De tijd brengt een zoet einde aan bittere moeilijkheden

De tijd brengt een zoet einde aan bittere moeilijkheden

Laatste update: 25 april, 2017

Wanneer je het het minste verwacht, komt alles toch nog goed. Er komen goede dingen in je leven, je herstelt van de val, je kiest voor kracht en krijgt de touwtjes van je eigen leven weer in handen. Daarom zou je ook wel kunnen zeggen dat de tijd een zoet einde brengt aan bittere moeilijkheden.

Na storm komt namelijk altijd de kalmte waar je zo gretig op zit te wachten op het moment dat je je nog midden in de orkaan bevindt. Dan begrijp je dat het helemaal niet belangrijk is om snel te gaan, maar dat het belangrijk is om op tijd te komen en om het rustig aan te doen.

Elke gebeurtenis, hoe negatief deze ook is, heeft namelijk een les voor ons in petto die ons zal helpen onszelf weer te vinden en weer vertrouwen in de tijd te krijgen.

“En wanneer je het het minste verwacht, wanneer je denkt dat alles helemaal de verkeerde kant opgaat, wanneer je leven dat tot in de laatste detail geprogrammeerd was bergafwaarts gaat, gebeurt er plotseling iets onverwachts…”

-Federico Moccia-

Vrouw op Stapel Eieren

Goede dingen komen altijd aan het einde

Gezegd wordt dat hij die wacht wanhopig wordt van het wachten, hoewel er ook gezegd wordt dat geduld een schone zaak is. En dit is precies hoe we ons voelen wanneer de tijd ons een pauze schenkt en ons naar een uitgang begeleidt.

Goede dingen komen altijd voor degenen die geduldig zijn, die hun geloof in stand weten te houden, die niet indutten, die weten hoe ze kunnen genieten van de pauze die hen geschonken wordt en de onzekerheid in hun verlangen. Dit is namelijk precies waar geduldig zijn om draait: dat je je hoop niet met je meedraagt als een last, maar dat je het naast je laat lopen en redenen laat verzamelen om door te blijven gaan.

Bloemen in het Haar

We moeten het langst wachten op de dingen die het meest waardevol zijn

De mooiste dingen ter wereld worden verborgen achter de noodzaak om te wachten en creëren het enthousiasme waar hoop door omringd wordt. Hierdoor zal onze geest de nodige kracht bij elkaar kunnen rapen om ons lichaam te overtuigen.

Alles waar we het meeste naar streven, krijgt enorm veel belang op onze lijst van verlangens en dromen. Een ingewikkelde liefdesaffaire, een onbereikbaar persoon, een bepaalde functie op je werk… Hij die wacht, maar niet wanhoopt, zal dus onverwachte dingen tegenkomen. Het leven zegt zelden ‘nee’, ook al denken wij dat het dit wel zegt. Eigenlijk zegt het eerder het woordje ‘wacht’.

Hierdoor hebben we de neiging om ongeduldig te worden. We maken fouten en maken er een zooitje van. Of de dunne, rode draad van het leven raakt helemaal in de knoop. Op dit soort momenten is de wanhoop nabij en lijkt alles duister te worden.

“Jezelf begrijpen, vereist geduld en tolerantie; ‘Ik’ is een boek met veel hoofdstukken, dat niet binnen een dag uitgelezen kan worden. Wanneer je het echter begint te lezen, moet je wel elk woord lezen, elke frase en elke paragraaf. Hierin zitten namelijk de benodigdheden voor het geheel verborgen. Het begin is op zichzelf het einde. Als je kunt lezen, zul je de hoogste wijsheid kunnen verkrijgen.”

-Jiddu Krishnamurti-

Lachende Vrouw op Fiets

Alles gaat voorbij, alles komt aan en alles transformeert

Alles dat we proberen te creëren, zal ons hoe dan ook tegemoet komen. Daarom mogen we niet vergeten dat pijn altijd maar tijdelijk is. Met andere woorden: niets is voor altijd.

Hij die weerstaat en aanhoudt, zal dus winnen. Daarom is het wel nodig om snelheid de baas te worden en onze verwachtingen een halt toe te roepen. Onthoud dat wanneer je gehaast bent, jij degene zal zijn die niet in staat is om zijn doelen te bereiken.

Om te voorkomen dat dit jou overkomt, moet je simpelweg gewoon gewend raken aan het idee dat je geduldig moet zijn. We geven even een paar tips om dit in de praktijk te kunnen brengen:

  1. Diep ademhalen is een geweldig hulpmiddel om te reflecteren en je innerlijke dialoog een pauze te gunnen.
  2. Reflecteer op de redenen die jou ongeduldig maken. Overdrijf niet, stel je prioriteiten opnieuw vast en denk erover na.
  3. Ontdek waar je normaal gesproken ongeduldig van wordt. Dit kunnen mensen, situaties of jij zelf zijn. Jezelf ervan bewust worden, zal je helpen om je te ontspannen.
  4. Geef oprecht antwoord op deze vraag: is jouw geduld handig of is het in tegendeel juist alleen maar een belemmering?
  5. Neem je tijd en verwacht het onverwachte. Hoe goed je alles ook uitstippelt, dingen kunnen alsnog anders verlopen. Daarom moet je leren te accepteren dat het leven niet altijd zo zal verlopen als jij graag voor ogen hebt. Toch geeft het je altijd de kans om zelf te kiezen.

Ontwikkel je geduld. Als je namelijk wacht zo lang het nodig is, dan zul je precies op het juiste moment de eindstreep halen. Loop niet op jezelf vooruit, wees niet haastig. Handhaaf je hoop en vertrouwen op een manier die overeenstemt met het gegeven dat in het leven alles aankomt, alles voorbijgaat en alles transformeert.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.