Drie soorten vrije tijd

Alle vormen van vrije tijd zijn gezond voor zover ze een potentiële manier zijn om het contact met jezelf en met de mensen om je heen te vergroten. Ze zijn ook van cruciaal belang voor het behoud van een gezond gevoel van productiviteit en het beschermen van je fysieke en mentale gezondheid.
Drie soorten vrije tijd
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 29 april, 2022

Veel mensen denken dat het woord vrije tijd een synoniem is voor passiviteit, inactiviteit of geen productiviteit. Deze ideeën zijn echter onjuist, aangezien er veel soorten vrije tijd zijn. Bovendien, zelfs als we zouden spreken van volledige passiviteit, zou hier niets mis mee zijn.

Het feit om niets te doen of tijd te hebben om je te wijden aan activiteiten die niet nuttig zijn in termen van economische productie is niet alleen een recht. Het is een noodzaak om je fysieke en emotionele balans te behouden. Toch zijn sommige vormen van vrije tijd meer verrijkend dan andere.

Helaas verwerpen veel mensen het idee om niet bezig te zijn . Ze kunnen zich zelfs rusteloos of verveeld voelen als ze iets niet doen waarvan ze denken dat het nuttig is. Dit is meer het gevolg van hedendaagse angst dan van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Laten we eens kijken naar drie soorten vrije tijd en ontdekken waarom ze belangrijk zijn.

We geven vrije tijd op om vrije tijd te hebben, net zoals we ten strijde trekken om vrede te hebben.

Socrates

Meditatie

Drie soorten vrije tijd

1. Herstellende vrije tijd

Herstellende vrije tijd vervult, zoals de naam al aangeeft, de functie om de effecten van een negatieve factor te verlichten. Het is een soort rust die speciaal is ontworpen om jezelf weer in balans te brengen en de impact van moeilijke toestanden, zoals stress, druk, enz.

Herstellende vrije tijd omvat de ontwikkeling van activiteiten die specifiek gericht zijn op het verlichten van een vorm van emotioneel lijden. Inbegrepen zijn verschillende soorten lichaamsbeweging. Sporten, wandelen of soortgelijke activiteiten hebben bijvoorbeeld dit verlichtende effect.

Ze omvatten ook de verschillende meditatiepraktijken (Spaanse link), stilteretraites, reizen, enz. Het belangrijkste doel is om bepaalde voorwaarden te creëren zodat alle sensaties, ideeën of gevoelens die ongemak veroorzaken, kunnen worden opgenomen en verdreven.

2. Geestelijke ontspanning

In het geval van mentale vrije tijd is het doel niet langer precies om innerlijke balans te zoeken, maar om een betere gemoedstoestand (Spaanse link) aan te nemen. Het omvat activiteiten zoals een grappige film kijken of naar een comedyshow gaan.

Geestelijke ontspanning omvat ook groepstherapieën, zelfhulpgroepen en verschillende creatieve activiteiten. Ze worden uitgevoerd omdat ze je een speciaal gevoel van voldoening geven en het potentieel hebben om je beter te laten voelen.

Geestelijke ontspanning helpt je om intenser van het leven te genieten. Het is vrije tijd gewijd aan vreugde en voldoening. Het is vooral verrijkend als je je enigszins overweldigd voelt door routine.

Of wanneer je geconfronteerd wordt met een complexe situatie die niet bepaald uit de hand is gelopen, maar moeilijk te hanteren is. In deze gevallen helpt je stemmingswisseling je om de dingen vanuit een meer bemoedigend perspectief te zien en je energie te vernieuwen.

3. Sociale vrije tijd

Sociale vrije tijd komt overeen met al die activiteiten die specifiek gericht zijn op het genieten van het gezelschap van andere mensen. In dit geval ligt de nadruk niet op de activiteit die als zodanig wordt uitgevoerd, maar op de mensen met wie je die uitvoert.

Sociale vrijetijdsbesteding helpt je om uit je eigen wereld te komen en je te betrekken bij die van anderen. Het gaat om het delen van momenten met anderen en speciale aandacht aan hen besteden. Met andere woorden, je interesse moet volledig op hen gericht zijn.

In wezen komt het overeen met activiteiten zoals praten, een drankje doen met vrienden, naar een vergadering gaan, enz. Het belangrijkste is dat delen centraal staat. Dit betekent dat activiteiten die een bijkomend doel hebben, zoals het verkrijgen van hulp of het verbeteren van je sociale imago, etc. hier niet passen.

Vrienden knuffelen elkaar

Het belang van vrije tijd

Alle vormen van vrije tijd zijn belangrijk. Dat komt omdat ze de pauze zijn die je lichaam en geest nodig hebben om te kunnen functioneren. In feite zijn er veel ernstige problemen. Die kunnen alleen worden opgelost als je even stilstaat en niet meer aan ze denkt.

Daarom zijn alle vormen van vrije tijd een manier om je gezondheid te beschermen. Als je jezelf geen kans geeft om een pauze te nemen en je je alleen concentreert op utilitaire activiteiten of activiteiten die enige vorm van toewijding inhouden, komt er een moment dat stress je overneemt. Dit zal onvoorspelbare gevolgen hebben.

Vrije tijd vervult de rol van jou vernieuwen. Natuurlijk zijn er ook van die momenten van vrije tijd waarop je gewoon de tijd wilt doden zonder iets bijzonders te doen. Deze zijn even belangrijk. In feite is het vaak op deze momenten dat je je beste ideeën genereert en je grootste prestaties bereikt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cabeza, M. C. (2016). Las culturas del ocio. Revista Brasileira de Estudos do Lazer, 1(1), 3-19.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.