Negen citaten over stress

Veel mensen hebben last van stress. Ze komen soms in vicieuze cirkels terecht die de neiging hebben om terug te gaan naar deze ongezonde toestand. Er zijn bepaalde citaten die je kunnen helpen iets meer te leren over stress en de beperkingen ervan. Hier zijn er negen.
Negen citaten over stress
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 01 mei, 2023

De citaten over stress in dit artikel zijn kleine capsules van wijsheid, bedoeld om je te helpen deze bijzondere toestand beter te begrijpen. Sommige bevatten zelfs richtlijnen om er goed mee om te gaan. Stress is een van de grootste kwaden van deze eeuw. Af en toe kan het zelfs lijken dat hoe meer vooruitgang je boekt, hoe meer stress je ervaart.

Bepaalde figuren hebben memorabele citaten over stress ontwikkeld. We hebben hieronder een selectie gemaakt van enkele van de meest interessante.

Het grootste wapen tegen stress is ons vermogen om de ene gedachte te kiezen boven de andere.

William James

Gestreste vrouw
Langdurig volgehouden stress kan leiden tot toestanden van angst en depressie.

Stress is het afval van het moderne leven

Hieronder volgen enkele citaten over stress in het moderne leven.

Stress is het afval van het moderne leven – we genereren het allemaal, maar als je het niet goed weggooit, zal het zich opstapelen en je leven overnemen .

-Danze Pace-

Je zou kunnen zeggen dat in de wereld van vandaag alle mensen tot op zekere hoogte last hebben van stress. Dat is op zich niet erg, maar zoals het citaat zegt, het zich laten ophopen kan grote schade aanrichten. Het is niet zo dat je het niet moet voelen, maar je moet het niet laten groeien en vastgroeien.

Proberen een perfectionist te zijn brengt meer stress met zich mee en belemmert prestaties .

-T. Whitmore-

Dit citaat over stress is bedoeld voor degenen die de neiging hebben om te obsederen over perfectie. Het is iets wat je nooit kunt bereiken, hoeveel moeite je ook doet. Er zal altijd iets zijn dat verbeterd kan worden. Aan de andere kant is er niets inherent mis met het streven naar uitmuntendheid, zolang het je humeur maar niet verpest.

Tegenwoordig weten we dat veel van de stress waar mensen onder lijden voortkomt uit de behoefte om alles onder controle te hebben. Maar in werkelijkheid vallen veel dingen buiten de menselijke controle. Daarom is het belangrijk om te leren inzien in hoeverre je macht hebt over dingen en in hoeverre niet. In sommige situaties moet je de dingen gewoon laten zijn en loslaten.

Een van de beste manieren om stress te verminderen is het accepteren van de dingen die je niet onder controle hebt.”

-M.P. Neary-

Stress, de stille vijand

In deze groep citaten over stress wordt verwezen naar iets wat we ons allemaal wel eens afvragen: waar komt het vandaan? Er worden ook enkele hints gegeven om het te overwinnen.

Overdenken veroorzaakt onnodige stress en zorgen, en heeft de neiging om dingen op te blazen .

-Melissa Eshleman-

Dit is een van de meest heldere zinnen over stress. Uiteraard is het belangrijk om over dingen na te denken, erover na te denken en er vervolgens conclusies over te trekken. Er komt echter een punt waarop dit een belastende oefening kan worden. Er is inderdaad een tijd om te denken, een tijd om te handelen, en een tijd om te rusten.

Veel van de stress die mensen voelen komt niet doordat ze te veel te doen hebben. Het komt door het niet afmaken van wat ze begonnen zijn.

-David Allen-

Hoewel vaak gedacht wordt dat stress komt door te weinig tijd te hebben, is dat niet altijd waar. Soms wordt het geassocieerd met de zorg om verschillende veeleisende situaties waarin je je geblokkeerd voelt en niet vooruit kunt komen.

TUSSENKOP

Lachen kan helpen evenwicht te brengen in een stressvolle situatie .

-Kala Stevenson-

Dit citaat over stress kan van toepassing zijn op allerlei situaties. Lachen helpt inderdaad spanning los te laten (Spaanse link) en helpt je om die reden te ontstressen. In feite moet elke situatie of activiteit die aanzet tot lachen en plezier nooit gebagatelliseerd worden: het zijn beide echte tegengiffen tegen stress.

Stress is als specerijen: in de juiste verhouding versterkt het de smaak van een gerecht. Te weinig levert een saaie flauwe maaltijd op; te veel kan je doen stikken .

-Donald Tubesing-

In principe is stress niet negatief. Het maakt je alert, verhoogt je aandacht, en daarnaast richt het je energie om veeleisende situaties aan te kunnen. Daarom is het in redelijke mate adaptief. Als je het echter ongecontroleerd laat groeien, keert het zich tegen je en maakt het je uiteindelijk ziek.

Vrouw denkt na
Chronische stress kan onze gezondheid en ons welzijn ernstig aantasten.

Andere citaten over stress

Neem rust; een akker die heeft gerust, geeft een overvloedige oogst.

-Ovid-

Niets is zo effectief in het tegengaan van stress als een goede rust. Daarom moeten slaap en vrije tijd worden verzorgd alsof het schatten zijn. Ze helpen niet alleen om spanning los te laten, maar hebben ook een werkelijk positief effect op de productiviteit en de stemming.

Stel gemoedsrust als je hoogste doel en organiseer je leven daaromheen .

-Brian Tracy-

Een van de meest waardevolle dingen in het leven is gemoedsrust. Zoveel dat het de moeite waard is om je hele leven te organiseren rond het doel om het te bereiken. Als je innerlijke vrede bezit, is het gemakkelijk voor andere positieve gevoelens en toestanden om tot bloei te komen.

De bovenstaande zijn slechts citaten over stress. Het zijn geen instructies of richtlijnen, noch zijn het openbaringen. Het zijn slechts uitspraken. Dat gezegd hebbende, zijn ze zeker wel de moeite waard om over na te denken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lancheros García EA, Tovar Valle JF, Rojas Bermúdez CA. Risa y salud: abordajes terapéuticos. MedUNAB [Internet]. 31 de mayo de 2011 [citado 3 de enero de 2023];14(1):69-75. Disponible en: https://revistas.unab.edu.co/index.php/medunab/article/view/1380
  • Meichenbaum, D. (1987). Manual de inoculación de estrés. Martínez Roca.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.