Filmtherapie: de voordelen van films kijken

Filmtherapie: de voordelen van films kijken

Laatste update: 22 oktober, 2019

Het is duidelijk dat films allerlei emoties bij ons op kunnen wekken. Ze kunnen je aan het lachen maken, aan het huilen, laten lijden en je zelfs de kracht geven die je nodig hebt om je problemen te confronteren. Waarom zou je dit dan niet gebruiken als een soort therapie?

Wat is filmtherapie?

De mensen die psychotherapie ontwikkelden zijn in staat geweest samen te werken met allerlei coaches, collega’s en filmdeskundigen om een vorm van therapie te ontwikkelen die gebaseerd is op televisieseries en films. Dit deden ze door de voordelen die deze kunnen bieden toe te passen in de wereld van coaching en psychologie. Logischerwijs kreeg deze vorm van therapie de naam filmtherapie.

Filmtherapie

De voordelen van filmtherapie stoppen echter niet bij het simpelweg kijken van films. Er wordt gebruik gemaakt van allerlei verschillende hulpmiddelen, zoals citaten, commentaren, posters, visuele analyse etc.

Hodgson en Burque richtten hun therapie op de implementatie van coaching en positieve psychologie om de vaardigheden en vermogens van mensen die vanuit een ander perspectief meer willen leren over en van films te verbeteren.

Film als psychologisch hulpmiddel

Deze therapie maakt voor verschillende doeleinden gebruik van film als psychologisch hulpmiddel. Film wordt gezien als een uitermate effectieve aanvulling op gewone therapie, vanwege de verschillende factoren:

 • Intensiteit: Verhalen, personages en scenario’s worden samengepropt in een zeer klein tijdsvlak.
 • Duur: De lengte van een film is bijna net zo lang als een therapiesessie.
 • Leren: Films zijn allegorisch, net als verhaaltjes en fabels. Je kunt gebruik maken van de cognitieve effecten om theorieën te formuleren over ons leervermogen, creativiteit etc. en om het idee van meerdere intelligenties te bevorderen.
 • Identificatie: Een hoop mensen hebben zich wel eens kunnen identificeren met een bepaald personage uit een film. Deze informatie kan tijdens de therapie verder besproken worden.
 • Aandacht: De visuele invloed die film heeft bevordert de manier waarop je je op de beelden kunt concentreren.
 • Sociale kenmerken: Een film kijken en erover praten met andere mensen zorgt ervoor dat de boodschap meer waarde krijgt en kan dienen als een integratief hulpmiddel tijdens de therapie.

De voordelen van filmtherapie

De bedenkers van filmtherapie stellen dat deze technieken een hoop verschillende tastbare voordelen bieden voor de mensen die zich eraan blootstellen. Dit zijn er een paar van:

 • Een film kijken kan zeer revitaliserend zijn. Het geeft je de kans om jezelf even los te koppelen, om te ontspannen en om plezier te beleven.
 • Bij filmtherapie wordt gebruik gemaakt van scènes of hele films om mensen te helpen om hun angsten onder ogen te komen. Het helpt ze om zich bewust te worden van hun eigen angsten, zodat ze kunnen proberen om deze angsten te overwinnen.
 • Het stelt je in staat om je te richten op je problemen. Veel films kunnen je helpen om je via identificatie en empathie bewust te worden van je eigen problemen.

https://youtu.be/fGqjRKtHI_A

 • Film heeft ook een purgerende werking. Wanneer je een film kijkt, kun je passie ervaren zonder te maken te hoeven krijgen met de ongewenste bijverschijnselen.
 • Het helpt je te ontspannen. Doordat je aandacht door een film te kijken op een bepaalde bezigheid gevestigd wordt, is dit een geweldige manier om angst te verminderen.
 • Het is motiverend. Tijdens het kijken van een film kun je onder de indruk raken van personages die jou helpen om energie te vinden in je echte leven.

 • Vermaak. Films creëren ook gelach en geluk. En er bestaat geen twijfel over dat dit enorm veel invloed heeft op zowel je mentale als je lichamelijke gezondheid.
 • Purgerende tranen laten. Droevige en verontrustende films kunnen je helpen om nieuwe perspectieven te vinden die je zullen helpen om te reflecteren op je eigen houding en deze als het nodig is te veranderen.
 • Ontwikkeling van creativiteit. De verschillende perspectieven waar je bij het kijken van een film aan bloot wordt gesteld, zijn ongetwijfeld in staat om jouw eigen mentale schema’s te veranderen en je ertoe te bewegen creatiever, flexibeler en innovatiever bezig te zijn.
 • Verbeterde persoonlijke relaties. Het samen kijken en commenteren op een film met familie en vrienden heeft een enorme sociale en emotionele waarde.

“Ik ga nooit naar films waarin de buste van de held groter is dan die van de heldin.”

-Groucho Marx-

 • Het is een reflectieve kunstvorm. Films zorgen ervoor dat we reflecteren op existentiële, spirituele en zelfs royale kwesties.
 • Het helpt ons met verlies om te gaan. Hartzeer en verlies kunnen verzacht worden door films die je helpen over deze periode heen te komen.
 • Film verheft, beweegt, inspireert en bewondert. Dankzij de zevende kunst, kun jij een beter persoon worden.
 • Het verbetert je krachten. De eigenschappen van verschillende personages kunnen je inspireren om je krachten te verbeteren.

“Het fascinerende aan film is dat de toeschouwer in morale posities wordt geplaatst waar hij nog nooit geweest is.”

-Alex de la Iglesia-

Je kunt er zeker van zijn dat film veel meer is dan een simpele kunstvorm. Filmtherapie heeft films verheven naar de categorie van zeer handige psychologische hulpmiddelen.

Er bestaat geen twijfel over dat films ons gelukkiger en completer kunnen maken als we ze hier de kans toe geven.

5 ontroerende films die ons helpen herinneren wat echt belangrijk is


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.