Muziektherapie: vind het ritme van gelukzaligheid

Muziektherapie: vind het ritme van gelukzaligheid

Laatste update: 08 september, 2017

De Grieken definieerden muziek als ‘de kunst van de muzen’. Volgens de traditionele definitie, is muziek de kunst van het opmerkelijk en logisch organiseren van een combinatie van samenhangende geluiden en stiltes. Door middel van de interventie van ingewikkelde psychologische processen, maakt het gebruik van fundamentele principes als melodie, harmonie en ritme. Deze processen zijn de focus van muziektherapie.

De ritmes, harmonieën en melodieën waar muziek uit bestaat worden al zeer lang gebruikt bij medische behandelingen. Hoewel het inderdaad zo is dat muziek op zichzelf geen geneesmiddel is, rekenen tegenwoordig wel veel therapieën op muziek als ondersteuning, vanwege de vele voordelen die het kan bieden om iemands humeur te verbeteren en symptomen van bepaalde ziektes te verzachten. Medische onderzoeken hebben aangetoond dat muziek een positieve invloed kan hebben op de bloeddruk, hartslag en zelfs het zuurstofgehalte in iemands bloed. Indrukwekkend, is het niet?

“Muziek verheft gebroken geesten en verzacht de problemen die uit de geest voortkomen.”

-Miguel de Cervantes-

Wat voor invloed heeft muziek op ons?

Onderzoekers aan de Universiteit van Jyväskylä in Finland ontwikkelden een methode om aan te tonen hoe de hersenen verschillende aspecten van muziek verwerken. Een van de meest innovatieve ontdekkingen die ze deden was dat het limbisch systeem, een deel van de hersenen dat verbonden is aan onze emoties, direct beïnvloed wordt door ritme en tonaliteit.

Deze zelfde onderzoekers observeerden ook dat de toonklank van muziek verbonden is aan de activiteit van het standaard neurale netwerk, een set van hersendelen die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de activiteit die zich in de geest ontwikkelt terwijl deze uitrust, en die tevens in verband is gebracht met dagdromen en creativiteit.

Net als met elke andere stimulus, produceert ook muziek in elk van ons verschillende reacties. Deze reacties zijn een representatie van wat de noten die we horen en onze eigen ervaring hierbij suggereren.

We projecteren onze persoonlijkheden door middel van onze smaak, en we kunnen onze persoonlijkheid gebruiken om onze gevoelens en ons humeur over te brengen op anderen.

Muziektherapie

“Muziek is de kunstvorm die het dichtst in de buurt komt van tranen en herinneringen.”

-Oscar Wilde-

Van muziektherapie kun je gelukkiger worden

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waar dat positieve gevoel vandaan komt dat je ervaart wanneer je keer op keer naar je favoriete nummer luistert? Muziektherapie heeft het antwoord. De activering van de nucleus accumbens zorgt ervoor dat de hersenen dopamine vrijlaten elke keer dat je naar je favoriete muziek luistert, dit gebeurt ook wanneer je je bijvoorbeeld seksueel tot iemand aangetrokken voelt of een andere aangename ervaring meemaakt.

Twee nieuwe studies die gepubliceerd werden in het Journal of Positive Psychology kwamen tot de conclusie dat wanneer iemand twee weken lang naar positieve of optimistische muziek luistert, zijn kortetermijngeheugen aanzienlijk verbetert en hij gelukkiger wordt, maar alleen als hij er bewust op gericht is om gelukkiger te worden. Luisteren naar droevige liedjes had het tegenovergestelde effect.

De auteur van deze studies gaf aan dat het beter is om je bezig te houden met het genieten van een positieve ervaring, dan om keer op keer je level van gelukzaligheid te evalueren.

Muziektherapie

Volgens de auteur “toont onderzoek aan dat geluk verbonden is aan een grotere mogelijkheid op sociaal gunstig gedrag, een betere lichamelijke gezondheid, een groter inkomen en bevredigendere relaties.”

“Hij die muziek hoort, voelt zijn eenzaamheid gelijk gezelschap krijgen.”

-Robert Browning-

 

Muziek: geluidsgolven die de lucht, en ons gevoel, in beweging brengen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.