Waar een wil is, is een weg

Waar een wil is, is een weg

Laatste update: 18 december, 2018

Voordat we aan ons pad begonnen, waren we het pad. Het beknopte handboek van al onze waarden, inspanningen, doelen en dromen. Als er een boom moet worden geplant, planten we die. Als er een fout is die moet worden rechtgezet, zetten we deze recht. En als er iets gedaan moet worden, doen we het.  Want, waar een wil is, is een weg.

Vrije wil is wat de rots van de weg scheidt. Als we meer wilskracht hadden, zouden we bijna altijd over de middelen beschikken om te bereiken wat we wilden.

Hermann Hesse (Duitse auteur, dichter, romanschrijver en schilder) zei dat wanneer iemand iets echt nodig heeft, hij het zal vinden. En als hij het vindt, is dit geen kwestie van geluk, maar een kwestie van wilskracht. Zijn eigen verlangen en drang drijven hem ernaartoe. Met andere woorden, hoewel het niet altijd even makkelijk is, kunnen we in feite alles bereiken wat we maar willen. Volharding maakt alles zinvol.

Erin geloven is onze tweede kracht, het willen onze eerste. Die spreekwoordelijke bergen die we met ons geloof kunnen verzetten, zijn niets in vergelijking met wat we met wilskracht kunnen doen. We realiseren ons niet hoeveel we kunnen totdat we er werkelijk over nadenken, het proberen en er al onze wil op vestigen.

Vrouw die over het water naar de zon kijkt

Je eigen pad kiezen

Het ontbreekt niemand aan de kracht die hij nodig heeft, maar met volharding is dit een ander verhaal. Zelfs de grootste uitdagingen krimpen in elkaar zodra je genoeg wilskracht hebt verzameld.

Elk pad is betreedbaar als je maar over genoeg wilskracht beschikt. Zoals Rudyard Kipling ook wel zei: “Als je een man meer geeft dan hij aankan, zal hij een manier vinden. Als je hem gewoon geeft wat hij kan doen, zal hij het niet doen.”

We zijn amper half wakker. We gebruiken slechts een klein deel van de fysieke en psychologische middelen die we tot onze beschikking hebben. Het is hetzelfde met onze vastberadenheid.

We zijn beter in onszelf verbergen dan vooruit kijken, onze problemen onder ogen zien en naar oplossingen zoeken. We vergeten snel dat we er, zodra we in onszelf geloven, achter zullen komen hoe we het leven ten volle kunnen leiden.

Authentiek zijn in een wereld die ons constant probeert te veranderen in iemand die we niet zijn, is een ware uitdaging. De paden die we kiezen, weerspiegelen onze beslissingen.

Willen we werkelijk onze dromen onder het tapijt vegen en genoegen nemen met minder? Als dat zo is, dan zouden we op de meest bewandelde paden moeten blijven. Willen we echter liever buiten de lijntjes tekenen en een omweg door het platteland maken, dan kunnen we onszelf zijn in een wereld die we zelf hebben gecreëerd.

“Als we allemaal de dingen zouden doen waartoe we in staat zijn, zouden we onszelf letterlijk verbazen.”

– Thomas Alva Edison-

Vrouw die over een weg rent

Waar een wil is, is een weg. Wilskracht is de sterkste drijvende kracht die er bestaat

Wilskracht is de impuls die onze verlangens tot bloei zal brengen. Iemand met veel wilskracht, zorgt ervoor dat zijn beslissingen ertoe doen, zelfs wanneer hij continu wordt geconfronteerd met problemen en tegenslagen. Iemand met weinig wilskracht, zal echter met gemak opgeven wanneer hij geconfronteerd wordt met tegenspoed.

Wilskracht is namelijk gerelateerd aan verlangen. Als we iets niet graag genoeg willen, zal onze wilskracht om het werkelijk voor elkaar te krijgen te zwak zijn. Als ons verlangen daarentegen sterk genoeg is en we het echt voor elkaar willen krijgen, dan zullen we zeker vol blijven houden tot we ons doel bereiken.

Man die op een steiger zit na te denken

“Succesvolle mensen hebben angst, succesvolle mensen hebben twijfels en succesvolle mensen hebben zorgen. Ze laten zich gewoon niet door deze gevoelens tegenhouden.”

– T. Harv Eker-

Waar een wil is, is een weg. Om bergen te verzetten, door te blijven gaan en de zaden van zelfvertrouwen te planten, heb je wilskracht nodig.   Wellicht ook interessant voor jou

Vijf technieken om je wilskracht te bevorderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf technieken om je wilskracht te bevorderen

Te weinig vastberadenheid en steun zorgen ervoor dat je wilskracht afneemt, en je je doelen niet kunt bereiken. Daarom moet je je wilskracht bevord...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.