Ook ik verdien het om geliefd te zijn

Ook ik verdien het om geliefd te zijn

Laatste update: 15 november, 2016

Ik zie in dat ik het verdien om geliefd te zijn en gerespecteerd en gewaardeerd te worden en het is helemaal niet egoïstisch of pretentieus om dit te denken. Ik wil dat mijn ziel glimlacht en mijn hart er zeker van kan zijn dat het zijn plek in de wereld gevonden heeft.

Het zou helemaal niet gek of arrogant zijn om deze woorden hardop tegen onszelf uit te spreken. Aan jezelf verklaren en jezelf ervan overtuigen dat je het verdient om een geliefd persoon te zijn, dat je het mooiste bent dat een andere persoon ooit heeft kunnen zien, is juist hartstikke belonend. Gerespecteerd en gewaardeerd worden is helemaal geen privilege, maar juist een recht.

Wanneer je daarnaast weet dat je het verdient om geliefd te zijn, dan zou je ook moeten weten hoe je zelf van anderen kunt houden, hoe je anderen kunt zien als een deel van jezelf. Dit is een teken van vrijheid en een manier om jezelf uit te drukken die jou een grotere persoon zal maken en die we allemaal verdienen te ervaren.

We verdienen het allemaal om geliefd te zijn door de mensen om ons heen, om te beginnen door onze familie, daarna door onze vrienden en uiteindelijk door onze partner die bewust, volwassen en wederzijds van ons kan houden.

Niets is meer waard, niets is fundamenteler dan het gevoel geliefd te zijn en gewaardeerd en gerespecteerd te worden. Laten we hier eens op reflecteren.

Ik verdien licht op mijn levenspad, geen stormen

Omhelzing

De mensen die in jou leven komen als een heftige winterstorm zijn mensen die niet goed weten hoe ze van zichzelf moeten houden of hoe ze zichzelf werkelijk kunnen waarderen. De mensen die jou minachtend behandelen, jou verwaarlozen en zich onverschillig gedragen zijn ware meesters op het gebied van ongelukkigheid en niemand verdient het om op zo’n manier behandeld te worden. Niemand verdient het om de leegte te ervaren die gepaard gaat met het gevoel ongeliefd te zijn of niet erkent te worden.

Wanneer we op een manier liefhebben die ons in staat stelt de mensen om ons heen te erkennen en waarderen, dan planten we onze wortels in de bodem van de wereld en kunnen we zowel van binnen als van buiten volop in de bloei komen staan.

Op deze website hebben we het vaker over hoe belangrijk het is om van jezelf te houden, hoe noodzakelijk het is om voldoende zelfvertrouwen te hebben. Zelfvertrouwen stelt ons in staat om tegenslag aan te kunnen en te laten zien wie we zijn, zowel aan onszelf als aan de wereld. Het stelt je in staat om jezelf te beschermen en ervan te genieten om jezelf te zijn.

Zelfliefde is van essentieel belang. Doordat we echter binnen bepaalde sociale contexten leven en de behoefte hebben om bepaalde banden op te bouwen met anderen, is het ook belangrijk om het volgende niet te vergeten:

  • Zelfliefde is die innerlijke stem die jou vertelt dat je het verdient om geliefd te zijn: je hebt behoefde aan een vorm van liefde die niet gepaard gaat met tranen, maar die gepaard gaat met oprechtheid in plaats van sarcasme, met hechtheid en samenwerking in plaats van manipulatie. Je wilt geen vorm van liefde die dwangmatig is en vol ellende zit.
  • Zelfliefde is ook hetgeen jou vertelt dat je het verdient om gerespecteerd te worden. Dat niemand het recht heeft om jou of hetgeen je te zeggen hebt aan te vallen. Je weet dat aanvallende en onoprechte woorden kwetsend zijn en daarom probeer je mensen die dit soort woorden gebruiken te vermijden. Je beschermt jezelf en stelt grenzen vast.
  • Zelfliefde herinnert je eraan dat je het verdient gewaardeerd te worden om de dingen die je doet en om wie je bent en het is absoluut niet egoïstisch om dit te denken. De mensen die jou aanwezigheid waarderen, laten namelijk zien dat ze van je houden. Anderen waarderen houdt in dat je ze een plek in de wereld geeft. Het houdt in dat je ze erkent en ze een stem, aanwezigheid en waardering geeft.
Liefde

Heb lief en wees geliefd

Aangezien we weten welke grenzen we hebben gesteld om te voorkomen dat onze rechten geschonden worden, is het ook belangrijk dat we weten dat we net zo veel moeite moeten doen om anderen lief te hebben, te waarderen en te respecteren als we zouden willen dat zij zouden doen om ons lief te hebben, te waarderen en te respecteren.

In de wereld van emoties bestaan twee onoverbrugbare gaten: zelf intens van anderen houden en hier geen liefde voor terugkrijgen en niet weten hoe je moet liefhebben op de manier waarop anderen liefhebben.

Sommige mensen weten alleen hoe ze eisen kunnen stellen. Ze hebben behoefte om voortdurend erkend en bediend te worden, om altijd voor iedereen een prioriteit te zijn, om gehoord te worden en natuurlijk om geliefder te zijn dan alle anderen. Ze willen dat mensen meer van hen houden dan van zichzelf. Dit zijn mensen die verslinden en vernietigen.

Als je wilt dat anderen van je houden, leer dan eerst om zelf op een nederige, oprechte en bewuste manier lief te hebben. Heb lief met een open hart en open ogen; geef zo veel mogelijk aan anderen, maar vergeet niet om hiervoor erkend te worden en hetzelfde terug te verwachten.

Liefde geven en liefde ontvangen is niet alleen een behoefte, maar een waarde die kenmerkend zou moeten zijn voor menselijke wezens: we zouden als mensen moeten weten hoe we kunnen houden van de mensen om ons heen en ook hoe we zelf genegenheid kunnen ontvangen en hier waardering voor op kunnen brengen.

Ouders zouden hun kinderen nooit genegenheid moeten ontzeggen en partners zouden hun relatie op geen enkele andere manier begrijpelijk moeten maken dan door middel van dagelijkse gebaren die genegenheid, passie en bewondering opbouwen. En deze genegenheid, passie en bewondering zou altijd wederzijds moeten zijn.

Op een bewuste en volwassen manier liefhebben houdt in dat je de andere persoon waardeert zoals hij is, dat je inziet dat hij onderdeel is van het levensplan, als een puzzelstukje van zijn eigen persoonlijke puzzel.

Bovendien verdienen we allemaal een vorm van liefde die ons gelukkig maakt in plaats van verdrietig. We verdienen allemaal een oprechte vorm van genegenheid die onze hand vastknijpt en onze angst en onzekerheid doet verdwijnen.

Koppel

–Afbeeldingen met dank aan Benjamin Lacombe–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.