Muziek roept herinneringen op bij mensen met dementie

Muziek roept herinneringen op bij mensen met dementie

Laatste update: 26 oktober, 2018

We hebben allemaal verschillende emoties gevoeld door muziek: verdriet, plezier, verrassing, angst. Het is een middel dat ons tot het centrum van onze emoties beweegt en ze verandert. Een grijze dag wordt helder, of het herinnert ons aan mensen of situaties die naar ons terugkeren. De melodieën hebben de macht om ons naar het verleden te brengen. Muziek roept herinneringen op.

De les die verbonden is aan de emotie is makkelijker terug te halen voor ons bewustzijn in de toekomst. Vanwege deze reden zullen al die herinneringen die een emotie oproepen en worden geassocieerd met een emotie makkelijker naar boven komen.

Muziektherapie wordt vandaag de dag gebruikt bij aandoeningen als de ziekte van Alzheimer, met als doel het stimuleren van het geheugen, het verbeteren van de aandacht en stemming. Ook heeft het een ontspannend effect. Zintuiglijke stimulatie door muziek verbetert verschillende aandoeningen in dementie.

De muziek in onze hersenen

Het gehoor is een van de meest ingewikkelde zintuigen. Het communiceert met veel gebieden van de hersenen. Dit omvat het limbisch systeem, nucleus caudatus en nucleus accumbens, die gerelateerd zijn met emotionele processen.

Het luisteren naar muziek geeft dopamine vrij op dezelfde manier waarop dit gebeurt met voedsel, sex of drugs. Het heeft dus invloed op onze stemming en zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Muziek brengt fysiologische veranderingen teweeg op de dezelfde manier dat een emotionele prikkel dit doet. Wie heeft er nu niet weleens kippenvel van een liedje gehad?

Hersenen houden van muziek

Muziek roept herinneringen op, door middel van zowel de songtekst als de herinnering van iets dat plaatsvond terwijl je naar het liedje luisterde. Het kan ons terugbrengen naar het moment en ervoor zorgen dat we deze emoties opnieuw beleven.

Emoties vergemakkelijken het geheugen

Het is niet hetzelfde om je momenten te herinneren die belangrijk voor je waren als om je iets te herinneren dat geen invloed had op je leven. Deze situaties die iets voor ons hebben betekent zullen toegankelijker worden, want muziek roept herinneringen op.

Meisje luister naar muziek

Onze hersenen nemen alle belangrijke momenten op en slaan deze op. Omdat muziek zo verbonden is met onze emoties kan het als prikkel dienen zodat we dingen beter kunnen onthouden.

Het luisteren naar een lied waar we van hielden toen we 15 waren zal ons terugbrengen naar die tijd. We kunnen ons zelfs op dezelfde manier voelen als we toen deden. Het terugbrengen van deze herinneringen is makkelijker met muziek, dan wanneer we het ons gewoon proberen te herinneren.

Muziek roept herinneringen op

Muziektherapie wordt veel gebruikt omdat het zo nuttig is, van ontspanning tot het verbeteren van de stemming. Ook kan men het inzetten om de aandacht en het geheugen te verbeteren, vooral bij gevallen van dementie. Muziektherapie wordt over de gehele wereld bij deze gevallen ingezet, vooral bij vergevorderde stadia van deze aandoening.

Het bevordert groepscohesie, sociaal contact en stemming. Dit is heel goed voor patiënten met deze aandoening, omdat ze regelmatig lijden aan apathie, depressie en isolatie. Vaak heeft de therapie als doel het activeren van emoties en hierdoor het herinneren van belangrijke momenten uit het leven van de patiënt.

Oudere vrouw luistert naar muziek

Muziek roept herinneringen op uit de tijd dat de patiënt nog jong was. Vaak worden liedjes gespeeld waar hij of zij vaak naar luisterde en van genoot om prettige herinneringen op te roepen. Op die manier kunnen ze deze ervaringen ook delen.

In het geval van mensen die in een vergevorderd stadium van de aandoening zitten, kunnen ze de ervaring niet delen. Toch kunnen ze er wel van genieten, omdat het gehoor vaak wel nog intact is. Het is een goed middel om de zintuigen van mensen met dementie te stimuleren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.