De sociale media verlichten de verveling niet volgens de wetenschap

Als je de verveling wilt verlichten en je hoofd leeg wilt maken, kun je beter pen en papier pakken dan je mobiel en met sociale media bezig zijn.
De sociale media verlichten de verveling niet volgens de wetenschap

Laatste update: 07 oktober, 2021

We gebruiken allemaal wel eens onze mobiele telefoon om onszelf te vermaken. We kijken naar onze meldingen, berichten, opmerkingen, foto’s, het laatste nieuws, de sociale media enz.

In feite hebben we de neiging om het als vanzelfsprekend aan te nemen dat deze momenten ons helpen om onze geest vrij te maken van stress. Volgens de wetenschap verlicht sociale media de verveling echter niet. Wat het bereikt, is iets heel anders.

In feite kunnen bepaalde platforms vaak lijken op kamers vol mensen die tegen elkaar schreeuwen. Sommige tweets worden ingebed in je geest en veroorzaken stress. Hetzelfde gebeurt op andere netwerken. Je gaat naar binnen om jezelf een paar minuten te vermaken, maar je voelt je vaak meer geïrriteerd dan ontspannen.

Vanwege deze vermoeidheid van de sociale media kiezen sommige gebruikers er nu voor om zich af te melden of om te oefenen wat bekend staat als een digitale detox.”

De meest opvallende problemen met het gebruik van sociale media liggen echter bij de jongere bevolking. Dit komt omdat ze steeds intoleranter zijn geworden voor verveling. Sterker nog, ze hebben de neiging om hoge doses onrust te ervaren als ze geen scherm voor zich hebben.

“Een generatie die verveling niet kan verdragen, zal een generatie zijn van kleine mannen, van mannen die ten onrechte zijn gescheiden van het langzame proces van de natuur, van mannen bij wie elke vitale impuls langzaam verwelkt alsof het snijbloemen in een vaas zijn.”

Bertrand Russell

Vrouw denkt dat sociale media de verveling niet verlichten

Waarom verlichten de sociale media de verveling niet?

Sociale media helpen niet tegen verveling. Niet alleen dat, het verergert zelfs de geestelijke gezondheid van veel mensen. Dit wordt bevestigd in een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door het California Institute of Behavioral Neurosciences and Psychology in 2020.

Toch lijkt deze impact niet overal ter wereld hetzelfde te zijn. Er zijn zelfs mensen die goed gebruik maken van de sociale media en er plezierige voordelen uit halen.

De cijfers over ongemak en stress die gepaard gaan met intensief gebruik zijn echter zowel opmerkelijk als opvallend. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld verslaafd geraakt aan iets dergelijks.

In feite werkt het als een dosis dopamine voor hen. Anderen begrijpen het leven alleen via het digitale universum. Het is waar ze zichzelf vergelijken en waar het natuurlijk volledig taboe is om last-minute berichten of foto’s te missen.

Veel van deze dingen waren ons al bekend. De wetenschap had zich echter nog niet eerder beziggehouden met de vraag naar het effect van sociale media op korte termijn.

Met andere woorden, helpt het ons om onszelf te vermaken en stress of occasionele verveling op het werk, tijdens pauzes of in de metro, enz. te verlichten? De wetenschap zegt nu nee. Laten we eens kijken naar de argumenten.

Een korte tijd op je mobiel zitten verbetert je humeur niet

Het was de Radboud Universiteit in Nederland die dit interessante onderzoek deed (Engelse link). Het doel was om te ontdekken of sociale netwerken, zoals iedereen geneigd is te geloven, je helpen je hoofd leeg te maken wanneer je gestrest bent of wanneer je een kort moment van ontspanning hebt.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science. Ze hadden niet interessanter kunnen zijn. Daar zijn ze:

  • Sociale media helpen niet tegen verveling. Bovendien voelen mensen zich er vermoeider en gestrest door.
  • Je gebruikt de mobiel niet alleen tijdens je pauzes, of wanneer je wat vrije tijd hebt. In feite is het gebruik van je mobiel niet echt een vorm van vrije tijd, het is meer een levensstijl. Bovendien gebruik je je apparaten zelfs in de meest onverklaarbare situaties. Daarom wordt het moeilijk om rustmomenten te onderscheiden van werkmomenten.

We maken intensief en ongezond gebruik van onze mobieltjes. We checken de sociale media met hoge frequentie, ongeacht de situatie. Hierdoor kunnen we ons meer gestrest voelen tijdens het werk en zelfs meer overweldigd voelen als we zouden moeten rusten.

Het gevoel van urgentie, je mobiel moeten checken

Het gevoel dat je zo vaak op je mobiel moet checken ontstaat niet zomaar. Het feit dat sociale netwerken je verveling niet verlichten, heeft inderdaad een specifiek doel. Dat is het feit dat elke app iets heel specifieks zoekt: dat je er intensief gebruik van maakt.

Al deze platforms gebruiken uiterst geavanceerde technieken om je eraan vast te houden. Het gevoel van urgentie, het idee dat als je niet op je mobiel kijkt, je iets mist, komt vaak voor.

In feite is het hele digitale universum niet ontworpen om je verveling te verlichten. Het is ook niet bedoeld als een vorm van entertainment voor slechts enkele momenten tegelijk. Wat wordt gezocht is je verslaving en het constante gebruik ervan.

Filmmenu op mobiel

Vind andere manieren om te ontsnappen

Er zijn veel manieren om met verveling om te gaan. Het belangrijkste is echter om het te leren tolereren. Wat je eigenlijk zou moeten doen, is andere bronnen vinden waarmee je jezelf kunt amuseren. Inderdaad, als je deze goed kiest, kunnen ze zowel verrijkend als lonend zijn.

Lezen, naar muziek luisteren of een artistieke activiteit uitoefenen zijn allemaal uitzonderlijke bronnen voor je geest en psychisch welzijn. Ze harmoniseren emoties, reguleren stress en versterken de creativiteit.

Als je het probeert, zul je al snel beseffen dat er buiten het scherm van een mobiele telefoon en het onophoudelijke lawaai van sociale netwerken prachtige universums zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bai, J., Mo, K., Peng, Y., Hao, W., Qu, Y., Lei, X., & Yang, Y. (2021). The Relationship Between the Use of Mobile Social Media and Subjective Well-Being: The Mediating Effect of Boredom Proneness. Frontiers in psychology11, 568492. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.568492
  • Dora J, van Hooff M, Geurts S, Kompier M, Bijleveld E. Fatigue, boredom and objectively measured smartphone use at workR Soc Open Sci. 2021;8(7):201915. doi:10.1098/rsos.201915
  • Firth, J., Torous, J., Stubbs, B., Firth, J. A., Steiner, G. Z., Smith, L., Alvarez-Jimenez, M., Gleeson, J., Vancampfort, D., Armitage, C. J., & Sarris, J. (2019). The “online brain”: how the Internet may be changing our cognition. World psychiatry : official journal of the World Psychiatric Association (WPA)18(2), 119–129. https://doi.org/10.1002/wps.20617
  • Karim, F., Oyewande, A. A., Abdalla, L. F., Chaudhry Ehsanullah, R., & Khan, S. (2020). Social Media Use and Its Connection to Mental Health: A Systematic Review. Cureus12(6), e8627. https://doi.org/10.7759/cureus.8627

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.