Wat is een informatiemaatschappij precies?

Wat is een informatiemaatschappij precies?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 13 mei, 2019

Tegenwoordig leven we in een informatiemaatschappij. Hiermee bedoelen we dat we leven in een ecosysteem dat wordt geconditioneerd door de beschikbare technologie die snelle toegang tot en verspreiding van informatie mogelijk maakt. Als we eens goed om ons heen zouden kijken, zouden we ons realiseren dat technologische ontwikkeling overal is.

Deze technologische innovaties hebben vooral betrekking op informatie- en communicatietechnologie. Ze zijn een fundamentele steunpilaar gaan vormen voor alles om ons heen, te beginnen met de onderwijswereld.

De oorsprong van de term

De term ‘informatiemaatschappij’ wordt al sinds de jaren tachtig gebruikt, toen het internet werd uitgevonden. De term is daarom gekoppeld aan de overgang van een industriële samenleving naar een post-industriële samenleving die afhankelijk is van constante informatie. Dankzij informatie creëren mensen kennis die zich verspreidt om nog meer kennis te creëren.

Twee mensen werken op computer

Voordelen van een informatiemaatschappij

Een informatiemaatschappij heeft bepaalde voordelen op cultureel, sociaal, economisch en communicatiegebied. Het bestaan ​​van kennisnetwerken en toegang tot deze netwerken betekent dat we met betrekking tot elk onderwerp dat ons interesseert over veel bronnen van informatie beschikken.

Bovendien brengt het gemak waarmee we elke soort inhoud kunnen delen en verspreiden, evenals globalisering, een sociale revolutie teweeg.

Beperkingen van een informatiemaatschappij

De ontwikkeling van een informatiemaatschappij hangt af van een wettelijk kader en een adequate regelgeving. Als alles wordt geregeld, zullen deze toepassingen en diensten zeer gunstig zijn voor de samenleving. Als dit echter niet het geval is, kan technologie leiden tot straffeloosheid in onze samenleving.

Aan de andere kant moet dit concept, dat voortdurend groeit en verandert, sociale breuken voorkomen. Veel platforms dwingen mensen ertoe om ze te gebruiken.

Er zijn bijvoorbeeld steeds meer processen die alleen online kunnen worden uitgevoerd. Bovendien heeft deze digitale kloof een hele hoop verschillende varianten, zoals op het gebied van economie, geografie, geslacht etc.

Verbindingen tussen mensen

Informatiemaatschappijen als onderdeel van het dagelijks leven

Tot een paar jaar geleden was informatie slechts een concept. Later begon het een mogelijke optie te worden. Tegenwoordig is informatie overal, vooral in de meer ontwikkelde landen.

In de meest ontwikkelde landen beschouwen we dit concept als vanzelfsprekend, omdat nieuwe generaties worden geboren in contexten die worden bepaald door technologische innovatie. Het is voor deze mensen daarom zeer moeilijk om zich een ​​wereld voor te stellen waarin deze tools niet bestaan.

Het resultaat van deze groei is een wereld vol technologie die onze sociale vaardigheden schaadt. Veel van wat nu op schermen gelezen kan worden, bevond zich voorheen in de hoofden van mensen.

Informatiemaatschappijen zullen zich in de toekomst blijven ontwikkelen. Op het eerste gezicht lijkt deze verandering veelbelovend, aangezien het kan leiden tot een hoger niveau van duurzaamheid, welvaart, vrijheid en professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Het hangt echter af van ons en de manier waarop we de beschikbare technologieën gebruiken of deze samenlevingen zich op de juiste manier evolueren. Om ervoor te zorgen dat we een betere toekomst tegemoet gaan, moeten we dus technologisch verantwoordelijk zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Doxing: wat is het en hoe voorkom je het?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Doxing: wat is het en hoe voorkom je het?

De schade die iemand kan oplopen als gevolg van doxing kan zowel materieel als persoonlijk zijn. Deze schade kan variëren afhankelijk van vele fact...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.