Wensen en verlangens, en beperkingen

Wensen en verlangens, en beperkingen

Laatste update: 01 april, 2018

We worden heen en weer geslingerd tussen onze wensen en verlangens en de beperkingen die ons worden opgelegd. Het leven biedt ons voortdurend uitdagingen en het is aan ons om te beslissen welke we wel en niet aangaan. In uitzonderlijke gevallen maken we echter extreme situaties door. Deze situaties stellen ons op de proef en laten ons vaak zien dat we veel sterker zijn dan we dachten.

In andere gevallen worden onze wensen en verlangens nooit werkelijkheid en hebben we geen idee waarom. In dit artikel proberen we enkele redenen te achterhalen. Als je verder leest, zul je ontdekken waar deze onverklaarbare beperkingen vandaan komen en waarom ze ons beletten te bereiken waar we naar verlangen.

“Ons verlangen veracht en laat achter wat we hebben om achter dat wat we niet hebben aan te kunnen gaan.”

-Michel de Montaigne-

Beantwoorden aan onze wensen en verlangens

Allereerst moeten we beseffen dat onze wensen en verlangens tot stand komen omdat wij iets willen bereiken wat we niet hebben. Soms willen we gewoon dat iets op een bepaalde manier is, of dat we het op een bepaald moment in ons leven hebben. Daarbij komt dat we het gevoel hebben dat datgene wat we willen iets is dat ontbreekt en dat we nodig hebben, ondanks de beperkingen.

Het invullen van deze kloof betekent dat we een soort van methodologie of strategie in de praktijk moeten brengen. Als het lukt, is alles in orde. Het probleem ontstaat wanneer we merken dat we niet helemaal hebben gekregen wat we verwachtten. Wat we dachten te willen, was niet echt wat we wilden.

Dit resultaat is al net zo frustrerend als wanneer we heel hard hebben gewerkt om een ​​persoonlijk doel te bereiken, maar hier niet in slagen. Sterker nog, soms beantwoorden we nooit aan de wensen en verlangens waar we het meest voor vechten. Hoezeer we ook alle middelen die we tot onze beschikking hebben in de praktijk brengen, we lijken gewoon niet verder te komen. Onze doelen en doelstellingen lijken altijd net buiten ons bereik te liggen.

Het is alsof de realiteit erop staat om tegenovergesteld te zijn aan onze intuïtie en onze redenering. Hoe hard we ook zoeken, we lijken dat doel nooit te vinden. Dus wat gebeurt er eigenlijk op de achtergrond? Wat is dat onoverkomelijke obstakel dat het onmogelijk maakt om onze beperkingen te overwinnen?

Boodschappen die onze wensen en verlangens infecteren

Dikwijls weten we niet wat we echt willen. We laten ons niet alleen beïnvloeden door collectieve verlangens, zoals deze bijvoorbeeld tot uiting komen in reclames, maar ook door de opmerkingen van familie en vrienden. Hoewel het vaak zo is dat deze opmerkingen met de beste bedoelingen worden gemaakt, hoeven ze niet onze ware behoeften te weerspiegelen.

Man met half gezicht wordt beperkt in zijn wensen en verlangens

Het gezin is vaak als een lopende band van verwachtingen. Vanaf het moment dat we geboren worden, wordt er een soort van ‘ideaal’ voor ons uitgehouwen. Als we de oudste van het gezin zijn, hebben we zo onze verantwoordelijkheden. Zijn we de jongste, moeten we volgen, ons gedragen. Zijn we een meisje, zijn we de sterkste en ga zo maar door. De dingen die het gezin meemaakt, hebben eveneens grote invloed op ons leven.

Als het erop aankomt, zijn we het resultaat van de wensen en verlangens van andere mensen. Het is een verlangen dat ons leven mogelijk heeft gemaakt. Tot op zekere hoogte waren we gewild, anders waren we tenslotte waarschijnlijk niet geboren. En als datzelfde verlangen niet was doorgegaan, zouden we die eerste jaren ook niet hebben overleefd.

De wens die ons tot leven bracht, is echter niet altijd duidelijk of gezond. Desondanks hadden we aan het begin van ons leven geen andere optie dan om te buigen voor de wensen van anderen. Een deel van het groeiproces is om onszelf te bevrijden van dat juk en om het verlangen dat ons leven mogelijk heeft gemaakt, te begrijpen. En ook om te definiëren in welke mate deze verwachtingen samenvallen met onze persoonlijke idealen en beperkingen.

Do’s en don’ts

Het lijkt soms wel alsof iedereen zichzelf in staat acht om een deskundig oordeel te geven over wat onze wensen en verlangens zouden moeten zijn. Natuurlijk hangt dit alles sterk af van waar we wonen en de omgeving waarin we zijn opgegroeid. Goed en slecht, wat we wel moeten wensen en wat niet, wordt tot op zekere hoogte al besloten voordat we worden geboren.

Vrouw met witte duiven

Tijdens de kinderjaren wordt ons een hele reeks regels bijgebracht over wat wel en niet mag in het leven. Sommige van deze regels zijn heel duidelijk. Ze vertellen je hoe je ‘hoort’ te zijn. Als je ze naleeft, word je beloond. Doe je dat niet, dan word je bestraft. Op deze manier worden jou bepaalde gedragspatronen aangeleerd die uiteindelijk een gewoonte worden. Naast dit repertoire van directe bevelen is er nog een hele reeks vermomde bevelen die veel moeilijker zijn vast te stellen.

Onderbewuste bevelen

Stel je voor dat je een zoon bent die door zijn moeder wordt getroost. Maar eigenlijk is je moeder zelf ook ongelooflijk verdrietig. Je ziet haar en zonder dat ze iets tegen je zegt, heb je het gevoel alsof je haar iets verschuldigd bent. Misschien verwacht ze dat jij haar troost, dat jij haar bevrijdt van haar frustratie, haar eenzaamheid of haar pijn. Misschien is dat wat ze op jou probeert over te brengen. En dus, bijna zonder het te beseffen, neem je haar verwachtingen over als een onbewust bevel voor je leven.

Zo ook is het goed mogelijk dat je moeilijkheden zal ondervinden bij het definiëren en vervullen van jouw eigen verlangens. Je zal misschien het gevoel hebben dat jouw streven naar onafhankelijkheid kwetsend zal zijn voor je moeder. Of dat als je gelukkig bent, je haar verraadt. Maar omdat dit allemaal onbewust gebeurt, heb je dit waarschijnlijk niet eens door. Onbewust kan je jezelf echter gaan ondermijnen, kun je gaan twijfelen, je doelen in het leven opgeven.

Het winnen van de strijd tussen verlangens en beperkingen

Als je het gevoel hebt dat je niet in staat bent om te definiëren wat je verlangens zijn, dan is het heel goed mogelijk dat een of meer van deze onbewuste bevelen jouw leven beheersen. Hetzelfde geldt wanneer we een verlangen naar behoren hebben gedefinieerd, maar het ons maar niet lukt om het waar te maken, hoe hard we het ook proberen.

Het gezicht van een vrouw loopt over in bloemen

Om te begrijpen wat er met je gebeurt, moet je misschien teruggaan naar je jeugd. Terug naar de wensen en verlangens van de mensen om je heen. Misschien lukt het je om sommige van de verwachtingen die voor jou zijn uitgehouwen, te identificeren. Misschien lukt het je om ze bewust af te wijzen en om jezelf van ze te scheiden.

Om de strijd tussen je bewuste wensen en verlangens en de onbewuste beperkingen die je worden opgelegd te winnen, moet je eerst die verborgen krachten identificeren die jouw leven beheersen. Om dit te doen, moet je zelfonderzoek uitvoeren. Therapeutische hulp kan dan ook een waardevolle bondgenoot zijn in dergelijke situaties. Dit is meestal een zeer succesvolle manier om je beperkingen te lokaliseren. Je kunt je er dan werkelijk van bewust worden en hun kracht in je leven beperken.

Afbeeldingen met dank aan Amy Judd en F. Infante


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.