Praat niet over je doelen als je ze wilt bereiken

Praten over je doelen met andere mensen beïnvloedt je motivatie en de biologie van je hersenen. In feite kan het voorkomen dat je ze bereikt. We leggen uit waarom.
Praat niet over je doelen als je ze wilt bereiken
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 22 april, 2023

Heb je ooit gehoord dat je niemand over je doelen moet vertellen totdat je ze hebt vervuld? Zoals bij veel populaire gezegden is dit een goed advies. En het heeft niets te maken met bijgeloof. In feite zijn er bewezen redenen waardoor je kunt falen als je de doelen die je nog niet hebt bereikt met anderen deelt. Het concept is duidelijk, je moet niet over je doelen praten als je ze wilt bereiken. We zullen uitleggen waarom.

Het kan van toepassing zijn op verschillende alledaagse situaties, van nadenken over verhuizen, tot een bedrijf willen beginnen of afvallen. Het is normaal om je plannen met anderen te willen delen. In feite helpt zelfonthulling (het delen van waardevolle informatie over jezelf) om intimiteit in je relaties te genereren. Maar voordat je dat doet, moet je een aantal overwegingen maken.

Broers drinken koffie
Het is belangrijk om te overwegen aan wie je je doelen vertelt, omdat veel mensen je aan jezelf kunnen doen twijfelen en je kunnen doen wankelen.

Praat met niemand over je doelen

Om een doel te bereiken, is het cruciaal dat je gelooft dat het mogelijk is om het te bereiken. Misschien heb je grote overtuiging in je plannen. Aan de andere kant heb je misschien bepaalde twijfels en angsten en voel je je nogal onzeker.

Als je je doelen met anderen deelt voordat je ze bereikt hebt, stel je jezelf bloot aan het ontvangen van allerlei meningen en adviezen. Veel daarvan zullen waarschijnlijk niet bemoedigend zijn.

Zo kunnen je naasten een pessimistische kijk op je project hebben. Daarom kunnen ze voortdurend benadrukken wat er mis kan gaan en je aanmoedigen om ervan af te zien. Zelfs als ze geen slechte bedoelingen hebben, kunnen hun opmerkingen je laten twijfelen en wankelen. Ze kunnen er zelfs toe leiden dat je een psychologische muur bouwt die je aanzienlijk beperkt.

Je motivatie kan verdwijnen

Biologie kan ook een rol voor of tegen je spelen wat betreft het bereiken van je doelen. Succes hangt namelijk voor een groot deel af van neurotransmitters.

Als je dopamine vrijmaakt in reactie op een stimulus of een actie die je hebt uitgevoerd, ervaar je plezier en voel je je beloond. Dit leidt ertoe dat je de actie wilt herhalen of op dezelfde weg wilt doorgaan. Met andere woorden, het motiveert je (Engelse link) om door te gaan.

Als je een doel stelt en het opdeelt in kleine subdoelen, geeft het bereiken van elk doel je een aangenaam en geruststellend gevoel van voltooiing. Bijgevolg ga je door tot het einde.

Als je echter vaak over je doelen praat en steun en sociale goedkeuring krijgt, krijg je dezelfde stoot dopamine, maar je gaat niet echt vooruit, je praat alleen maar over hoe je dat gaat doen. Daarom verdwijnt de motivatie die je nodig hebt, omdat je, zoals bewezen (Engelse link) is, het voorbarige gevoel krijgt dat je dat doel al bereikt hebt.

Kijk uit voor het gevoel van falen

Als je andere mensen vertelt over je doelen, is het normaal dat ze er belangstelling voor hebben en je regelmatig vragen welke vorderingen je gemaakt hebt. Als je om wat voor reden dan ook niet of niet zo ver vooruit bent gekomen als je zou willen, kunnen deze gesprekken je een gevoel van falen en ontoereikendheid geven.

Zo verlies je het vertrouwen in jezelf. Doordat je geen positieve sociale feedback krijgt, dalen bovendien de niveaus van serotonine (Engelse link) in je hersenen. Omdat deze neurotransmitter essentieel is voor je concentratie, is de kans groot dat het steeds moeilijker voor je wordt om naar je doel toe te werken.

Overmatige druk en stagnatie

Tot slot moet je niet over je doelen praten, omdat dit ertoe kan leiden dat je ze niet bereikt. Een van de fundamentele elementen die je verhinderen je doelen te bereiken is uitstelgedrag.

Dit is de neiging om wat je moet doen voor later te bewaren, uit te stellen, en je te vermaken met eenvoudigere en onnodige taken. Je denkt misschien dat dit komt door luiheid. Maar in werkelijkheid is het een weerspiegeling van angst.

Als je een taak als te veeleisend of ingewikkeld ziet, als je er niet op vertrouwt dat je het kunt, of je voelt er veel druk over, dan stel je uit. Je doet het misschien niet bewust, maar het is een manier om de verantwoordelijkheid die je voelt niet aan te kunnen te ontlopen.

Door met andere mensen over je doelen te praten, verhoog je de druk die je erover voelt. Dat komt omdat je niet langer het gevoel hebt dat je ze alleen voor jezelf probeert te bereiken, maar dat je nu ook moet voldoen aan de verwachtingen van degenen met wie je erover gesproken hebt.

In feite moet je hen laten zien dat je ze kunt bereiken. Als je de neiging hebt om uit te stellen, kan dit je helemaal blokkeren.

Bezorgde vrouw
Als je je doelen telt en de neiging hebt om uit te stellen, kun je meer stress ervaren door erover te praten.

Praat niet over je doelen, zwijg

Natuurlijk is de beslissing of je over je doelen praat of niet, helemaal aan jou. Je moet echter wel bedenken hoe het je motivatie en je vermogen om ze te voltooien kan beïnvloeden.

Als je echt het gevoel hebt dat je anderen bij je plannen wilt betrekken, probeer dan met hen te praten over de stappen die je nu neemt, en niet over je einddoel. Richt je op de taken en het proces, in plaats van op het verwachte resultaat. Door dit te doen is de kans groter dat je positief, actief en gefocust blijft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gollwitzer, P. M., Sheeran, P., Michalski, V., & Seifert, A. E. (2009). When intentions go public: Does social reality widen the intention-behavior gap?. Psychological science20(5), 612-618.
  • Sylwester, R. (1997). The Neurobiology of Self-Esteem and Aggression. Educational Leadership54(5), 75-79.
  • Wise, R. A. (2004). Dopamine, learning and motivation. Nature reviews neuroscience5(6), 483-494.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.