Zeven snelle raadsels om je werkgeheugen en aandacht te oefenen

Hoe gezond is je werkgeheugen? Wil je het trainen en wat beweeglijker maken? We gaan je een aantal kleine uitdagingen in de vorm van raadsels voorstellen om jezelf te testen.
Zeven snelle raadsels om je werkgeheugen en aandacht te oefenen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 09 april, 2023

“Wat is er zo delicaat dat alleen al het uitspreken van de naam het kapot maakt?” Raadsels zijn mentale uitdagingen die je vindingrijkheid uitdagen en je op hun beurt verrassen door hun eenvoud. Het zijn middelen die meerdere cognitieve processen activeren, het soort dat je vaak niet zo veel gebruikt als zou moeten.

Het leven is geen puzzel die je moet oplossen, maar een pad waarlangs je je laat gaan, bijna op de automatische piloot handelend. Dit zou echter wel eens het grootste probleem van allemaal kunnen zijn. Dat komt omdat je als mens wendbaar moet zijn in aspecten als je aandacht, kritisch denken, geheugen en creativiteit. Zo kun je tegenslag het hoofd bieden en ook voorkomen dat je gemanipuleerd wordt.

Een belangrijk voordeel van raadsels is in het bevorderen van gezonder ouder worden. Dat gezegd hebbende, zijn ze niet wonderbaarlijk. Ze kunnen bijvoorbeeld het ontstaan van dementie niet voorkomen. Maar elke praktijk die het behoud van een nieuwsgierige en vaardige geest bevordert, in termen van cognitieve vaardigheden, zal je helpen veel beter om te gaan met het verstrijken van de tijd.

Daarom stellen we voor dat je twee van je belangrijkste gebieden traint: je werkgeheugen en je aandacht. We geven je een paar raadsels om deze processen te stimuleren.

“Wat is de moeilijkste taak ter wereld? Denken.”

Ralph W. Emerson

Man aan het puzzelen
Geheugengerichte puzzels moet je van jongs af aan oefenen.

Oefen je geest als je jong bent en je wordt beter oud

Het is belangrijk om buiten de kaders te denken. Dit betekent ontsnappen aan je gebruikelijke manier van denken en je geest paden laten bewandelen die je nog niet eerder hebt verkend.

Zoals het ook in het fysieke vlak gebeurt, houdt oefening je in vorm. De Universiteit van Virginia (VS) deed heel interessant onderzoek (Engelse link) naar cognitieve oefening en veroudering. Ze ontdekten dat onze cognitieve functies alleen in goede conditie blijven als we in dit opzicht een actief leven leiden, vanaf dat we jong zijn.

Dit betekent dat je niet alleen actieve lichamelijke gewoonten moet aanleren, maar ook geestelijke. Zoals de psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman stelt, moeten we de ergste ziekte van onze tijd onder ogen zien: cognitieve luiheid.

Wie niet weet hoe hij buiten de kaders moet denken, geeft snel op bij problemen en uitdagingen. Aan de andere kant komen degenen die innovatief denken toepassen met oplossingen die niemand anders heeft kunnen bedenken.

Het belang van aandacht en werkgeheugen

De raadsels die we gaan voorstellen zijn erop gericht je werkgeheugen en aandacht te trainen. Het doel van het oefenen van deze twee competenties is meervoudig. De eerste verwijst naar een soort kortetermijngeheugen. De functie ervan is je in staat te stellen informatie te manipuleren en tijdelijk op te slaan, zodat je verfijnde cognitieve taken kunt uitvoeren.

Dankzij je werk- of operationeel geheugen begrijp je informatie en wat je leest, en voer je taken uit op het gebied van analyse, logica en deductie. Je zou deze taken niet kunnen uitvoeren zonder de aandachtscomponent. Aandacht is de spier die het gemakkelijk maakt om al je cognitieve energie op een specifieke taak te richten, zonder afleiding.

De psycholoog Robert J. Sternberg wordt erkend voor zijn studies over intelligentie. Hij benadrukt ook het nut van raadsels voor deze doeleinden. Hij definieert ze in Psychology Today als het vermogen om de informatie die we al in ons geheugen hebben te vergelijken en om te zetten in nieuwe ideeën.

Bij de raadsels die we gaan voorstellen hoef je echter geen ingenieuze antwoorden te geven. Je hoeft alleen wat mentale gymnastiek uit te oefenen om je geheugen en cognitieve behendigheid te testen.

Als je een puzzel probeert op te lossen, zet je meerdere cognitieve processen in werking. Bijvoorbeeld je geheugen, aandacht en innovatief denken. Het is het soort redenering dat eindigt met een “Aha!” of “Eureka!”

Geheugenraadsels
Om snelwerkende geheugenraadsels op te lossen, moet je veel aandacht besteden.

Snelle raadsels: brandstof en mentale gymnastiek voor je hersenen

De hieronder op te lossen puzzels testen je vermogen om informatie in gedachten te houden terwijl je verschillende data-eenheden hanteert. Ze zijn niet gemakkelijk. Het zijn opdrachten die drie elementen vereisen: snel zijn, oplettend zijn en weerstand bieden aan frustratie.

Lees elk raadsel en probeer het in zo kort mogelijke tijd op te lossen.

1. Getallenvraag

Kijk vijf seconden naar dit getal: 798023. Bewaar het in je geheugen en tel dan, zonder te kijken, het eerste en het laatste cijfer op. Trek het voorlaatste cijfer af van het getal dat je krijgt.

2. Wat is er om je heen

Dit raadsel is nogal uitdagend. Kijk om je heen en doe het volgende in zo weinig mogelijk tijd. Je moet vinden:

  • Vijf voorwerpen die in je zakken passen.
  • Een geel voorwerp dat eindigt op een medeklinker.
  • Vier voorwerpen waar iets roods op staat en die de letter A bevatten.

3. Magische verjaardagen

Denk aan je verjaardag en tel dan alle cijfers op (dag, maand, jaar). Denk nu aan een van de belangrijkste mensen in je leven. Visualiseer hun verjaardag en doe hetzelfde. Tel vervolgens de twee verkregen resultaten op, die van je verjaardag en die van je geliefde.

4. De maanden van het jaar

Zou je de maanden van het jaar kunnen zeggen vanaf het einde? Dit is een van de meest voorkomende snelheidsraadsels en een die natuurlijk vereist dat je het in een zo kort mogelijke tijd doet.

5. Zoeken naar betekenis

Lees en onthoud de letters waaruit het onzinwoord AMLOARTPIN bestaat. Probeer nu, zonder te kijken, vijf termen te maken die wel betekenis hebben.

6. Upside down

Deze puzzel kan nogal ingewikkeld zijn. Hij bestaat uit het achterstevoren spellen van elke dag van de week. Maandag zou bijvoorbeeld gadnaam zijn.

7. Klok

Hoe laat is het? Kijk op je horloge of je mobieltje. Onthoud het en deel het door twee. Tel er dan het getal 20 bij op. Is het je gelukt zonder potlood en papier te gebruiken? Dat is de sleutel, een geest hebben die snel kan werken.

Conclusie

Snelle raadsels kunnen je helpen mentaal scherp te blijven door je aan te moedigen te spelen met verschillende interpretaties en perspectieven. Aandacht en geheugen zijn de pijlers waarop je intelligentie en aanpassingsvermogen zijn gebaseerd. Zorg ervoor dat je deze broodnodige mentale oefening in praktijk brengt.

Overigens, het ding dat zo delicaat is dat je het kunt breken door alleen maar zijn naam te zeggen, is stilte.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Davidson, J. E. (2003). Insights about insightful problem solving. In J. E. Davidson & R. J. Sternberg (Eds.), The psychology of problem solving (pp. 149–175). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511615771.006
  • Fafrowicz, M., Ceglarek, A., Olszewska, J. et al. Dynamics of working memory process revealed by independent component analysis in an fMRI study. Sci Rep 13, 2900 (2023). https://doi.org/10.1038/s41598-023-29869-
  • Salthouse, T. A. (2006). Mental Exercise and Mental Aging: Evaluating the Validity of the “Use It or Lose It” Hypothesis. Perspectives on Psychological Science1(1), 68–87. https://doi.org/10.1111/j.1745-6916.2006.00005.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.