Goede dingen komen voor degenen die geduldig zijn

Goede dingen komen voor degenen die geduldig zijn

Laatste update: 17 oktober, 2016

Goede dingen komen voor degenen die wachten, degenen die weten wat de waarde van geduld is, degenen die hun prestaties bereiken door middel van toewijding, inspanning en uithouding. Alles wat gematigdheid vereist, zorgt er namelijk voor dat er een aureool van enthousiasme en hoop over ons heen straalt.

Ik houd van mensen die weten dat er tussen ‘zaaien en oogsten’ een hoop ‘bidden en wachten’ plaatsvindt. Het is namelijk van essentieel belang om sterk te zijn wanneer we geconfronteerd wordt met wanhoop, om niet verward te raken wanneer we geconfronteerd worden met de onzekerheid van het niet weten wanneer de dingen waar we naar verlangen ook daadwerkelijk naar ons toe zullen komen.

Onthoud dat de lente altijd terugkeert

Ik kan me herinneren dat mijn vader tijdens de winter ooit eens hout nodig had voor in de open haard. Dus ging hij op zoek naar een dode boom en hakte hij deze in stukjes. Tijdens de lente keek hij echter verdrietig naar de dorre stam van de boom en zag hij dat er nieuwe takjes uit groeiden. Op dat moment zij mijn vader:

“Ik was er zeker van dat die boom dood was. Hij was al zijn blaadjes verloren tijdens de winter. Hij zag er zo koud uit dat alle takken gebroken waren en op de grond waren gevallen, alsof er helemaal geen leven meer in de stam zat. Nu zie ik echter dat er nog altijd leven in schuilging.”

Hij draaide zich naar mij toe en zei: “Vergeet deze les nooit. Hak nooit een boom om tijdens de winter. Neem nooit een negatieve beslissing tijdens ongunstige periodes. Neem nooit belangrijke beslissingen wanneer je humeur het slechtst is. Wacht. Wees geduldig. De storm zal voorbijgaan. Onthoud dat de lente altijd terug zal keren.”

Vogels en Bloemen

Alles gebeurt, alles gaat voorbij, alles verandert

Elke beloning zal op een dag komen; de tijd zorgt er namelijk voor dat de deuren die naar het ongewenste leiden gesloten worden, hetgeen ons helpt om angst tegen te gaan en de hoop in ons te ontwaken. Daarom zal ook op een gegeven moment de tijd komen waarin er nieuwe verlangens in jou ontwaken en zal er weer iets positiefs in je leven plaatsvinden.

Misschien heb je weleens iemand iets horen zeggen dat soortgelijk was aan deze uitspraak: ‘Maak niet de fout om permanente beslissingen te nemen vanwege tijdelijke emoties’. Deze uitspraak wijst ons op de waarde van geduld, het vermogen om onszelf te bedaren en de tijd te nemen om de dingen in perspectief te plaatsen.

Wanneer we namelijk handelen zonder te wachten tot het juiste moment, dan veroorzaken we waarschijnlijk zelf onze eigen tegenslagen, waardoor we in elkaar zullen storten en het heel moeilijk voor ons zal zijn om hoop te vinden in onze eigen emotionele puin.

Vlinders

Werken aan je geduld en jezelf leren kennen

Weten hoe je moet wachten vereist geduld om jezelf te leren kennen, om langer te reflecteren en om zeker van jezelf te zijn. Dit zijn aspecten die we zouden moeten ondersteunen als we in staat willen zijn om de wereld met groter begrip en een gezonder verstand te aanschouwen.

Geduld is dus een geschenk dat kennis vereist van impulsiviteit en onnadenkendheid. Alleen door middel van geduld kunnen we de dingen waar we naar verlangen bereiken zonder hier te veel voor in te moeten leveren. Wat kunnen we echter doen om ons geduld te ontwikkelen, om voorzichtiger te zijn en om te leren om te wachten?

Haal adem

Diep in en uit ademen is altijd een goed middel om ons te helpen op bepaalde dingen te reflecteren. Laten we zeggen dat we hiermee ons innerlijke dialoog een soort pauze gunnen.

Achterhaal waarom je behoefte hebt om te haasten en ongeduldig te zijn

Denk na over de reden die ervoor heeft gezorgd dat je impulsief en ongeduldig hebt gehandeld. Deel je tijd in en geef jezelf nieuwe prioriteiten. Dit zal je helpen om jezelf te leren kennen en je kalmeren tijdens heftige momenten.

Kom erachter welke dingen of personen jouw ongeduld versterken

Soms creëren mensen of situaties om ons heen conflicten in ons die ervoor zorgen dat we handelen zonder na te denken. Denk hierover na en probeer het te onthouden.

Is jouw ongeduld nuttig? Is het terecht?

Geef op volledig oprechte wijze antwoord op deze twee vragen en ga op een rustige manier op zoek naar de gedragspatronen die zich alsmaar herhalen en het onmogelijk voor je maken om het juiste te doen.

Neem je tijd en verwacht het onverwachte

Er bestaat een quote van Jeff Foster die dit idee goed samenvat: “Hoe ‘slecht’ verhalen ook worden, je wordt altijd aangedrongen om af te remmen, adem te halen en niet langer te proberen om alles op te lossen, om te ontsnappen aan je eigen conclusies. Adem nogmaals in en uit…”

Het geschenk om geduld te ontwikkelen vereist gematigdheid, net als elke andere vorm van leren. Daarom moeten we tolerantie beoefenen wanneer we het boek van ons eigen leven lezen, bij het schrijven en herschrijven, wanneer we genieten van elke herinnering en elke nieuw glimlach.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.