De voet-tussen-de-deur-techniek, een vorm van sociale manipulatie

De voet-tussen-de-deur-techniek is één van de bekendste technieken in sociale manipulatie. Wellicht heeft iemand het ooit al eens op jou uitgeprobeerd zonder dat jij het zelfs besefte. Lees dit artikel en ontdek waarover het gaat!
De voet-tussen-de-deur-techniek, een vorm van sociale manipulatie

Laatste update: 27 oktober, 2019

In dit artikel hebben we het over de voet-tussen-de-deur-techniek. Stel je voor dat iemand aan je deur klopt en je vraagt om een schenking te geven voor een nonprofit-organisatie om een zeldzame ziekte te bestrijden. Misschien zeg je hen dat je geen cash geld bij je hebt en stuur je hem weg.

Denk je nu eens in dat dezelfde organisatie opnieuw naar je huis komt en jou een gratis speld geeft. Ze vragen jou om de speld gedurende een week te dragen. De bedoeling is om bewustwording te creëren over deze zeldzame ziekte.

Twee weken later kloppen ze dan opnieuw bij je aan en vragen je een schenking te geven. Dit keer is de kans groot dat je hen geld zal geven. Dit is een voorbeeld van de voet-tussen-de-deur-techniek.

Mensen gebruiken vele psychosociale technieken om jou zonder dat je het weet, te manipuleren. Sommige mensen ontwerpen zelfs deze tactieken als beroep. De voet-tussen-de-deur-techniek is één van de bekendste technieken in sociale manipulatie. Deze techniek is in de sociale psychologie al heel vaak onderzocht.

De voet-tussen-de-deur-techniek

De sociale wetenschapper Arthur L. Beaman en zijn onderzoeksteam hebben deze techniek in 1983 omschreven. Zij stelden de voet-tussen-de-deur-techniek erin bestaat dat we iemand een kleine gunst vragen om dan later om een belangrijkere gunst te vragen.

Volgens Beaman begint het met een onbeduidend verzoek waarmee je bijna zeker akkoord zal zijn. Iets later zal dezelfde persoon jou dan iets groter vragen. Het tweede verzoek is wat ze werkelijk van jou willen.

De onderliggende factoren die jouw reactie op het tweede verzoek verklaren, hebben te maken met engagement en consequent zijn. Mensen die vrijwillig akkoord gegaan zijn met iets, zullen later een belangrijker verzoek dat ermee verbonden is, ook aanvaarden.

Als je bijvoorbeeld een bepaald standpunt over iets ingenomen hebt, dan is de kans veel groter dat je over zal gaan tot gedrag dat die overtuiging bevestigt. Je gedachten zullen dan overeenstemmen met je daden en met wat de rest van de wereld ziet.

Deze techniek is zelfs nog doeltreffender als het engagement openbaar is of als je er in het openbaar voor kiest. Het effect is ook groter als de eerste verplichting die je aanging, een hoge kostprijs had.

“Het is gemakkelijker om mensen voor de gek te houden dan om hen ervan te overtuigen dat ze voor de gek gehouden zijn.”

-Mark Twain-

De voet-tussen-de-deur-techniek

Het experiment van Freedman en Fraser

Freedman en Fraser (1966) vroegen aan een aantal mensen om een redelijk groot en lelijk bord in hun tuin te plaatsen. Daarop stond “Rij voorzichtig.” Slechts 17 % van hen ging akkoord om het bord te plaatsen. Daarna vroegen ze aan een andere groep om een petitie te tekenen over verkeersveiligheid.

Dit was een verzoek dat niet zoveel verplichtingen inhield. De meeste mensen tekenden dan ook de petitie. Kort daarna vroegen ze aan diezelfde mensen om een redelijk groot en lelijk bord in hun tuin te plaatsen. Wat gebeurde er? Dit keer ging 55 % van hen akkoord om het te doen.

De voet-in-de-deur-techniek en sektes

Is er enig verband tussen deze techniek en sektes? Wel, dit is een overtuigingstechniek. Het doel van een sekte is om je in de sekte te lokken.

Jouw eerste contact met een sekte zal dus waarschijnlijk een kleine samenkomst zijn. Misschien vragen ze jou dan een kleine schenking. Daarna is de kans veel groter dat jij je verplicht zult voelen als ze andere dingen verzoeken.

Je kan dan akkoord gaan om gedurende enkele uren dingen als vrijwilliger te doen. Wellicht geef je dan ook steeds grotere schenkingen. In de meest extreme gevallen worden mensen gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren of deel te nemen aan collectieve zelfmoord onder het mom van de vrije wil.

Sektes en sociale manipulatie

Slotgedachten

Mensen gebruiken technieken in sociale manipulatie om van anderen iets te krijgen. Wanneer iemand jou belt en vraagt of je internet hebt, dan zal je waarschijnlijk ja zeggen.

Dat is de manier waarop ze ervoor zorgen dat jij aan de telefoon blijft. De volgende vraag kan dan zijn of je graag minder zou betalen voor jouw internetprovider. Opnieuw zeg je ja. Na slechts twee vragen hebben ze jou dus al aan de haak geslagen.

Nog een andere belangrijke factor bij de voet-tussen-de-deur-techniek is hoeveel tijd je hebt om na te denken. Als je oplet, dan zal je wellicht merken dat de aanbiedingen vaak alleen maar gedurende een beperkte tijd beschikbaar zijn.

“Je zal deze geweldige aanbieding morgen niet meer kunnen krijgen. Het is nu of nooit!” Ze zetten je dus onder druk. Dit zorgt ervoor dat je reageert vóór je de tijd gehad hebt om de informatie te verwerken.

“De beste manier om een man te manipuleren is door hem te laten denken dat hij jou manipuleert.”

-John Smith-

Als je niet wilt dat mensen van jou profiteren, leer dan hoe je nee kan zeggen en hoe je deze manipulatietechnieken kan herkennen. Een kleine, onbeduidende “ja” kan later namelijk een bron van hoofdpijn worden. Denk dus de volgende keer twee keer na vóór je “ja” zegt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.