Hoe kan je de aandacht vasthouden van je gesprekspartner?

Hoe kan je de aandacht vasthouden van je gesprekspartner?
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe kan je dan de aandacht vasthouden van je gesprekspartner? Winston Churchill zei dat “een goed gesprek het onderwerp moet uitputten, niet de gesprekspartners.”

Een man die zo vaak moest onderhandelen als Churchill, moest ongetwijfeld weten hoe een gesprek te voeren zonder de interesse van de andere persoon te verliezen. Het is echter heel onwaarschijnlijk dat hij ze op papier gezet heeft en voor het nageslacht nagelaten heeft.

In dit artikel zullen we jou enkele tips geven. We zijn sociale wezens. Onze levens draaien om de relaties met andere mensen. Dat is ook de reden waarom het belangrijk is om goede gesprekken te voeren.

Sleutels waarmee je in een gesprek de aandacht vasthouden kan van je gesprekspartner

Heb je ooit het gevoel gehad dat andere mensen probeerden om niet te geeuwen terwijl jij aan het het woord was? Merk je dat je toeschouwers hun aandacht verliezen in het onderwerp waarover je het hebt, ook al is het belangrijk wat jij vertelt? Vallen je leerlingen tijdens de les in slaap?

Als je last hebt van één van deze problemen of van iets gelijksoortig, dan zal je deze sleutels voor een gesprek interessant vinden. Ze zullen het jou ook mogelijk maken om op een emotionele manier met andere mensen in verbinding te komen. Bovendien zal je de aandacht vasthouden van je toehoorders.

Sleutels om een gesprek boeiend te houden

Vóór we dit grondig bespreken, moeten we iets heel duidelijk maken: wat je zegt, moet goed onderbouwd zijn. Wat bedoelen we hiermee? Jouw voordracht moet helder of samenhangend zijn. Als je een goede inhoud hebt, dan hoef je het alleen maar op een manier naar voren te brengen zodat jouw publiek geen woord wil missen.

“Kussen zijn verbonden met woorden en liefde kan een volmaakt gesprek zijn.”

-Angels Mastretta-

Vertel een klein en kort verhaal

Heb jij een geschiedenisleraar gehad die de les kon overbrengen alsof het een verhaal of een avontuur was? Ken je iemand die hiermee ervaring heeft?

De meeste mensen die zo’n leraar gehad hebben, herinneren zich die lessen met veel genegenheid. Ze kijken erop terug alsof het een onderdompeling was in een prachtige wereld waar ze graag zouden naar terugkeren.

Wanneer je met iemand praat, geef hen dan niet gewoon op eentonige wijze een lijst van taken. Leid jouw gesprekspartner binnen in het verhaal. Leg uit hoe je op het idee kwam door het op een manier te omschrijven dat ze beter begrijpen wat jouw doelstellingen zijn.

De toon waarop je spreekt, is een parameter. We kunnen bijvoorbeeld een directe stijl gebruiken en niet op een droge, kille en eentonige manier praten. Bovendien kunnen we een korte uitleg geven die de context verschaft van van we willen zeggen. Op deze manier kan de andere persoon gemakkelijker de aandacht vasthouden voor wat we hem of haar vertellen.

Kom je partner tegemoet tijdens het gesprek

Dit is een sleutel voor een volledig logisch gesprek. In een gesprek moet je jouw gesprekspartner goed kennen. Het zal je helpen om te weten waarover je mag praten en wat de beste manier is om het gesprek te voeren. Dit is een eenvoudig voorbeeld: een gesprek met een kind is niet hetzelfde als met een volwassene.

Het is dus essentieel dat we weten tegen wie we spreken. Afhankelijk van hun leeftijd, smaken en cultureel niveau zal je jouw toespraak moeten aanpassen aan hun behoeften. Wat houdt dit dan in? Doe het nodige zodat ze de boodschap begrijpen en het interessant vinden. Geef de context, beantwoord hun vragen, gebruik verschillende technieken.

Kom je partner tegemoet tijdens het gesprek

Zoek populaire verwijzingen

Een heel handig hulpmiddel is het gebruik van populaire verwijzingen. Op die manier kan je de aandacht vasthouden van de toeschouwers. Als je iets uitgebreid en ingewikkeld moet uitleggen, voeg dan begrijpelijke analogieën, populaire spreuken, grappige metaforen…

Kortom, je moet jouw voordracht baseren op elementen van de populaire cultuur die de andere persoon al kent. Dit zal je helpen om jouw ideeën duidelijker te maken.

Het zal hen ook een beter idee geven van wat je probeert over te brengen. Bovendien zal het ook meer emotie in je speech laten leggen. Ook dit zal je publiek helpen om betrokken en geïnteresseerd te blijven.

Nog enkele andere interessante sleutels die je kan gebruik tijdens het praten

Dit zijn dus sleutels om te spreken en ervoor te zorgen dat je de aandacht vasthouden kan van je toehoorders. Het zijn in het algemeen de basisvoorwaarden. Er zijn echter nog andere technieken die interessant zijn:

  • Neem pauzes. De pauzes creëren verwachtingen bij het publiek. Het verschaft de boodschap ook een dramatische en expressieve diepte. Zorg er echter voor dat je met deze pauzes niet overdrijft. Ze zullen namelijk na verloop van tijd saai worden.
  • Gebruik empathie. Op deze manier kan je het perspectief van de luisteraar overnemen. Je zal ook beter weten wat hij graag zou horen.
  • Kijk naar de non-verbale taal. Dit zal je namelijk veel over je publiek vertellen. Je kan dan de manier waarop je jezelf uitdrukt aanpassen op basis van de feedback die de anderen jou geven.

“Stilte is één van de grootste kunstvormen van een gesprek.”

-William Hazlitt-

Nu ken je deze sleutels om een goed gesprek aan te houden. Je kan ze dus in de praktijk omzetten. Wij hopen dat ze je zullen helpen om een geweldige interessante gesprekspartner te worden. Er wachten je dus vele uren van onderhoudende debatten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.