Digitale detox: in verbinding komen met de echte wereld

Digitale ontgifting helpt om stress te verlichten en in verbinding te komen met de werkelijkheid.
Digitale detox: in verbinding komen met de echte wereld
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel bespreken we een digitale detox. Laten we eerlijk zijn. Bijna altijd zijn we met iets verbonden, ofwel met onze smartphone, de computer of een tablet. De digitale wereld maakt een fundamenteel deel uit van ons dagelijkse routine.

Eigenlijk is onze smartphone het eerste en het laatste ding dat we elke dag gebruiken. Zijn we ons ook bewust van de tijd die we doorbrengen terwijl we ondergedompeld zijn in dit digitale universum? Misschien niet. Als we dit namelijk zouden beseffen, dan zouden we waarschijnlijk enkele maatregelen treffen om het te voorkomen zoals een digitale detox.

Wat zou er gebeuren als we beslissen om minder tijd op onze sociale netwerken door te brengen? Sommige mensen maken zich al zorgen bij de gedachte dat ze hun sociale media-accounts niet dagelijks kunnen controleren. Hoe zag het leven er echter uit vóór deze digitale waanzin begon op te treden?

Het is belangrijk dat we deze opmerking maken. We zeggen niet dat we sociale interactie uit ons leven moeten verbannen. Toch is het essentieel dat we de sociale media op een verantwoordelijke manier gebruiken. We moeten het met mate gebruiken en niet toelaten dat het ons leven overneemt.

“De technologische vooruitgang is net een bijl in de handen van een pathologische crimineel.”

-Albert Einstein-

Het is oké dat we ons zo nu en dan even bevrijden van technologie. Waarom toch voelen we deze wanhopige behoefte om voortdurend online te zijn? Het is zover gekomen dat we afhankelijk geworden zijn van de technologie.

Om deze reden is het een geweldig idee om een digitale ontgifting te ondergaan. We koppelen ons dan los van de technologie om in verbinding te komen met de werkelijkheid, onszelf en de mensen rond ons. Laten we dit wat diepgaander bekijken.

Wat is een digitale detox

Wat is een digitale detox?

Een digitale detox houdt een pauze in van de digitale wereld. Het betekent loskoppelen van sociale netwerken, het internet en  nieuwe technologieën. De doelstelling is om de digitale afhankelijkheid te doorbreken.

Het is namelijk die afhankelijkheid die ons onrustig maakt wanneer we onze telefoon gedurende enkele uren (voor sommigen zelfs minuten) niet gecontroleerd hebben. Deze afhankelijkheid is zoveel gestegen dat we gestopt zijn met zorg te dragen voor onszelf of onze verantwoordelijkheden.

Het woord detox is een afkorting van het woord detoxificatie (ontgiften). Het heeft te maken met de afvoer van de giftigheid die binnenin een organisme leeft, in dit geval de technologie. Eén ding is zeker. Technologie is soms heel handig en amusant. Toch heeft het ook veel negatieve kanten.

We hebben het nu niet over een eind maken aan onze relatie met de technologie. Het gaat wel over ons bewust zijn van hoe we het gebruiken. We moeten aandacht schenken aan de hoeveelheid tijd die we online doorbrengen. Welke dingen laten we allemaal achter of stellen we uit als gevolg van deze verslaving?

De sleutels tot een digitale detox

De gedachte aan ontgiften van de digitale wereld klinkt gemakkelijk. Dat is het echter niet want we zijn gewend om voortdurend online te zijn. Het maakt deel uit van onze dagelijkse routine. Een detox vereist dus veel volharding en toewijding. De volgende sleutels zullen je helpen om van de digitale wereld te ontgiften.

Plan je digitale detox

Dit is een heel persoonlijke stap. Het hangt immers af van het rooster van elk individu. Je kan het in het weekend doen, op een bepaald moment van de dag… Belangrijk is dat je ermee start. Het maakt niet uit of het slechts enkele minuten per dag is. Onthoud dat we gewoonten traag maar zeker tot stand brengen. Het is dus oké als je niet alles in één keer bereikt.

Doe het stap voor stap

Ontgiften gebeurt niet van de ene dag op de andere. Dit geldt vooral als je het goed wil doen. Het is belangrijk dat je met jezelf en met je proces geduldig bent.

Denk na over jezelf

Wees niet bang om jezelf en je eigen gedachten en emoties uit te breiden. Dit zal jou met zekerheid helpen om te begrijpen waarom je de behoefte voelt om voortdurend verbonden te zijn.

Is er iets dat je probeert te ontlopen? Wil je iets dat je niet hebt? Voel je je eenzaam in het echte leven? Het belangrijkst is dat je beseft dat je van de digitale wereld kan loskoppelen en nog steeds een goed leven leiden.

Zeg je berichten vaarwel!

Berichten worden vaak een enorme kwelling. Soms komt het ene na het andere bericht binnen. Dit verhindert dat we ons concentreren op belangrijke activiteiten. Push-up berichten activeren kan tot angst leiden. Het kan namelijk de behoefte vergroten om altijd online te zijn.

Ga op zoek naar alternatieve plannen

Wat denk je van een koffie drinken met een vriend, een goed boek lezen of sporten? Zoek dingen om te doen! Aarzel niet om eens iets te proberen buiten je comfortzone. Zorg ervoor dat je afgeleid bent zodat je niet zoveel aan sociale netwerken denkt.

Wees meer empathisch

Het is fundamenteel dat jij je verplaatst in de situatie van andere mensen. Als we altijd naar een scherm kijken terwijl we bij vrienden of familie zijn, dan respecteren we hen allerminst. Jij wil toch ook gehoord worden wanneer je praat? Doe dus hetzelfde met anderen. Respecteer hen en geef hen aandacht.

“Het echte probleem is niet of machines denken maar of mensen denken.”

-B.F. Skinner-

Anderzijds is het ook een goed idee om te vermijden dat je jouw mobiele telefoon dichtbij je houdt wanneer je gaat slapen. Dit toestel dichtbij hebben kan je heel onrustig maken. Aan de andere kant kan je slaapkwaliteit verbeteren wanneer je het ‘s nachts op afstand houdt. Het zal er ook voor zorgen dat je je meer ontspannen voelt.

De voordelen van digitaal ontgiften

De voordelen van digitaal ontgiften

Digitaal ontgiften heeft talrijke voordelen:

  • Het zorgt ervoor dat je stress verlicht wordt.
  • Je kunt meer tijd met jezelf doorbrengen.
  • Je leert om je tijd beter te verdelen.
  • Jouw empathie wordt vergroot.
  • Je maakt ruimte vrij om relaties met anderen tot stand te brengen en je op een diepgaander niveau met hen te verbinden.
  • Digitaal ontgiften laat je meer oprechte relaties uitbouwen.
  • Je krijgt meer vrije tijd.
  • Gevoelens van rust en ontspanning stijgen.
  • Je leert meer over jezelf.

“De technologie is een handige dienaar maar een gevaarlijke meester.”

-Christian Lous Lange-

Een digitale detox bevordert betere relaties met de wereld, met anderen en met onszelf. Het maakt het ons mogelijk om andere soorten plannen te maken en prioriteiten te stellen, in plaats van al onze tijd te besteden aan scrollen doorheen instagram of aan het bekijken van video’s.

Een digitale detox is een kans om in verbinding te komen met de werkelijkheid en onze vrije tijd maximaal te benutten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ugur, N. G., & Koc, T. (2015). Time for digital detox: Misuse of mobile technology and phubbing. Procedia- Social and Behavioral Sciences, 195, 1022-1031.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.