Vijf gewoonten die je helpen om je dromen waar te maken

Vijf gewoonten die je helpen om je dromen waar te maken

Laatste update: 09 april, 2018

Je dromen waarmaken, hoe doe je dit? Wanneer je een doel hebt, dan is het niet alleen belangrijk dat je bepaalde gewoonten aanneemt die je in de juiste richting laten bewegen. Alles wat je dan doet, telt. Vaak zijn het echter je oude gewoonten die het waarmaken van je dromen in de weg staan. 

Het maakt niet uit welk gebied van je leven je wil veranderen. Jouw doel kan verband houden met je gezondheid of met je financiën, met je studie of met de liefde. In om het even welke situatie hebben bepaalde gewoonten de macht om je doelen te saboteren.

“Niets kan de man met de juiste instelling tegenhouden om zijn doel te bereiken; niets ter wereld kan de man met de verkeerde instelling helpen.”

-Thomas Jefferson-

Jongen die moet kiezen tussen twee wegen

Je dromen waarmaken door ze te verbinden met plannen

Op een dag, binnenkort, wanneer ik kan… Geen enkele van deze datums vind je op een kalender. Datums zetten ons onder druk en motiveren ons om verder te gaan met de dingen die we misschien niet zo graag doen. Je dromen een beperkt tijdskader geven is eigenlijk één van de eerste stappen om je dromen waar te maken.

Want als je ze echt wil laten gebeuren, moet je handelen. Zonder datums zal elke poging om een plan uit te tekenen stilvallen. Het maakt ook niet uit of je onderweg veranderingen moet aanbrengen of als er sprake is van vertragingen. Een plan kan je veranderen en aanpassen zodat je de bestemming bereikt. maar een niet-plan is slechts een sprong zonder een parachute.

Begin dus met je doel te bepalen. Geef het een plaats op je kalender, een specifieke plek op je dag. En als je nog niet kan starten, dan is dat niet erg. Beslis wanneer je wil starten. Neem de beslissing wanneer je zal starten met het ontwerpen van je actieplan.

Klaar voor de start

Als je zegt ‘Ik ben niet klaar om te starten’, dan vertel je veel over wat er binnenin jou aan de hand is. Misschien ben je niet zeker van je doel. Of het kan ook zijn dat je niet het gevoel hebt dat het jouw eigen vrije keuze is.

Misschien ben je niet zo gemotiveerd als je denkt. Dat kan een gevolg zijn van het feit dat je niet de juiste drijfveer achter je doel bezit. Of misschien is je droom niet zo duidelijk. Je hebt dan niet meer dan een vaag algemeen idee. Het is ook mogelijk dat je bang bent.

Zodra je het doel duidelijk omschreven hebt, moet je in elk geval je ogen sluiten om te springen. Wees dapper genoeg om de eerste stap te zetten. Vertrouw op jezelf. Want tenslotte ben je gereed om aan je droom te werken, als je klaar bent om te dromen.

Laat niets de verwezenlijking van je dromen in de weg staan

Soms onderschat je de innerlijke en uiterlijke hulpmiddelen die je hebt om met tegenslagen om te gaan. Dit kan dan je hoop en je dromen tot stilstand brengen. De onzekerheid is beangstigend. Dus maak je geen vooruitgang.

Mensen die op die manier denken, geloven dat ze niet in staat zijn om te komen waar ze willen. Maar ze leveren ook geen enkele inspanning om de middelen te verwerven die helpen om dat wel te doen. Ze stellen hun droom niet uit en geven die ook niet op. Maar ze gaan ook niet vooruit.

We geven toe dat het slim is om op moeilijkheden vooruit te zien en een rampenplan te voorzien. Maar het kan zich tegen jou keren als je het op een slechte manier doet of het verkeerd gebruikt. Want als je het niet op de goede manier doet, dan kan je doelen nastreven die eigenlijk onbereikbaar zijn voor jou. Op dezelfde manier kan het voor te veel vertrouwen zorgen. Dan vullen we onze koffers met shorts in het vooruitzicht van onze verovering van de noordpool.

Anderzijds kan je dit plan goed uitwerken maar het dan op een slechte manier gebruiken of niet gebruiken. In dit geval verspil je erg veel van je tijd. Wat gebeurt er hier eigenlijk meestal? In plaats van de middelen te verzamelen die je nodig hebt voor eventuele problemen, raak je verlamd. Want je beeld je dan in hoe moeilijk ze zullen zijn.

Klok op steen

Wil je je dromen waarmaken, hou dan op mislukkingen te zien als verliezen

We kunnen niet altijd in een rechte lijn stappen. Soms moet je rond de hindernissen lopen. Of je moet echt hard werken om ze uit de weg te ruimen of ze weg te knippen. En bij dit werk zie je vaak niet onmiddellijk resultaten. Maar het is geen verlies.

We verliezen zelden als we bijleren. Dit is het mooiste aspect van slechte resultaten. Het is ook alleen zichtbaar voor de mensen de op een intelligente manier met ‘mislukkingen’ omgaan. Als iets misgaat, dan is dat oké. Het maakt deel uit van het proces. Wat eigenlijk meestal gebeurt, is dat hoe groter de fout, hoe meer je ervan kan leren.

Maar wat je helemaal niets bijbrengt, is als je door fouten gefrustreerd en geïntimideerd raakt. Of wat nog erger is, is als het idee om te falen dit effect heeft. Aanvaard je fouten. Laat ze deel uitmaken van je verhaal. Geef ze een betekenis die je kan helpen. Gebruik alle energie die je uit je woede over je fout haalt, om weer op dreef te komen – of je doel te veranderen.

Geef niet op vóór je resultaten ziet

Ongeduld en haast gaan samen. Ze kunnen verandering saboteren. Want ze kunnen je echt tegenhouden om je dromen waar te maken. Je hebt dan misschien wel een plan. Maar het is onwaarschijnlijk dat alles van jou zal afhangen. Geduld is dus belangrijk.

Want bij vele veranderingen die we willen zien, gebeurt de vooruitgang niet geleidelijk. Er zijn perioden waarin we nauwelijks vooruitgang maken, of zelfs achteruitgaan. Maar die worden afgewisseld met perioden waarin we grote stappen zetten.

Probeer niet te wanhopen. Het feit dat je geen resultaten ziet, betekent niet dat je inspanningen nutteloos geweest zijn. Onthoud dat vooruitgang vaak plots en onverwacht is.

Denk bijvoorbeeld aan een schrijver die net zijn eerste proefschrift of roman uitgegeven heeft. Vóór hij deze droom in vervulling zag gaan, is hij waarschijnlijk door verschillende uitgevers afgewezen en heeft hij lange tijd geen vooruitgang gemerkt.

Maar in plaats van op te geven bleef de schrijver zijn ontwerp versturen. En uiteindelijk ontving hij de brief waarin zijn roman aanvaard werd om uit te geven. De brief vertegenwoordigt een gigantische stap. Waarschijnlijk zou dit niet gebeurd zijn zonder het vertrouwen en de volharding van de schrijver.

“Moeilijkheden vermeerderen hoe dichter we bij het doel komen.”

-Johann Wolfgang von Goethe-

Je dromen waarmaken om niet depressief te worden

Blijf in beweging om je doelen te bereiken

Dromen is prachtig. Het is opwindend en inspirerend. Het zorgt ervoor dat je de toekomst op een andere manier bekijkt. Je haalt er hoop uit. En het geeft je een goed gevoel. Maar als deze aangename activiteit niet gepaard gaat met actie, dan kom je nergens.

Analyseer jouw dromen. Omschrijf je doel en ga na of het haalbaar is. Maak een plan en pak de moeilijkheden één voor één aan. Begin met de eerste. Vier elke kleine stap als een groot succes op zich. En blijf verder bewegen.

Maak een overzicht van je dagelijkse gewoonten. Doe dan wat je moet doen zodat je stap voor stap richting je doel gaat. Want de veranderingen die je moet invoeren, maken deel uit van de reis. Vergeet dat niet.

En onthoud ook de volgende adviezen. Het maakt niet uit hoe vaak je van richting moet veranderen of hoeveel vertragingen zich zullen voordoen. Zolang je weet waar je naartoe gaat, ben je op weg om je dromen waar te maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.