Volgens de wetenschap zijn er 7 manieren om gelukkig te zijn

Volgens de wetenschap zijn er 7 manieren om gelukkig te zijn

Laatste update: 28 november, 2018

Volgens de wetenschap betekent gelukkig zijn dat je een evenwicht in stand houdt. Dit evenwicht laat je hersenen snel werken en hun gezondheid behouden. Dit is iets wat we in het algemeen allemaal zouden moeten kunnen doen zonder echte problemen. Onszelf beschermen en in een goede gezondheid blijven is immers iets natuurlijks.

Toch leven vele mensen alsof ze hun eigen vijand zijn. Ze brengen zichzelf bewust of onbewust emotionele en lichamelijke schade toe. Dat is de reden dat ze het zo moeilijk hebben om zich gelukkig te voelen of een plek van welbevinden te vinden.

Om gelukkig te zijn hoef je niets wild te doen. Geluk heeft eerder te maken met jouw houding en levensstijl en niet zozeer met wat je hebt. Weet je niet hoe je gelukkig kan zijn? We tonen je hier 7 manieren om gelukkig te zijn volgens de wetenschap.

“Er is geen plicht die we zoveel onderschatten als de plicht om gelukkig te zijn.”

-Robert Louis Stevenson-

Gelukkig zijn volgens de wetenschap

1. Druk bezig zijn maar zonder haast

Werk is alleen een manier om geld te verdienen of jezelf te onderhouden. Het is een manier waarop je jouw vaardigheden en potentieel ontwikkelt. Zo kan je als menselijk wezen evolueren.

De gezondste manier om te werken is iets doen waaraan je plezier beleeft en zonder enige vorm van haast of dringendheid. Het is goed om je tijd te organiseren. Op die manier kan je jouw werk en je vrije tijd in evenwicht houden. Meerdere studies tonen aan dat het helpt om geconcentreerd te blijven en productiever te zijn als je jouw taken niet in met haast uitvoert.

Druk bezig zijn maar zonder haast

2. Voldoende slapen

Volgens de wetenschap heeft gelukkig zijn ook te maken met hoeveel slaap je krijgt en hoe goed jouw slaap is. In tegenstelling tot wat velen geloven, slapen we niet om te rusten. De slaap is eigenlijk immers het moment waarop onze hersenen het actiefst zijn.

Je hersenen verwerken alle onaangename herinneringen van de voorbije dag in je amygdala. Ze verwerken de positieve herinneringen in de hippocampus. Jouw hippocampus heeft veel te lijden wanneer je niet slaapt. Meestal is jouw amygdala echter oké. Dit is dus de reden dat een slaapgebrek meestal tot een slecht humeur leidt.

3. Bewegen en oefeningen doen

Over dit onderwerp bestaat een experiment dat wijdverspreid vermeld wordt. Ze hebben dit onderzoek uitgevoerd bij mensen met een depressie. Ze hebben hen in drie groepen opgesplitst. De eerste persoon kreeg alleen medicatie. De tweede persoon voerde alleen oefeningen uit. De derde persoon volgde een combinatie van medicatie en oefeningen.

Na een maand werden ze allemaal ongeveer in dezelfde mate beter. Na drie maanden was er echter een veel groter verschil. In de eerste groep begonn 38% opnieuw tekenen van een depressie te hebben.

31% van de tweede groep vertoonde opnieuw tekenen. In de derde groep was dat slechts 9%. Volgens de wetenschap spelen bewegen en oefeningen doen een grote rol in gelukkig zijn.

Bewegen en trainen

4. Betekenisvolle relaties hebben

Eén studie kwam tot de volgende vaststelling in verband met gelukkig zijn en relaties. Mensen die in hun leven minstens vijf betekenisvolle relaties hadden, maakten twee keer meer kans te zeggen dat ze zich heel gelukkig voelden. Wat bedoelen we met “betekenisvolle relaties?” Het zijn mensen op wie je kan vertrouwen, bij wie je jezelf kan zijn en aan wie je geheimen kan vertellen.

5. Het huis verlaten

Het is een goed idee dat je ervoor zorgt dat je tijd thuis kan doorbrengen. Voortdurend binnen opgesloten zitten is echter niet goed. Het is aangetoond dat elke dag 20 minuten in de frisse lucht wandelen een uitermate positief effect heeft op jouw gemoedstoestand.

De universiteit van Sussex in het Verenigd Koninkrijk heeft over dit onderwerp wat onderzoek gedaan. Ze stelden vast dat mensen zich vooral gelukkig voelden op warme plekken en wanneer ze langs de zee wandelden. Ze merkten ook dat iets soortgelijks gebeurt met landelijke omgevingen maar niet met stedelijke.

Het huis verlaten en buiten zijn

6. Tijd vrijmaken voor plezier

De psycholoog Dan Gilbert heeft een studie gedaan over het verband tussen gelukkig zijn en de tijd die je aan plezier besteedt. Hij zag dat mensen niet alleen vreugde beleven wanneer ze leuke dingen doen. Het plannen van deze dingen kan eigenlijk ook leuk zijn.

Hij merkte één specifiek ding dat mensen gelukkig maakte: dingen plannen als een diner, een feestje of een uitstapje. Deze dingen geven je een gevoel van voldoening dat weken kan duren. Hij toonde ook aan dat mensen gelukkiger zijn wanneer ze geld uitgeven aan ervaringen in plaats van aan voorwerpen.

7. Mediteren en dankbaar zijn

In het Massachusetts General Hospital was er een beroemde studie. Vóór en na meditatie-oefeningen op basis van mindfulness maakten ze scans van de hersenen van mensen. De resultaten toonden na de meditatie heel lage activiteitsniveaus in de hersengebieden die verbonden zijn met stress.

Mediteren en dankbaar zijn

Het Journal of Happiness Studies heeft in dezelfde lijn een studie gepubliceerd over dankbaarheid. Ze vroegen aan 219 mensen met depressie om gedurende drie weken dankbrieven te schrijven.

Vóór en na deze oefening bekeken ze de symptomen van deze mensen. Ze stelden vast dat de meeste symptomen verdwenen alleen maar door deze eenvoudige activiteit te doen.

Dit zijn slechts enkele wegen die je volgens de wetenschap kan nemen om gelukkig te zijn. Wat de wetenschappelijke wijsheid zegt, is dat wat zich in jouw hoofd bevindt en hoe je leeft, je gelukkig maakt. Uiterlijke dingen maken weinig, om niet te zeggen geen verschil. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.