Verwerf een beter zelfvertrouwen op drie manieren

Verwerf een beter zelfvertrouwen op drie manieren
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 oktober, 2019

Het idee van het zelfvertrouwen is voor veel mensen een netelige kwestie geworden. Ontelbare boeken en artikelen hebben het over het zelfvertrouwen alsof het de oplossing voor al je problemen is. Ze zeggen dat alles geweldig zal zijn als je een goed zelfvertrouwen hebt. Heb je dat niet, dan zal alles slecht zijn. Het probleem is dat we vooral tijdens de eerste levensjaren zelfliefde ontwikkelen. En we beleven die jaren slechts één keer. Dat is de reden waarom zoveel mensen zich afvragen of ze een beter zelfvertrouwen kunnen verwerven als het nog niet goed geïnstalleerd is.

Het antwoord is uiteraard ja. Als je in uitermate gunstige omstandigheden opgroeit, dan is het voor je zelfliefde gemakkelijk om zich in je vroege levensjaren te gronden. Dat geeft je een speciale kracht en grotere kansen om welzijn en geluk te vinden. Maar als dit niet gebeurt, dan heb je nog steeds een kans om de wortels die niet sterk genoeg zijn, te herstellen.

Dit roept nog een andere vraag op. Waarom zou je je zorgen maken over het verwerven van een beter zelfvertrouwen? Dit kan misschien vanzelfsprekend lijken, maar toch ook weer niet. Een gebrek aan zelfliefde is de oorsprong van vele problemen. Het verhoogt ook het risico op de ontwikkeling van sommige problemen. Wanneer je geen goed zelfvertrouwen hebt, dan heb je de neiging om je ontevreden te voelen. Het is dan ook moeilijk om verlichting te vinden. Realistische doelen stellen en verwezenlijken wordt een uitdaging. Het kan het leven veel ingewikkelder maken. We geven je in dit artikel drie doeltreffende strategieën om alles wat we hierboven vermeld hebben, te vermijden en een beter zelfvertrouwen te verwerven.

“We weten allemaal dat zelfvertrouwen afkomstig is van wat jij over jezelf denkt, en niet van wat andere mensen over jou denken.”

-Gloria Gaynor-

 Share

1. Geheugensteuntjes: een techniek om een beter zelfvertrouwen te verwerven

We zijn ons van een groot deel van ons gedrag niet bewust. Dat gebeurt altijd of toch minstens soms. We zijn meestal niet in staat om precies te zeggen waarom we denken wat we denken of waarom we ons voelen zoals we ons voelen. We ervaren het op een bepaalde manier en niet op een andere zonder te weten waarom. Al die informatie bevindt zich in ons onderbewustzijn of toch minstens een groot deel van die informatie.

Een beter zelfvertrouwen

Wanneer je niet van jezelf houdt, dan werkt je geest op zo’n manier dat hij veel positieve dingen over wie je bent, over het hoofd ziet. Op dat moment is een herinnering een waardevol instrument om je zelfvertrouwen te verbeteren.

De techniek is eenvoudig. Je hoeft alleen de beste dingen over jezelf op te schrijven. Schrijf op wat je leuk vindt aan jezelf, wat je vandaag verwezenlijkt hebt, de moeilijkheden die je overwonnen hebt. Omschrijf je deugden, vermogens en vaardigheden op een specifieke manier. Schrijf je goede punten op. Maar je moet vooral vaak naar de lijst kijken. Want het zal je geest helpen zodat hij als een bondgenoot werkt en niet als een vijand.

2. Herken vernietigende ideeën

Wanneer je zelfliefde beschadigd is, dan zie je de wereld vaak vanuit een heel donker standpunt. Op een of andere manier projecteer je je gevoel van ongelukkig zijn op je omgeving. Het resultaat is dat je je uiteindelijk meer op het negatieve dan op het positieve richt.

Ongezonde gewoonten, zoals jezelf met anderen vergelijken, kunnen ook een probleem zijn. Misschien word je bang wanneer je op het punt staat iets belangrijk te verwezenlijken. Of je kan passief worden en je met de stroom laten meevoeren omdat je moeilijk in jouw eigen dromen gelooft.

Een beter zelfvertrouwen

Let goed op jezelf. Observeer jezelf. De doelstelling is dat je de denkpatronen herkent die ervoor zorgen dat je je slecht voelt. De kans is groot dat de reden van je sombere kijk niet komt door het feit dat de dingen echt slecht zijn. Maar de oorzaak kan zijn dat jij de gewoonte hebt om de dingen op die manier te interpreteren. Leer jezelf te observeren en herken die gedachten. Je kan jezelf dan beetje bij beetje bevrijden van die vernietigende gewoonten.

5. De oefening van de vijf vingers

Dit is een oefening die de psycholoog Jose Ignacio Fernandez bedacht heeft. Het kan heel handig zijn om je zelfvertrouwen te verbeteren. Het is een reeks eenvoudige handelingen die je humeur verbeteren wanneer je je moedeloos voelt.

Dit zijn de acties die je kan ondernemen:

  • De eerste stap is diep in- en uitademen. Dit helpt om jezelf beter te ontspannen.
  • Het eerste mentale beeld. Fernandez beveelt aan dat je eerst je handen uitrekt en je duimen samenvoegt met je wijsvingers. In deze houding denk je aan een periode in je leven waarin je je geliefd en beschermd voelde. Dat kan bijvoorbeeld een moment van hulpeloosheid zijn toen iemand een stap zette en voor jou zorgde.
  • Het tweede mentale beeld. Vervolgens raak je met de duimen de middelvingers aan. Denk hierbij aan een situatie waarin je succesvol was of iets verwezenlijkte.
  • Het derde mentale beeld. Raak met je duimen je ringvingers aan. Herinner je een moment waarop je iets liefs voor iemand anders deed.
  • Het vierde en laatste mentale beeld. Raak tenslotte met je duimen je pinken aan. In die houding denk je aan iemand van wie je oprecht houdt of gehouden hebt.
Een beter zelfvertrouwen

Deze oefening is nuttig op die momenten dat je je slecht over jezelf voelt en zelfvertrouwen mist. Het is een doeltreffende manier om je te helpen en op dat specifieke moment evenwicht te vinden. Het zal er op de lange termijn ook voor zorgen dat je een beter zelfvertrouwen verwerft. Onthoud dat we altijd kunnen veranderen en kunnen leren om ongeacht de omstandigheden gelukkiger te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.