Vandaag wil ik al het goede ontdekken dat het leven voor mij in petto heeft 

Vandaag wil ik al het goede ontdekken dat het leven voor mij in petto heeft 

Laatste update: 22 oktober, 2017

Ik heb besloten dat ik het kan, dat ik het moet doen, en dat ik het verdien. Vandaag trek in mijn nieuwe schoenen aan. Mijn energie is weer opgeladen zodat het leven mijn haar lachend, dansend en knuffelend in de war kan brengen. Want al het goede in het leven brengt ons haar in de war en maakt onze ziel onzeker. Ik denk dat het tijd is om opnieuw mijn schoenen aan te trekken. Dat gevoel was ik bijna vergeten.

We maken allemaal die perioden mee waarin we plots tegen onszelf plots zeggen ‘en nu is het genoeg’. Mentale uitputting en druk van onze omgeving gooien we dan één voor één af. We hebben genoten van die verhalen over zeemeerminnen. Nu is het tijd dat we zelf in totale vrijheid door onze persoonlijke oceanen zwemmen. Maar ‘het is genoeg’ zeggen, is niet altijd voldoende om de verandering te creëren waarnaar we verlangen.

“We zijn geschapen voor grotere dingen, om graag te zien en graag gezien te worden.”

-Moeder Teresa-

Voortdurend gebruiken we zinnen als ‘Ik verdien het beste’, ‘het is tijd om mezelf op de eerste plaats te zetten’ of ‘ ik heb het recht om gelukkig te zijn’.  Maar dit soort uitspraken hebben uiteindelijk geen enkel effect. We denken wellicht dat als we de hoek omslaan, het leven misschien iets goeds voor ons in petto heeft. Het is echter helemaal niet gemakkelijk om een stap te zetten in de richting van het uitzonderlijke. Want vooral onze geest wil zich koppig vasthouden aan het gewone, het voorspelbare.

Om te veranderen naar het sublieme, hoeven we geen afspraak te maken. We hoeven niet te vragen wanneer het onze beurt is of wachten op een vallende ster om een wens te doen. Een gelukkiger leven vereist slechts één ding: gelukkigere hersenen.

Meisje Dat Met Allemaal Beien Om Zich Heen Ligt Te Slapen In Een Kommetje Te Genieten Van Al Het Goede In Het Leven

De uitgeputte hersenen en de gesloten ramen

Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoeveel gedachten er dagelijks door ons hoofd gaan? Neurologen houden van dit soort vragen. Het duurde dus niet lang voordat ze op de vraag een antwoord hadden.We hebben elke dag ongeveer 50 000 gedachten. Maar het is echter belangrijk om te vermelden dat bijna 80 % van deze gedachten absoluut nutteloos is. De meeste gedachten zijn herhalend, mechanisch en obsessief.

Uitgeputte hersenen zijn een echo van een ongelukkige geest. Deze trein van slopende gedachten volgt de sporen van ‘had ik maar…’, ‘als anderen me maar lieten…’ of ‘ik kan … niet’. Dit zijn uitermate uitzichtloze en meedogenloze sporen. Het gevolg is dat de geest anderen rond ons de schuld geeft voor elk ongelukkige moment dat we doormaken. Op die manier blijven we de motor van onze vermoeide hersenen voeden. Onze hersenen raken hierdoor versplinterd. Ze zijn niet meer in staat zijn om de kwestie op te lossen.

Als we dan het raam van onze geest op die manier sluiten, dan zal dit ons alleen maar de echo van een grillig gefluister laten horen. Angst, twijfel en wanhoop vormen de bronnen van die diepe echo. Een goed idee om in contact te komen met al het goede dat het leven te bieden heeft, heeft te maken met het ontwikkelen van een open houding. Het brengt twee fabelachtige processen op gang die we in onze geest integreren: recycling en schepping.

Man Die Op Een Octopus Zit Met Een Lantaarn In Zijn Handen Op Zoek Naar Al Het Goede

Recyclen en creëren

We zijn ervan overtuigd dat je al recyclet in een poging om voor het milieu en de planeet te zorgen. Onze geest heeft echter hetzelfde ‘onderhoud’ nodig. Een groot aantal van onze gedachten heeft totaal geen nut. Ze zijn schadelijk. Dus in plaats van ze op te stapelen, moeten we ze recyclen. Om dit te doen is er niets beter dan ‘Ik kan het niet’ om te zetten in ‘Ik verdien de kans om het te proberen’.

Maar recyclen alleen is niet voldoende om onze geest gezonder te maken. We moeten leren onszelf te vervolmaken in het creëren en het omgaan met onze gedachten. De ideeën, doelstellingen en nieuwe houdingen zullen verbindingen doen ontstaan. Die zullen de connecties tussen de neuronen in onze hersenen versterken of verzwakken. Samen met de nieuwe gedachten, ontstaan er nieuwe en krachtige gevoelens. Ze zullen ons helpen om vaarwel te zeggen tegen die uitgeputte geest met gesloten ramen.

Al het goede in het leven: het vermogen om nieuwe perspectieven te openen

Om de magie van je hersenen en je emoties te begrijpen, nodigen we je uit om een klein experiment te doen. Kies een foto of een print van een mooi landschap. Duw nu je neus tegen de afbeelding. Als je je aandacht probeert te focussen op wat je ziet, dan zal je alleen maar een grote vlek zien die je aan niets doet denken.

Onze vermoeide geest werkt op dezelfde manier. Het is helemaal niet verrijkend om de dingen vanuit dit perspectief te bekijken. Maar als we stap voor stap wat verder gaan staan, dan begint zich een wereld te openbaren vol mogelijkheden en inspirerende schoonheid. Afstand scheppen tussen jezelf en de vele dingen rond jou, is iets positief. Het biedt de kans om zich ervan bewust te worden dat niets, helemaal niets genoeg macht over ons heeft om ons er slaaf van te maken.

Meisje Dat Tijdens De Herfst Met Allerlei Dieren In Een Boom Zit Om Al Het Goede Te Ontdekken Dat Het Leven Te Bieden Heeft

Hoe je open kunt staan voor al het goede dat het leven je kan brengen

De Universiteit van Californië heeft een interessant onderzoek uitgevoerd over geluk vanuit neurologisch perspectief. Deze studie bleek handig en vooral verhelderend te zijn. Het resultaat was een boek met de titel ‘Train Your Brain to Get Happy’. In dit boek wordt uitgelegd hoe onze gedachten veranderingen doen ontstaan in ‘onze grijze massa’. Ze creëren krachtig emotioneel materiaal waar evenwicht en welbevinden ademen.

Om meer open te staan voor mogelijkheden uit onze omgeving is het niet voldoende om gewoon te zeggen ‘Ik zal op zoek gaan naar mijn geluk’. Vóór we nieuwe gedachten installeren, moeten we afrekenen met de oude.

Onszelf vragen stellen, dwingt ons soms om onze aandacht te richten op die vragen. We moeten dan al onze middelen inschakelen om ze op te lossen. Een goede vraag is net als een stofzuiger die in staat is om op te zuigen wat niet helpt of wat schade aanbrengt. In plaats van tegen onszelf te zeggen ‘Ik wil gelukkig zijn’, is het bijvoorbeeld beter om onszelf de vraag te stellen ‘Wat houdt mij tegen om gelukkig te zijn?’ Zodra we onszelf deze vraag stellen, is het tijd om na te denken.

Anderzijds zijn er aspecten die we in onze geest moeten verhelderen. De persoon die gelukkiger wil zijn, vergelijkt zich niet met anderen. Zijn taalgebruik of manier van spreken zit ook niet vol met zinnen in de voorwaardelijke wijs (‘had ik maar dit’, ‘was ik maar net als’, ‘moesten anderen zien dat’).

Spreek in de tegenwoordige tijd. Wees stevig in je doelstellingen. Baseer ze niet op anderen. Ontdek en erken je eigen vaardigheden los van de mening van anderen. Ontwikkel inspirerende, verkwikkende en creatieve gedachten. Onthoud vooral dat alleen een open geest de uitzonderlijke dingen ziet waar anderen alleen maar gewone dingen zien. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.