3 revolutionaire boeken die je aan alles laten twijfelen

3 revolutionaire boeken die je aan alles laten twijfelen

Laatste update: 03 november, 2017

In een paar zinnen legde Michel Houellebecq op een vakkundige manier uit wat het leven zou zijn zonder boeken: “Niets hebben om te lezen is gevaarlijk: je moet jezelf tevreden stellen met het leven zelf en dat kan ertoe leiden dat je risico’s neemt”. Lees snel verder om de lijst te bekijken van revolutionaire boeken die je wellicht aan het denken zetten over jouw toekomst. Ben je er klaar voor?

Lezen is een prachtige activiteit en een geweldige vrijetijdsbesteding. Het is goed om kinderen de gewoonte om te lezen aan te leren zodat ze vanaf dat moment nieuwe werelden zullen ontdekken die vol fantasie, humor en geluk zitten. Lezen traint en ontwaakt bovendien ook de geest en is een geweldige bron van kennis.

Elke lezer bereikt een punt waarop hij verleid wordt om te evolueren en verder te gaan. Heb je ooit gezocht naar meer dan één boek, film of tijdschrift om tegelijkertijd van te genieten? Heb je ooit een boek gelezen, een film of kunstwerk gezien dat alles waar je in geloofde op zijn kop zette?

Revolutionaire boeken door de geschiedenis heen

Er zijn door de geschiedenis heen veel boeken geschreven die mallen en conventies hebben gebroken. Of het nu kwam door de tijd waarin ze geschreven werden, de context van het boek of de taal die erin werd gebruikt, deze boeken ontvingen een hoop censuur en misvattingen.

Een Open Boek Met Een Bril Erop Dat Een Van De Revolutionaire Boeken Is Die Ons Aan Alles Doen Twijfelen

Denk aan controversiële boeken als The Prince van Niccolò Machiavelli, The Origin of Species van Charles Darwin, The Communist Manifesto van Karl Marx en Friedrich Engels, of The Decameron door Giovanni Boccaccio.

Deze paar boeken zijn slechts het topje van de ijsberg. Gelukkig zijn er vandaag de dag nog genoeg schrijvers die ons uit onze hypnose kunnen halen. Deze auteurs raken ons hard genoeg om onze eigen levens in twijfel te trekken. Hieronder gaan we iets dieper in op de boeken die sommigen van deze schrijvers geschreven hebben.

Submission door Michel Houellebecq

We begonnen dit artikel door te refereren aan de controversiële poëet en schrijver Michel Houellebecq, dus lijkt het logisch om deze lijst te beginnen met zijn laatste werk, Submission. Dit is een moeilijk verhaal dat ten onrechte verkeerd geïnterpreteerd is door zowel lezers als niet-lezers.

“Als je de kinderen onder controle hebt, heb je de toekomst onder controle.”
– Submission, Michel Houellebecq-

Houellebecq duikt diep in het verhaal van een gematigde islamitische partij in een vermoeide en welgestelde samenleving in Frankrijk. Veel mensen hebben het gelezen als een verhaal tegen moslims en hun gewoontes.

Maar de auteur gebruikt slechts het idee van een kleine partij die aan de macht komt als een manier om het te hebben over een lethargische en burgerlijke samenleving. Houellebecq verbeeldt op delicate en bijna trieste wijze een stadje dat zijn grip lijkt te verliezen. De mensen accepteren alles wat er gebeurt zonder de geringste zweem van reflectie of kritisch denken. Is dit een portret van de moderne Europese apathie? Ik zou zeggen van wel.

The Big Short door Michael Lewis

Laten we het nu hebben over The Big Short, nog een modern en controversieel verhaal. Door middel van een reeks echte karakters die tegen de wereld en de beurs in gingen, verbeeldt Michael Lewis een hebzuchtige samenleving die met smacht verlangt naar oncontroleerbare macht.

“We leven in een tijd van fraude in Amerika. Niet alleen in de bankwereld, maar ook in de regering, het onderwijs, de religie, het eten, zelfs in honkbal.”
-The Big Short, Michael Lewis-

Man Die Allemaal Geld Uit Zijn Blouse Haalt

In werkelijkheid is de beurscrash van 2008, die de levens van zoveel mensen over heel de wereld verwoestte, slechts een excuus. Met zijn krachtige proza en cynische toon, verbeeldt Lewis de karakters met zo’n brutale gretigheid voor geld dat ze compleet het belang van het hebben van waarden vergeten.

Het droevigste gedeelte van The Big Short, is dat Lewis zelf niet wed op de mensheid. Het einde leert ons dat hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer mensen misbruik zullen maken van de rest, terwijl de wereld gewoon door blijft draaien.

Persepolis door Marjane Satrapi

We zullen onze controversiële trilogie eindigen met een grafische novelle van Marjane Satrapi genaamd Persepolis. Op de pagina’s van deze autobiografie vertelt ze over de tegenslagen van Iran, waar het meest reactionaire type Islam op krachtige wijze de samenleving binnen is gedrongen.

“Overlijden als een martelaar is als het injecteren van bloed in de aderen van de maatschappij.”
-Persepolis, Marjane Satrapi-

Satrapi vertelt haar eigen heroïsche verhaal over hoe ze een land verliet waar een staatsgreep, “zogenaamd uitgevoerd door de Amerikaanse geheime diensten”, een einde maakte aan een legitieme regering van de mensen. Daarna verkeerd de natie in verontwaardiging, wat de ideale situatie creëert voor religieus radicalisme.

Zoals je kunt zien, zijn revolutionaire boeken een perfecte manier om besef of bewustwording te creëren. Als je een kijkje wilt nemen in deze boeken, zie dit artikel dan als een uitnodiging, want ik verzeker je dat je geen spijt zal krijgen. Vanaf het moment dat je het eerste boek opent tot aan het moment dat je het laatste sluit, zul je een compleet ander persoon worden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.