Giftige gewoonten die je ongelukkig maken

oktober 24, 2019

Giftige mensen, slechte ervaringen en tegenslag zijn niet de enige oorzaken van ongelukkig zijn. Want dit gevoel komt veel vaker van onszelf dan we denken. We blijven giftige gewoonten herhalen zonder erbij stil te staan waarom ze überhaupt deel zijn gaan uitmaken van ons leven. En in plaats van ze te analyseren en te veranderen, verkiezen we om het te wijten aan ongeluk. Zo verzinken we in bitterheid.

Uiteraard is het onmogelijk om altijd gelukkig te zijn. Maar een zeker niveau van emotioneel evenwicht en welzijn is wel bereikbaar en je kan het bovendien in stand houden. Dit is gemakkelijk als alles goed gaat. Maar het is veel moeilijker wanneer obstakels zich voordoen. Het gebeurt ook redelijk vaak dat we geconfronteerd worden met tegenslagen. Omdat we zelf niet in actie schieten, blijven we deze slechte gewoonten toepassen. Van nature zijn die veel moeilijker te stoppen naarmate we ze vaker uitvoeren. We zitten dus gevangen in een vicieuze cirkel.

Niet onze problemen brengen ons op het pad van bitterheid maar onze gewoonten.

Giftige gewoonten die ons beroven van onze energie

Velen van ons herkennen zich in de giftige gewoonten die we verder in de tekst bespreken. Het is interessant omdat ze een onderdeel vormen van ons leven. Maar we beseffen niet hoe groot de negatieve invloed is die ze hebben. Een van die heel menselijke gewoonten is iets willen dat je niet kan krijgen. We waarderen niet wat we hebben en we hunkeren steeds naar meer. Erken dat je niets anders nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat zal voorkomen dat je bitter en verdrietig wordt.

Maar het tegenovergestelde gebeurt ook: emotionele stilstand. Dit betekent dat je niet vooruit maar ook niet achteruit gaat. Je blijft vastzitten in de beruchte comfortzone. Die houdt je tegen om te groeien, vooruit te gaan, verder te komen en je vervuld te voelen. Waarom geraken we niet uit die situatie? Komt het door angst? Waarom voelen we ons zo onzeker? Wees eerlijk tegen jezelf en denk over deze vragen na. Dit zal het mogelijk maken om een eind te maken aan dit vastzitten in je eigen gevangenis.

Naakte vrouw die haar ogen dichthoudt en met haar handen haar hoofd aanraakt

Nog een giftige gewoonte die vaak voorkomt, is leven op de automatische piloot. Je schenkt dan geen aandacht aan het heden of je geniet niet van het moment. We bewegen ons verder door de dag zonder ook maar even stil te staan en na te denken over wat we doen. Het is net als in een bos lopen zonder op te merken hoe mooi het landschap rond ons is. We drijven weg van de werkelijkheid en vergeten te genieten van het moment.

Op zoek gaan naar de goedkeuring van andere mensen is ook een erg giftige gewoonte. Je doet de dingen niet voor jezelf maar opdat anderen een beter idee van jou zouden hebben.

Slechte eet- en slaapgewoonten

En vergeet de belangrijke behoeften niet die we vaak op een laag pitje zetten: eten en slapen op een goede manier. Slechte eetgewoonten hebben een rechtstreekse negatieve invloed op de gemoedsstemming. Het berooft ons van onze energie of van ons zelfvertrouwen. Op dezelfde manier is voldoende slapen belangrijk om je goed te voelen en goed te presteren op het werk.

De ergste gewoonte: het slachtoffer spelen

We willen ook één van de meest giftige gewoonten bespreken. Die gewoonte heeft de grootste gevolgen voor onze relaties: het slachtoffer spelen. Voor vele mensen is het een manier om, naast vele andere voordelen, aandacht te trekken. Maar bij deze gewoonte treden ook vele andere gedragingen op die je in het ongeluk kunnen storten.

Door ons als een slachtoffer te gedragen gaan we ons vastklampen aan alle negatieve gevoelens die we proberen te overwinnen. We hebben het nodig medelijden te krijgen. We willen vermijden dat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor wat ons overkomt. Maar als we onze ogen sluiten en negativiteit blijven koesteren, dan zal ons hart vervuld worden van woede en wrok.

Vrouw wiens hoofd langzaam ontploft van de giftige gewoonten die ons ongelukkig maken

De werkelijkheid ontkennen

De verschrikkelijke gewoonte om dingen te ontkennen is verbonden met de vorige gewoonte. Wanneer de realiteit niet is zoals we wensen, dan keren we het onze rug toe en ontkennen het. Maar dat zal niet verhinderen dat het waar is. Het zal blijven duren onafhankelijk van de vele dingen die we niet willen zien. Wanneer het moment er is, zal het ons op een krachtige en heftige manier in het gezicht slaan.

De gewoonte om het slachtoffer te spelen gaat altijd samen met de schuld op anderen schuiven. Wij zijn nooit diegene die verantwoordelijk is voor wat er gebeurt. En zelfs al zijn we dat wel, dan proberen we het om te keren en gedragen we ons als een martelaar. Als we bijvoorbeeld op een examen geen goede resultaten halen, dan ligt het nooit aan ons omdat we niet genoeg gestudeerd hebben. Het is niet onze verantwoordelijkheid dat we eigenlijk meer gefocust moesten zijn. Nee, de leerkracht heeft het te moeilijk gemaakt.

Door het slachtoffer te spelen verhinder je dat je uit voorbije ervaringen leert.

Tot slot willen we dit nog meegeven. Elke dag oefenen we vele giftige gewoonten uit. Als we ons opnieuw goed willen voelen, moeten we leren hoe we ze kunnen doorbreken. De gewoonte om het slachtoffer te spelen is ongetwijfeld de moeilijkste gewoonte om aan te pakken. Door niet kritisch te zijn voor jezelf en je fouten niet te aanvaarden, kan je je niet bewust worden van al die gewoonten die deel uitmaken van je leven en je een ellendig gevoel geven.

Vrouw die met gespreide armen op een heuvel staat en in de lucht zweven allemaal gigantische kwallen als symbool voor de giftige gewoonten die ons ongelukkig maken