Houd op zelfgenoegzaam te zijn en voer je plannen uit

Houd op zelfgenoegzaam te zijn en voer je plannen uit

Laatste update: 28 augustus, 2017

Als andere mensen jouw plannen maar niets vinden, als jouw dromen niet passen in hun kader, doe het dan alleen. Iemand zal je vinden. Soms moet je een eind maken aan een verschrikkelijk hoofdstuk om een nieuw lot te kunnen vinden. Onthoud hoe belangrijk het is dat jij de protagonist bent van jouw eigen verhaal en dat je altijd vooruit blijft gaan.

Carl Jung zei dat iemands visie veel duidelijker is als hij in plaats van zich naar buiten toe te richten, aandacht besteedt aan zijn hart. Zij die zich naar buiten richten dromen, maar zij die naar binnen keren zijn verlicht. Maar wakker worden kan pijnlijk zijn. Het omvat het losbreken van vrijwel alles dat je kent en weet.

“We moeten plannen maken voor vrijheid, en niet alleen voor veiligheid, al is het alleen maar omdat alleen vrijheid veiligheid veilig kan maken.”

-Karl Popper-

We vergeten vaak dat het leven een dynamische reis is waarin permanentie maar schijn is en het heden o zo vluchtig. Dit zorgt voor onzekerheid, waardoor we op zoek gaan naar veiligheid, vaak koste wat kost.

Soms houden we vast aan de permanentie van die onvruchtbare grond, dat dorre land waar alleen onkruid groeit. We houden eraan vast zodat we ons veilig kunnen voelen, geworteld in iets of iemand die de vervanging kan zijn voor liefde, respect, geluk.

We zijn bang om in ons eentje vooruit te gaan, terwijl we dit juist het hardst nodig hebben. We zijn bang dat we overweldigd zullen raken door verdriet, dat we zullen falen, dat de realiteit die op ons wacht niet zal zijn wat we ervan verwachten. Maar we zouden moeten onthouden dat vooruitgaan betekent dat we dingen die ons pijn doen loslaten, dat we het pad van de onafhankelijkheid volgen, en dat we ons leven vullen met andere plannen, andere winden die ons vroeg of laat richting de horizon zullen dragen.

Plannen

Alle goede plannen omvatten angst

Er bestaat een oud Engels gezegde dat luidt ‘hij die nooit een fout gemaakt heeft, heeft nooit durven leven.’ Je ziet dit vaak. Mensen kiezen ervoor om zichzelf te beperken door middel van routines zodat ze geen risico’s hoeven te nemen, omdat een bekend kwaad nog altijd beter is dan een onbekend goed.

Mensen denken dat het beter is om te doen wat anderen van hen verwachten dan om opschudding te veroorzaken door het zwarte schaap te zijn. Je aanpassen aan de verwachtingen van anderen en leven op de automatische piloot garandeert veiligheid. Het is als een zitplaats op de eerste rij in de bioscoop, je neemt geen risico en je zult niet te maken krijgen met onverwachte gevolgen.

Je comfortzone verlaten betekent dat je je angst moet overwinnen. En hier zijn we niet allemaal op voorbereid, maar waarom? Fiona Lee, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Michigan concludeerde in een interessant onderzoek dat mensen boven al het andere bang zijn voor mislukking.

We hebben allemaal geweldige en interessante plannen in onze gedachten die we nooit uitvoeren. Beoordeling maakt ons nerveus en mislukking jaagt ons angst aan. We vertellen onszelf dat het al te laat is, terwijl we wezenloos naar onze reflectie in het raam kijken. En we vragen ons af wat misschien geweest was als we die stap wel hadden gezet, als we dat plan wel hadden uitgevoerd.

Plannen

Het is niet makkelijk. Sterker nog, Dr. Lee ondervond dat bedrijven die gericht zijn op productinnovatie, bijvoorbeeld, zich er zeer bewust van zijn dat mensen niet van verandering houden, althans niet van plotselinge veranderingen. Verandering is een breuk in het tot stand gebrachte, en omvat als dusdanig angst, wantrouwen en falen.

Ook de hersenen houden niet van verandering. Het is hun doel om ons overleven veilig te stellen, en dus vertellen ze ons dat het ‘beter is om onze comfortzone niet te verlaten’. Maar soms moet je wel. Je moet soms die stap zetten en over de angst heen stappen.

Dromen, plannen en rotsige zeeën

Als niemand jouw plannen ziet zitten, verander ze niet. Laat je niet door beperkte geesten in een vicieuze cyclus van ongeluk duwen. Want uiteindelijk zullen we allemaal veranderen in Ulysses, verloren in de oceaan van het verlangen om onszelf te kunnen vinden, terwijl we dromen over onze aankomst in Ithaca, waar we de rust en het geluk kunnen omarmen en onze plannen kunnen doorzetten.

“Mens zijn is een project op zich, en het leven is een schip dat ieder van ons veilig naar de haven moet kunnen brengen, zelfs al is de zee nog zo wild.”

-Robert Baden-Powell-

Het is tijd om iets te veranderen en je dromen vorm aan te laten nemen. Hieronder zullen we uitleggen hoe je dit doet.

Plannen

Tips om je plannen door te zetten

We zijn er zeker van dat je op dit punt in je leven al ontelbaar veel plannen hebt uitgesteld. Het zijn er vast zelfs zo veel dat je je ze niet eens allemaal kunt herinneren. Maar onthoud dat mensen die hun doelen, verlangens en dromen uitstellen omdat ze bang zijn, niet echt leven. Mensen die het leven leiden van een ander zullen uiteindelijk zelf geen voeten meer hebben om op te lopen. Mensen die de lucht in hun eigen longen opgeven zodat anderen kunnen ademen vergeten dat ze zelf ook moeten ademen.

Verleg je focus en wees niet langer bang om te falen

  • Besef dat het leven een reis is, en dat het volgen van nieuwe paden jouw enige kans is om te transformeren en jezelf te overwinnen.
  • Besef dat we allemaal wees zijn op zoek naar onze plek in de wereld. Als je vasthoudt aan plannen die niet van jou zijn, zul je voor altijd een schipbreukeling zijn.
  • Onderweg zul je teleurstelling, mislukking en verraad meemaken. Maar je moet, net als elke goede schipbreukeling, je ogen op de horizon gericht houden. Na elk leed, ga jij verder. Na elk verlies, ga jij verder. Zolang je een droom in gedachten hebt, zul je genoeg lucht in je longen hebben om je doel te bereiken.
  • Onthoud dat jouw geest een expert is in zelfbedrog en valse hoop. Hij zal je tevreden stemmen als je erbij hoort, en hij zal ervoor zorgen dat jij ja zegt wanneer je nee wilt schreeuwen.
Plannen

Ontwikkel je bewustzijn en verander je gevoel van eigenwaarde in je beste wapen. Luister naar je intuïtie, dat wijze stemmetje dat kan dienen als jouw levenskompas. Het is nooit te laat om je plannen en dromen te volgen, maar soms, is het het beste om dit alleen te doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.