je toe hebt volbracht.

Probeer zoiets als dit: “Het kan waar zijn dat ik mijn leven aan mijn gezin verspild heb. Dus nu je dit weet, is het tijd om iets te doen om dat alles te veranderen.”

Meestal kies je niet voor je gezin. Desondanks is het op emotioneel vlak goed om je familie te bedanken voor de familie die je hebt. Misschien waardeer je zelfs het feit dat je een gezin hebt. Vergeet niet dat niet iedereen zo gelukkig is.

Misschien is er in jouw geval veel tijd voorbij gegaan en heb je al afstand genomen van je familieleden. Of misschien is het gewoon dat je niet de relaties hebt die je met hen wilt. Wat het geval ook is, wat weerhoudt je ervan om die relatie met je familie te hebben die je altijd al hebt gewild?

Het verleden, als je het zo wilt zien, is niets meer dan een dagdroom in de geest. Omdat het zo’n aard heeft, hoeft het je vermogen om vandaag de dag te handelen niet te belemmeren.

Je kunt de banden met je familie herstellen, die door de tijd beschadigd zijn. Als je moet vergeven, dan ben je volledig vrij om dat te doen. Als je vergeving nodig hebt, dan is het ook je recht om vergeving van anderen te zoeken.

Samengevat kan het een goed idee zijn om te geloven dat je familie jouw wortels zijn. Zij zijn je oorsprong. Dit is een groep mensen waarmee je veel gemeen hebt. Het is dus zeer waarschijnlijk dat je het verlangen zult voelen om voor hen te zorgen.

Heb ik mijn leven verspild

Kinderen

Er zijn mensen die zich niet realiseren hoe belangrijk het is om kinderen te hebben. In plaats daarvan richten zij zich op hun andere prioriteiten. Voor anderen daarentegen is de zorg voor hun kinderen bijna een soort van levensmissie.

Wat het geval voor je ook is, het is een goed idee om hierover na te denken als je kinderen hebt. Natuurlijk moet je dat rustig doen en op een bepaalde afstand van wat er in je leven gebeurt. Helderheid van geest heeft de neiging om mensen tot een passende actie te leiden.

Het is een wijze vader die zijn eigen kind kent.

-William Shakespeare-

Als je je zorgen maakt over de manier waarop je kinderen worden opgevoed of over hun toekomst, denk er dan over na. Is er iets dat je dwingt om in die constante staat van bezorgdheid te blijven? Het is mogelijk voor je om nieuwe strategieën uit te proberen om die zorgen te verlichten en je energie te richten op andere dingen.

Soms moet je iets anders doen als je niet dezelfde resultaten wilt bereiken. Wanneer je hetzelfde pad volgt, kom je op dezelfde bestemming uit.

Vrienden

De jaren gaan voorbij en meestal begin je vrienden te verliezen. Ook kan het zijn dat je nieuwe vrienden krijgt. Dit gebeurt is nog duidelijker als je uit je stad of land verhuist.

Als gevolg daarvan heb je misschien het gevoel dat je na verloop van tijd minder vrienden hebt. Als dit je overkomt, heb je over het algemeen twee opties. De eerste is om jezelf af te sluiten en de sociale kring die je nog hebt te behouden, zelfs als je denkt dat die kleiner is dan je zo je willen.

Aan de andere kant kun je jezelf openstellen voor nieuwe vriendschappen zonder de oude te vergeten. De juiste keuze is voor iedereen anders.

Een veelvoorkomende fout met betrekking tot oude vrienden is om ze te idealiseren zoals ze waren. Dit kan je doen geloven dat ze misschien niet meer zo goed zijn als vroeger.

We hebben het over de vriendschappen die je had tijdens je middelbare school- of universiteitsdagen. Het is echter niet makkelijk om hier echt zeker van te zijn. Hoe dan ook, onthoud dat het leggen van contacten met nieuwe mensen vaak goed is voor je emotionele gezondheid.

Heb ik mijn leven verspild als het gaat om prestaties?

Een vraag die vaak voorafgaat aan de vraag “Heb ik mijn leven verspild” is “Wat heb ik in mijn leven bereikt?” Het doel dat je hebt als je je dit afvraagt, is om te beoordelen in hoe tevreden je bent over je prestaties. Meestal stel je bepaalde meetcriteria vast, die normaal gesproken gekoppeld zijn aan vergelijkingen.

Vragen zoals “Heb ik alles bereikt wat ik wilde in mijn leven” komen vaak voort uit dit soort vergelijkingen. Misschien wel het schadelijkste aan deze vraag is het gevoel dat je het punt van maximale prestatie hebt bereikt. Het punt is dat er bijna altijd genoeg tijd is voor de toekomst. Dat betekent dat er veel mogelijkheden zijn om nieuwe successen te boeken.

Veel mensen delen de mening dat het nooit te laat is om jezelf opnieuw je uit te vinden en te bereiken wat je wilt. Misschien is deze bewering niet ver van de werkelijkheid verwijderd. Hoe dan ook, de doelen die je voor jezelf kunt stellen en de prestaties die je kunt bereiken, hangen bijna volledig af van jezelf.

Jezelf opnieuw je uitvinden om te leven

Welke middelen heb je tot je beschikking? Welke dagelijkse beperkingen zijn er? Deze vragen leiden tot kennis van de factoren die je ervan weerhouden om je doelen te bereiken. Ze zullen je ook helpen om te bepalen welke vaardigheden je hebt die je kunnen helpen je doelen te bereiken.

Die kennis is over het algemeen belangrijk voor het loslaten van lasten. Het is essentieel om weg te komen van die dingen die, in plaats van je te helpen je doelen te bereiken, het moeilijker voor je maken om ze te bereiken.

Daarom is het een goed idee om te leren van mensen met bewonderenswaardige kwaliteiten. Het kan je helpen om dieper te gaan in dat proces van kennis en zelfontplooiing.

De toekomst beloont degenen die doorzetten. Ik heb geen tijd om medelijden met mezelf te hebben, en ik heb geen tijd om te klagen. Ik ga verder.

-Barack Obama-

Een vrouw staat met gespreide armen op een rots

De jaren die voorbij zijn gegaan, of het er nu je veel of weinig zijn, zijn allemaal vol ervaringen en herinneringen. Je verzamelt deze en ze worden de bouwstenen voor je toren van wijsheid. Daar vind je de juiste materialen om een betere versie van jezelf te bouwen.

Als de vraag “Heb ik mijn leven verspild” je echt stoort, wanhoop dan niet. Misschien, en alleen misschien, is het een kwestie van tijd voordat het zichzelf oplost. Het is mogelijk dat als je je doelen herziet, je de dingen opnieuw ontdekt die je niet af hebt gemaakt. Je zult dan in staat zijn om de weg te hervatten naar de doelen die je eerder voor jezelf had gesteld.

Wat waarde en kwaliteit uit je leven wegneemt, verdient je aandacht niet. In plaats daarvan moet je je verdiepen in die dingen die je wel voordeel brengen. Met dat in gedachten moet je handelen en blijven leren.

Dit geldt in het bijzonder voor situaties die van groot belang zijn voor je leven, dat beïnvloed wordt door je beslissingen. Ten opzichte daarvan kun je een van de drie houdingen te nemen:

 • neem een beslissing
 • doe het niet
 • besluit om geen beslissing te nemen – dit is op zich al een beslissing is en zo  is het een mentale valstrik

Alleen jij weet welke van deze drie beslissingen het moedigst en welke het meest laf is. Zoals judomeester Kano Jigoro zei: “Het is niet belangrijk om beter te zijn dan iemand anders, maar om beter te zijn dan gisteren.Wellicht ook interessant voor jou

Waarom zijn we slecht in het nemen van rationele beslissingen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom zijn we slecht in het nemen van rationele beslissingen?

Het lijkt alsof steeds meer mensen beslissingen nemen op basis van emoties. Waarom hebben we het zo moeilijk om rationele beslissingen te nemen?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Carretero, Mario, Álvaro Marchesi, and Jesús Palacios, eds. Psicología evolutiva: Adolescencia, madurez y senectud. Alianza Editorial, 1998.
 • Ríos, José Antonio. “Los ciclos vitales de la familia y la pareja.” Crisis u oportunidades (2005): 101-108.
 • Vera Poseck, Beatriz. “Psicología positiva: una nueva forma de entender la psicología.” Papeles del psicólogo 27.1 (2006).

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.