Twee manieren om aardig voor jezelf te zijn

Twee manieren om aardig voor jezelf te zijn
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Veel van de problemen waar we last van hebben, hebben dezelfde origine: een gebrek aan zelfliefdeDankzij de externe maatschappelijke druk die we dagelijks voelen, de eisen die we aan onszelf stellen en het gevoel van onzekerheid, kunnen we te hard worden voor onszelf. Als je je beter wilt voelen, moet je eerst aardig voor jezelf zijn.

Het concept van compassie hebben voor jezelf kan teruggevoerd worden naar het boeddhisme. Van jezelf houden houdt in dat je de toon en gulheid aanneemt die je zou laten zien aan een goede vriend, in plaats van alle kritiek die je op jezelf hebt, en waar je niets mee opschiet. Als we goed opletten, praten we tegen onszelf alsof we onze eigen ergste vijand zijn.

Volgens onderzoeken die gedaan zijn naar dit onderwerp, vereist aardig voor jezelf zijn de volgende drie vaardigheden:

  • Zelfliefde: Dit wil zeggen dat e in staat bent om jezelf te begrijpen en van jezelf te houden. Zelfliefde laten zien houdt bijvoorbeeld in dat je jezelf vergeeft als je iets verkeerd doet, in plaats van dat je jezelf schuldig blijft voelen.
  • Een gedeeld gevoel van menselijkheid: Dit element gaat in werkelijkheid schuil achter een hele basale houding. Het betekent dat je weet dat niemand perfect is, en dat we allemaal fouten kunnen maken. Daardoor begrijpen we dat we niet beter of slechter zijn dan anderen.
  • Mindfulness: De vaardigheid om in het heden te leven helpt ons om onze problemen in perspectief te zien. Bovendien worden we rustiger en geduldiger met onszelf.
Zelfvertrouwen hebben

Hoe kun je leren aardig voor jezelf te zijn?

Nu je weet wat zelfliefde inhoudt, vraag je je misschien af hoe je aardig voor jezelf kunt zijn. Dit is niet iets wat we vanaf onze geboorte in ons hebben. Je kunt er misschien een genetische aanleg voor hebben, maar niet meer dan dat. Daarom moet je veel moeite doen om te leren aardig voor jezelf te zijn. Je moet er hard voor werken.

In dit geval hebben onderzoekers ontdekt dat een van de beste strategieën voor het ontwikkelen van zelfliefde is dat je jezelf de juiste vragen stelt. Jezelf bepaalde vragen stellen kan je perspectief en je gedrag veranderen. Dit is belangrijk als je met anderen omgaat, en nog belangrijker als het om jezelf gaat. Je zal ook de twee meest krachtige vragen leren die je jezelf kunt stellen om zelfliefde te laten zien.

1. Wat heb ik nodig om oké te zijn?

Deze vraag kan heel eenvoudig lijken, maar de meesten van ons vragen onszelf dit niet vaak af. Over het algemeen maken we ons zoveel zorgen over wat we zouden moeten doen dat we onze eigen wensen vergeten.

Een van de vervormde ideeën die daaraan bijdragen is onze associatie van egoïsme met iets negatiefs. Als iemand aan zijn eigen geluk wil werken, worden ze vaak vreemd aangekeken. Moeten we onszelf niet opofferen voor anderen? Volgens Aristoteles is het helemaal niet egoïstisch om tijd voor jezelf te nemen. Het is zelfs noodzakelijk.

Om anderen te helpen, moeten we eerst iets te geven hebben. Denk er maar eens over na. Wie doet meer goed? Iemand die ongelukkig is omdat ze niet voor zichzelf zorgt? Of het tegenovergestelde, iemand die zichzelf goed voelt omdat ze weten hoe ze aardig voor zichzelf moet zijn?

2. Hoe zou ik een geliefde behandelen in dezelfde situatie?

We worden vaak onze eigen ergste vijand. Niemand oordeelt zo hard over ons als wijzelf, of vraagt zoveel van ons. Dit kan leiden tot problemen met het zelfvertrouwenHet is onmogelijk om onszelf perfect te maken. Stel je voor dat je net ruzie hebt gemaakt met je partner en die geeft jou van alles de schuld. In die situatie zeggen we dingen als:

  • Waarom ben ik altijd degene die alles fout doet?
  • Hoe kon ik zo ongevoelig zijn?
  • Ik zal wel weer eenzaam achterblijven, zoals altijd.

De volgende keer dat je gevangen raakt in deze cyclus van irrationele gedachten, stel je dan voor dat je ze tegen iemand anders zegt, iemand om wie je geeft. Hoe zou diegene zich dan voelen? Zou je diegene echt helpen?

Als het antwoord nee is, waarom behandel je jezelf dan zo, of erger? Je moet leren om aardig voor jezelf te zijn.

Vrouw met hart

Conclusie

Jezelf behandelen met compassie is een moeilijke vaardigheid om te ontwikkelen. Hoewel hard zijn voor onszelf ertoe kan leiden dat we veranderen, leidt het ook tot veel pijn. Daarom moet je leren om aardig voor jezelf te zijn.

Wat is de volgende stap? Nu je de twee vragen weet, stel ze dan aan jezelf de volgende keer dat je hard over jezelf oordeelt. Hoewel het misschien vreemd lijkt in het begin, zul je beetje bij beetje zien dat aardig voor jezelf zijn steeds natuurlijker aan gaat voelen. Wellicht ook interessant voor jou

Van jezelf houden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Van jezelf houden

Onze waarde rust in ons, in onszelf precies zo voordoen als we zijn, in weten dat we liefde waard zijn. Van jezelf houden is de sleutel tot waar ge...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.