Hoe kunnen we omgaan met wanhoop?

Hoe kunnen we omgaan met wanhoop?

Laatste update: 15 september, 2018

Hoe kunnen we wanhoop definiëren? We zouden kunnen zeggen dat je geen hoop hebt, een innerlijke leegte voelt, denkend dat er niets meer over is. Het gevoel alsof je in een woestijn bent en al je inspanningen zijn tevergeefs. Hoe kunnen we aanvaarden dat we de kracht missen om verder te gaan? Hoe kunnen we omgaan met wanhoop?

Wanneer deze sensatie ons binnenvalt, wanneer twijfels ontstaan, waarom zouden we ons dan blijven inspannen? Waarom zou je elke dag blijven opstaan? Mensen met deze emotie hebben het gevoel dat ze hun werk niet kunnen doen. Ze kunnen hun dag niet doorkomen of aan hun verplichtingen voldoen. Misschien is de beste oplossing om op te geven en het lijden te stoppen.

Dit is hoe wanhoop één van onze ergste vijanden kan worden, omdat het ons blinddoekt en onze kracht en verlangen wegneemt. Het laat ons niet verder dan de muur kijken en houdt het licht buiten.

Het fluistert in onze oren dat er niets echt zal gebeuren. Dat niets beter kan worden, dat alles voorbij is en dat we ons moeten neerleggen bij dit leven? Hoe kunnen we, gezien deze opvatting, omgaan met wanhoop?

Wanhoop moet met geduld worden bestreden, met een beetje werk, maar met enorme inspanning, met kleine stapjes, met kleine successen. Met goede mensen die ons uit de put helpen en laten zien dat er nog steeds prachtige dingen zijn om te leven en voor te blijven vechten.

Wanhoop, onze ergste vijand

Wanneer wanhoop ons overvalt, is het ergste wat we kunnen doen, aardig zijn tegen onze ongewenste gast. Het kwam binnen, maar vanaf daar is de oplossing om moeite te doen en slim te zijn om het er zo snel mogelijk uit te schoppen. Wanhoop is slim, het kent onze angsten en het valt hen aan en voedt zich ermee. Dat is waarom als we leren onze angsten te beheersen, wanhoop geen voedsel zal hebben en het uiteindelijk zal weggaan.

In die zin kunnen hulmiddelen voor emotioneel beheer ons echt helpen om te gaan met wanhoop. Er zijn allerlei hulpmiddelen. Sommigen kunnen negatieve denkcycli afsnijden. Anderen maken ons sociaal en intellectueel bekwaam in het kiezen van strategieën.

Misschien kunnen we niet verder kijken dan wat we nu hebben: wanneer we in de duisternis zijn, is het moeilijk om het licht aan de andere kant te zien. Laten we echter niet vergeten dat we zelf een zeer krachtige lichtbron kunnen worden als we onze schakelaar vinden om aan te zetten. Wanhoop vlucht altijd van die mensen die middelen besteden aan het organiseren van hun gemoedstoestand.

“De weg die is gebouwd met hoop is aangenamer voor de reiziger dan de weg die met wanhoop is gebouwd, ook al leiden ze allebei naar dezelfde bestemming.”

– Marion Zimmer Bradley –

Verdrietige vrouw

Je beste wapen om wanhoop onder ogen te zien, is je wil om te leven

Dit is het belangrijkste: je bent meer dan je huidige situatie. Je hebt moeilijke situaties doorstaan en bent erin geslaagd ze te overwinnen. Je bent in staat om zeer waardevolle doelen te bereiken. Bovenal ben je je eigen geloof – vergeet dat niet.

Onze geest werkt met wat er met ons gebeurt maar het werkt nog steeds meer met wat het denkt dat er zal gebeuren. Meer dan denken wat we zijn, zijn we in werkelijkheid meer wat we geloven of wat we bereid zijn te geloven.

In het verleden hebben we moeilijke situaties doorstaan, maar we hebben ze overwonnen. Bovendien hebben we dankzij hen nu middelen die ons sterker maken. In de nabije toekomst hebben we de mogelijkheid om te blijven leven. Voor de verdere toekomst kunnen we plannen maken. Dromen zijn ongelooflijk krachtig.

Gelukkige vrouw

Deze methode, eenvoudig en gemakkelijk te volgen, is ook moeilijk te behouden vanwege onze angsten en de tijden dat het geluk ons de rug toekeerde. Het houdt echter niet op de moeite waard te zijn.

We herinneren ons de mensen die ons niet hebben verlaten, zelfs in moeilijke tijden, wanneer we weten en erkennen dat we niet het meest aangename gezelschap zijn. Als zij in ons geloven, waarom geven we onszelf dan ook geen kans?

Laten we het op een andere manier zeggen: wanhoop is altijd een illusie. Een onmogelijkheid: waar we blind zijn voor alternatieven die ons helpen een uitgang te vinden. Het zal echter vluchten wanneer we moedig zijn in het aangezicht van angst en vertrouwen hebben in het aangezicht van angst. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.