Het beoefenen van aandachtscontrole: in contact komen met het heden

Het beoefenen van aandachtscontrole: in contact komen met het heden
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 16 november, 2023

W e zijn niet gewend om in het heden aanwezig te zijn. Meestal is je lichaam er wel maar niet je geest. We zijn gewend geraakt aan afleiding, multitasking en de ontwikkeling van gedeeltelijke aandacht. Het resultaat is dat je losgekoppeld bent van jouw innerlijke zelf. Het beoefenen van aandachtscontrole kan je helpen om dit probleem op te lossen.

Aandachtscontrole is een geestesgesteldheid die ons helpt om al onze aandacht ter richten op wat we doen of willen. Het werkt bovendien ook net als een spier. Hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het wordt.

Gedurende 10 jaar volgde Stephan Bodian een training tot Zenboeddhist  en om de licentie van psychotherapeut te verwerven. Volgens hem bevindt het geheim tot geestelijke rust zich niet in de omstandigheden maar in hoe jij erop reageert. Wanneer we dus om het even welke vorm van energie, met inbegrip van mentale energie bundelen, dan verwerven we onbeperkte kracht.

“Aandachtstraining maakt het mogelijk om echte mensen te worden. Wanneer we echte mensen zijn, dan zien we de mensen om ons heen als echt. En het leven verkrijgt al zijn rijkdom.”

-Thich Nhat Hanh-

Het belang van aandachtstraining

Als je in wat voor gebied van je leven dan ook succesvol wil zijn, moet je de kracht van jouw aandacht op één enkele doelstelling stimuleren. Vastberaden en gefocuste mensen werken vaak meer en voltooien sneller meer opdrachten. Ze hebben ook vaak banen die beter betaald worden, en een groter netwerk van vrienden.

Alle jobs moeten geconcentreerd uitgevoerd worden. Als je volgens Ian Fleming faalt in belangrijke dingen, dan komt dat omdat ze jou niet interesseren of dat je je niet concentreert. Wanneer je dit wel doet, dan komt de vaardigheid naar boven. De instrumenten zijn dan uit zichzelf aanwezig.

Welzijn en het beoefenen van aandachtscontrole

Het beoefenen van aandachtscontrole is ook belangrijk voor het welzijn. Het kan voorkomen dat we door angstgevoelens en zorgen overvallen worden. Gedachten komen en gaan net als wolken in een hemel vol wind. Weten hoe we ons moeten concentreren, kan dan ons anker zijn. Waar het water het diepst is, is het water ook het kalmst.

Het is eigenlijk zo dat de mens alleen vanuit een toestand van innerlijke rust in staat was dingen te ontdekken en rustige omgevingen te creëren. Hoe meer rust je voelt, hoe meer succes en invloed je zal kunnen verwerven. Geestelijke rust is één van de mooie juwelen van de wijsheid.

“Bij een volwassen man moet de vreugde van de productieve aandacht het plezier van versplinterd te zijn vervangen.”

-Charles Baudelaire-

Aandachtstraining helpt je om aanwezig te zijn

Aandachtstraining helpt jou om aanwezig te zijn

Je aandacht trainen helpt jou om al je energie te richten. Wanneer de aandacht over je geest en je lichaam verspreid is, dan word je in staat om je angsten en zorgen achter je te laten. Op die manier verbetert jouw productiviteit. Dit komt omdat je gefocust bent op het heden, op het hier en nu. Je voelt je beter.

Dankzij dit vermogen bespaar je jezelf bovendien wat tijd. Volledig geconcentreerd zijn is niet hetzelfde als iets doen terwijl je aan duizend dingen tegelijkertijd denkt. In het laatste geval verlies je meer tijd. Door het beoefenen van aandachtscontrole maak je beter gebruik van je tijd.

Je ziet dus wat het beoefenen van aandachtscontrole ons kan bieden. Het verbindt ons met het heden. Het nodigt ons ook absoluut uit om een voller leven te ervaren. Deze praktijk helpt jou om te voorkomen dat je jezelf verliest in wat er om je heen gebeurt. Het is echter ook belangrijk dat je beseft dat het geen oplossing is voor elk probleem. Dit zal je leven niet van de ene dag op de andere veranderen.

Het beoefenen van aandachtstraining is een proces en een overeenkomst met het leven en met jezelf. Zijn doelstelling is niet om wat je beleeft en voelt, te veranderen. Het is de bedoeling om de manier waarop jij met deze dingen omgaat te veranderen. Dat is het geheim.

“Om het oneindige terug te brengen naar het eindige, het onbereikbare naar wat op menselijk vlak reëel is, is er slechts één weg. Die weg is de aandacht.”

-Théophile Gautier-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.