Bepaal jouw opties vóór je bepaalt wat je verlangt

Bepaal jouw opties vóór je bepaalt wat je verlangt

Laatste update: 28 februari, 2019

Je kan niet altijd krijgen wat je wilt. Dit is misschien het tegenovergestelde van alles wat we gewend zijn te horen. Toch is het belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn. Ook als is er de wil, toch zijn er soms geen opties om het te bereiken.

Het is belangrijk dat we dit begrijpen. Wanneer we over de mogelijke manieren of de opties nadenken hoe we kunnen krijgen wat we willen, dan kunnen we immers onze plannen op de werkelijkheid baseren. Dit zal het gemakkelijker maken om onze doelen te verwezenlijken.

Iets wensen is niet altijd genoeg. En hoe sneller we dat beseffen, hoe sneller we onze doelstellingen kunnen aanpassen. We kunnen dan immers waarderen wat we hebben en niet wanhopen als gevolg van zinloze pogingen.

De reden is dat het inderdaad niet waar is dat je alles kan krijgen. Je kan niet alles krijgen wat je wil, hoe hard je het ook wil. Om dit reden moeten we dus proberen om eerst onze opties te bepalen en daarna onze wensen. We moeten ook bekijken of dit in ons geval goed werkt.

Ken je eigen beperkingen

Onze beperkingen kennen helpt om betere opties te creëren

Dit is wellicht de grootste deugd die we kunnen bezitten: onze beperkingen kennen en ze op een realistische manier bekijken. Onrealistische doelstellingen en vals optimisme zijn onze ergste vijanden.

Dat komt omdat ze ons laten denken dat we de weg kunnen afleggen door alleen maar positieve gedachten te denken. Wat echter werkelijk moeten doen, is tijd investeren. We moeten doorzetten om in staat te zijn te krijgen wat we willen.

Beperkingen zijn persoonlijk en niet overdraagbaar. Je kan ze echter ook bijsturen. Mijn huidige beperkingen kunnen zich op een bepaald niveau bevinden. Ik moet dus nadenken hoe ik ze kan overwinnen.

Moet ik meer tijd, inspanning of werk investeren? Waar kan ik mijn sterke kanten gebruiken? Op welke punten moet ik mijn aandacht richten? Voor deze opdracht heb je optimisme nodig maar ook introspectie. Je moet immers jouw opties en beperkingen leren kennen.

Vals optimisme

Het is niet waar dat optimisme betekent dat je voortdurend moet denken dat alles goed zal verlopen. Optimisme betekent dat je niet in negativiteit vervalt. Het houdt in dat je voortdurend op zoek gaat naar de opties die beschikbaar zijn. Je probeert dan de motivatie te vinden om de confrontatie aan te gaan met wat zich voor jou bevindt en voorbij de hindernissen te zien.

Vals optimisme

Optimisme geeft ons een duwtje. Op zich zal het ons echter niet helpen om iets te verwezenlijken. Het geeft ons eigenlijk niets. Toch brengt het ons dichter bij dat verafgelegen doel. Het zal minstens een glimlach op ons gezicht toveren.

Wanneer ons optimisme realistisch is, dan is het onze beste vriend. Wordt het echter overdreven, dan zal het onze ergste vijand worden. We moeten ons dus bewust zijn van onze beperkingen. Dan kunnen we immers onze eigen opties creëren. Dit betekent dat we onze wensen alleen maar kunnen bepalen als we met onze opties beginnen.

We kunnen dus zeggen dat verlangen een noodzakelijke voorwaarde is voor opties, net zoals opties een fundamentele voorwaarde zijn voor verlangen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.