In zes stappen een gewoonte veranderen

In zes stappen een gewoonte veranderen

Laatste update: 15 december, 2018

Een gewoonte veranderen is niet gemakkelijk, het is een ware uitdaging, vooral als de gewoonte diep in ons geworteld zit. Waarschijnlijk hebben we echter allemaal wel een gewoonte waar we verandering in zouden willen brengen, of misschien zelfs meerdere.

Vaak beginnen we het nieuwe jaar met het goede voornemen om een bepaalde gewoonte af te leren of een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Helaas doen we vaak enorm ons best om onszelf te verbeteren, maar vallen we uiteindelijk toch weer terug in ons oude gedrag.

Toch is er ook goed nieuws. Er bestaan namelijk meerdere effectieve manier om je te helpen een bepaalde gewoonte te veranderen. Hoewel we wel willen veranderen, is het vaak zo dat het ons simpelweg ontbreekt aan een goede strategie.

Veranderen doe je niet zomaar, er is inzet en doorzettingsvermogen voor nodig. Een gewoonte veranderen is dan ook veel moeilijker als we er niet de juiste methode voor hebben.

Om een ​​gewoonte te veranderen, moet je cognitieve, emotionele en bepalende factoren in het spel brengen. Slechts besluiten om te veranderen is niet voldoende. Door het gedrag van mensen te analyseren, hebben we kunnen ontdekken dat het werkelijk veranderen van een gewoonte gebeurt in zes fasen.

“Niemand kan een slaaf zijn van zijn identiteit. Als er een mogelijkheid tot verandering bestaat, moeten we veranderen.”

-Elliot Gould-

1. Precontemplatie: de eerste stap die je zal helpen een gewoonte te veranderen

Het proces dat nodig is om een gewoonte te veranderen, begint met die eerste hints die in ons oor worden gefluisterd. Een bijna onhoorbare stem vertelt ons dat we een ongezonde of negatieve gewoonte hebben.

Soms zijn het anderen die ons dit laten weten. Andere keren beseffen we het zelf. Het feit is dat we de hint krijgen dat we misschien een gewoonte hebben die de moeite waard is om te veranderen.

Vrouw die van de zon geniet

Tegelijkertijd kunnen we ook ontkenning of weerstand voelen. We zoeken naar redenen waarom we de gewoonte wel in stand zouden kunnen houden of we proberen de argumenten ten gunste van verandering te negeren. Mensen houden ervan alles te houden zoals het is en het idee van grote veranderingen staat ons aanvankelijk vaak niet aan.

2. Contemplatie

Dit is de langste fase in het proces. Deze fase kan namelijk maanden, jaren of zelfs een heel leven duren. Het is het moment dat je je realiseert dat je een slechte gewoonte hebt, dat het een negatieve invloed op je hebt, en dat het het beste zou zijn om de gewoonte af te leren.

Dit is ook de fase waarin je besluit te veranderen en uiteindelijk ook in actie komt om deze verandering waar te maken. De slechte gewoonte wordt niet meer ontkend. Wellicht is er echter sprake van een gebrek aan motivatie. Of misschien ervaar je moeilijkheden bij het vinden van de juiste weg naar verandering.

3. Succesvol een gewoonte veranderen door je goed voor te bereiden

Dit is de fase waarin we ons echt inzetten om te veranderen. We blijven het alsmaar opnieuw proberen, ook al falen we keer op keer.

Man duwt bal de berg op

In deze fase komen we erachter hoe moeilijk het eigenlijk is om een gewoonte te veranderen. We blijven ons echter wel bewust van het gegeven dat we moeten veranderen. We beginnen de voornaamste obstakels te identificeren waar we voorbij moeten zien te komen als we echt willen veranderen. Het is een noodzakelijke fase die vooruitgang vertegenwoordigt.

4. Verwezenlijking

In deze fase leveren we voortdurend de nodige inspanning om een ​​gewoonte te veranderen. We plannen in ons hoofd de juiste strategie om ons doel te bereiken. Vaak doen we dit met behulp van het advies van anderen of de informatie die we verzameld hebben.

Het is duidelijk dat we al het een en ander bereikt hebben, hoewel deze prestaties misschien geen radicale verandering inhouden.

Vaak mislukt de verwezenlijking van de gewenste verandering omdat we de andere stappen niet uitvoeren. Sommige mensen willen meteen slagen, dit gebeurt echter maar zelden. Er is hoe dan ook sprake van waarneembare vooruitgang in deze fase.

5. De nieuwe gewoonte in stand houden

Zoals de naam al aangeeft, is dit de fase waarin we ons nieuwe gedrag in stand proberen te houden. We hebben een oude gewoonte doorbroken of een nieuwe gewoonte ontwikkeld. Nu moeten we deze verandering in stand zien te houden en werkelijk in ons leven opnemen. In deze fase beschikken we over meer zekerheid en zelfvertrouwen.

Rood vliegtuigje dat afwijkt van de rest

Om de nieuwe gewoonte te behouden, moeten we echter ook gewoonten ontwikkelen die de andere gewoonte ondersteunen.

Als het bijvoorbeeld ons doel is om te stoppen met roken, zou het ideaal zijn om daarnaast een nieuwe gewoonte te ontwikkelen die te maken heeft met lichaamsbeweging. Het is ook erg belangrijk om gemotiveerd te blijven en jezelf regelmatig te belonen voor je prestaties.

6. Terugval

Een terugval is zeer normaal in dit proces van verandering. De menselijke geest is niet lineair. Terugval hoeft echter niet te betekenen dat je weer helemaal terug bij af bent.

Zorg ervoor dat je niet verder terugvalt dan de voorbereidingsfase van dit proces. Het is ook belangrijk om niet meteen gestrest te raken. In plaats daarvan moet je gemotiveerd blijven en je twijfel niet de bovenhand laten nemen. Het is altijd goed om na te gaan wat ervoor gezorgd heeft dat je terugviel en om de risicofactoren te identificeren.

Stenen die balanceren op een rots

Een gewoonte veranderen is allesbehalve gemakkelijk. Wanneer je er echter in slaagt, is dit een ware boost voor je zelfvertrouwen. Je zult veel optimistischer en zelfverzekerder zijn over alles wat je kunt doen. Daarnaast verbeter je op deze manier ook je kwaliteit van leven en ruim je potentieel schadelijke factoren uit de weg. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.