De 6 beste films voor persoonlijke ontwikkeling

De 6 beste films voor persoonlijke ontwikkeling

Laatste update: 11 december, 2018

Films vertellen allerlei verhalen en delen geweldige boodschappen met ons. Ze kunnen ons op verschillende gebieden van onze levens helpen, zoals persoonlijke ontwikkeling. De films waar we het vandaag over gaan hebben geven ons elk een goed voorbeeld van hoe persoonlijke ontwikkeling eruit ziet. Dit kan zowel op privégebied zijn als op professioneel gebied.

Bovendien is het natuurlijk altijd een goed idee om een filmmarathon met je vrienden en familie te organiseren! Grijp deze kans dus om een paar interessante films en gedeelde interesses te ontdekken.

De beste films voor en over persoonlijke ontwikkeling

1. The Pursuit of Happyness

Dit is een geweldige film voor persoonlijke ontwikkeling met Will Smith. Het gaat over een man genaamd Chris Gardner, gespeeld door Smith. Door deze rol is hij genomineerd voor een Academy Award voor beste acteur. In de film speelde hij dan ook heel overtuigend een gescheiden vader die een beter leven voor zichzelf en zijn zoon probeerde op te bouwen.

Ze komen beiden een aantal obstakels tegen in hun zoektocht naar geluk. Hun pogingen om hun dromen van een beter leven te vervullen verlopen niet altijd even makkelijk. In dit verhaal krijgen we dus te zien hoe het dagelijkse leven van een man een doorlopend gevecht voor succes is.

En dan nog een leuk weetje: de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal!

De eerste film over persoonlijke ontwikkeling: the Pursuit of Happyness

2. Invictus

Deze film is ook gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hij vindt plaats rond de tijd dat Nelson Mandela vrijgelaten werd uit de gevangenis en de president van Zuid-Afrika werd. Daarna motiveerde de recent aangewezen president het nationale rugbyteam. Hij wilde ze graag de wereldkampioenschappen voor rugby zien winnen in 1995.

Het onderliggende doel hiervan was echter om de zwarte en witte bevolking van het land bij elkaar te brengen. Hij wilde namelijk een serieus sociaal conflict vermijden omdat dit tot een burgeroorlog zou kunnen leiden.

Deze film met Morgan Freeman en Matt Damon vertelt een moeilijk maar mooi verhaal. Je krijgt de persoonlijke ontwikkeling van een heel team te zien terwijl het worstelt voor zijn overwinning in een land vol problemen.

Trouwens, als je geen liefhebber van rugby bent en de resultaten van de wereldkampioenschappen in 1995 niet weet, kun je toch beter de film kijken voordat je de resultaten opzoekt!

Invictus

3. Good Will Hunting

Dit is nog een geweldig voorbeeld van een goede film over en voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat over Will Hunting, gespeeld door Matt Damon. Will is een jonge rebel en probleemmaker met een talent voor wiskunde en natuurkunde.

Ondanks de pogingen van de leraar, gespeeld door Robin Williams, om Will te motiveren een beter leven na te streven, blijft zijn rebelse karakter het grootste obstakel.

Good Will Hunting

4. La Vita è Bella (Het Leven is Mooi)

De geweldige Italiaanse film draait om hoe mensen de wereld ervoeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een Joodse vader en zijn zoon worden naar een concentratiekamp gestuurd. In het kamp probeert de vader een positieve houding aan te nemen. Hij wil zijn zoon overtuigen dat niks om hen heen daadwerkelijk echt is en dat ze alleen maar aan een wedstrijd meedoen.

R0berto Benigni, die het hoofdpersonage speelde en de film regisseerde, probeerde zijn zoon in de film te beschermen van de terreur en barbaarsheid van de Duitse nazi’s. Een heel interessant feit over deze film is dat het gebaseerd is op het verhaal van Benigni’s eigen vader. Hij spendeerde zelf drie jaar in een concentratiekamp.

La Vita è Bella

5. Forrest Gump

Een van de meest bekende films voor en over persoonlijke ontwikkeling, is Forrest GumpHet gaat over Forrest Gump, gespeeld door Tom Hanks. Hij heeft een lichte mentale beperking — en bovendien een geweldige persoonlijkheid en bewonderenswaardige vitaliteit.

De film vertelt ons het levensverhaal van het hoofdpersonage tijdens een hele belangrijke tijd voor de Verenigde Staten. Hier wordt ook de Vietnamoorlog in betrokken. Zo wordt dit personage met een aantal van de meest beroemde historische figuren in verband gebracht op een grappige en aparte manier.

Forrest Gump

6. A beautiful mind

De laatste film voor persoonlijke ontwikkeling waar we het over gaan hebben, is het verhaal over John Forbes Nash Jr. Hij was een excentriek genie op het gebied van wiskunde en leed aan een vorm van schizofrenie. Het hoofdpersonage kampt met deze ziekte terwijl hij een wiskundige theorie aan het ontwikkelen is. Deze theorie was zo significant dat deze allerlei wetenschapsgebieden dramatisch zou beïnvloeden.

De magie van deze film is te vinden in het perspectief dat deze film biedt omtrent Nash’s ziekte. Het laat zien hoe ontzettend belangrijk het is dat een patiënt ook zijn eigen symptomen wil zien en confronteren. In dit geval ging het met name om de hallucinaties die Nash had.

Om tot dit punt te komen, moest Nash leren zijn geliefden te vertrouwen. Hij realiseert zich dat als anderen dezelfde dingen kunnen horen of zien, datgene ook daadwerkelijk echt is.

A Beautiful Mind

Nash’s, die gespeeld wordt door Russell Crowe, confronteert zijn innerlijke (metaforische) demonen met de ondersteuning van zijn vrienden en zijn vrouw. Hij wint uiteindelijk de Nobelprijs in 1994. Zodoende vertelt deze film niet alleen het verhaal van een briljante wiskundige geest, maar ook van een man die in staat is zijn grootste obstakels te overwinnen. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Wilber, Ken (2012): “La conciencia sin fronteras: Aproximaciones de Oriente y Occidente al crecimiento personal”. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=_2k_NDIiNIkC&oi=fnd&pg=PA9&dq=crecimiento+personal&ots=fMkrxXTyoZ&sig=aWoCGY-pgsXXZJKF5Rj7TK1Q1mw&redir_esc=y#v=onepage&q=crecimiento%20personal&f=false


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.