Hoe angsten te overwinnen en alles uit het leven te halen

Hoe angsten te overwinnen en alles uit het leven te halen

Laatste update: 12 augustus, 2017

Heb je het gevoel dat je al slaapwandelend door het leven gaat? Zou je meer vrijheid willen hebben, meer avonturen, meer tijd, meer liefde? Ben je een van die mensen die probeert het leven tot het uiterste te leven, maar waarbij het voelt alsof alles je tegenhoudt?

Het is verdrietig, maar veel mensen gaan door het leven zonder echt te hebben ervaren wat het leven te bieden heeft. En ook al zijn ieders omstandigheden wat ze zijn, dit betekent niet dat er geen mogelijkheid bestaat om alles uit het leven te halen.

Een traumatische gebeurtenis, de komst van een nieuwe verantwoordelijkheid of simpelweg het besef dat de tijd aan ons voorbij gaat, kan ons in een vicieuze cirkel van onrust brengen. Diep van binnen is het de angst om te falen of andere zorgen die ons verlammen en die ons ervan weerhouden om van het leven te genieten. Angst voor het niet behalen wat we in gedachten hadden of het niet krijgen waarop we gehoopt hadden kan ons verlammen en dingen een stuk moeilijker maken.

Angst en bezorgdheid overwinnen

Angst en bezorgdheid is onze manier om onszelf te vertellen dat we voor een eis staan die misschien wordt gecompromitteerd, denkend aan de middelen de we denken tot onze beschikking te hebben. Deze angst kan verschillende vormen aannemen, zoals bijvoorbeeld perfectionisme, ambitie, jaloezie, de behoefte andere mensen te behagen of een werkverslaving, naast veel andere mogelijkheden.

“Alles dat je wilt ligt aan de andere kant van angst.”
-Jack Canfield-

Vrouw Kijkt uit Raam

Om het leven tot het uiterste te leven, moeten we deze angst overwinnen en, bovenal, al deze angsten die ons limiteren en ons opsluiten in die kleine kooi die ons verstikt. Hoe? Hieronder zullen we een aantal strategieën met je delen.

Confronteer jezelf met je negatieve gedachtes en je angstige gedrag

Hoe logisch het ook mag klinken, het is belangrijk om te onthouden dat, om angst te overwinnen, we eerst ons angstige gedrag en onze negatieve denkpatronen moeten herkennen. Het is noodzakelijk voor ons om dapper genoeg te zijn om deze gedachtes en gedragingen te trotseren, maar we kunnen niet vechten tegen een vijand die we niet herkennen.

Door onze negatieve gedachtes en gedragingen te herkennen en te identificeren, hebben we al de eerste slag geslagen. Op het moment dat we ze ontmaskerd hebben, is het veel makkelijker om ze te bevechten. Dit zal wat tijd kosten, maar het werkt.

Enkele van deze patronen van negatieve gedachtes en angstig gedrag omvatten:

  • Excessieve generalisaties: als dingen op elkaar lijken, betekent dat niet gelijk dat ze hetzelfde zijn.
  • ‘Gedachten lezen’: als je iets wil, zeg het; wacht niet op het moment dat anderen je gedachten lezen.
  • Bevestiging en negatieve zelfkritiek: fouten maken of iets fout doen maakt je geen idioot of een nutteloos persoon, dus herhaal dit niet tegen jezelf als een soort mantra.
  • Radicale gedachten: niet alles in het leven is zwart/wit. Er zijn een miljoen kleuren die alles kunnen veranderen. Er zijn veel mogelijkheden als we naar de dingen kijken met gekleurde filters.

Om de confrontatie aan te gaan met je negatieve gedachtes, kun je de volgende strategieën gebruiken:

  • Herken en label de patronen van negatieve en nutteloze gedachten.
  • Trotseer je gedachten door op een positieve manier naar dingen te kijken.
  • Herken extreme woorden en verander je gedachten door de positieve tegenhanger te gebruiken.
  • Schrijf de negatieve gedachten die je het meeste herhaalt op en kijk erop terug, zodat je erop kunt reflecteren.

Oefen acceptatie

Accepteer dat je angsten hebt. In plaats van het te proberen onderdrukken, probeer het te begrijpen. Je lichaam functioneert prima. Angst is slechts een waarschuwing dat je moet opletten. Wegrennen zal niets goeds brengen. Het accepteren van de situatie zal je helpen om het op te lossen.

Vrouw met Ogen Dicht

Het accepteren van een angstige situatie is niet makkelijk. Eigenlijk is het door erover na te denken makkelijk voor je om je slechter te voelen. Het is niet makkelijk om onze demonen te confronteren. Maar er is geen andere manier om ze te overwinnen dan door ze recht in de ogen aan te kijken. En om dit te doen moet je absoluut sterk en dapper zijn.

Accepteren betekent begrijpen dat, in dit moment, wat je voelt angst is en dat je je zelfs nog angstiger zult voelen wanneer je door het herstelproces gaat. Er zal een periode zijn waarin de negatieve gedachten zich in je hoofd opduiken. Je moet gewoon proberen te leren dat het is wat het is, een angstige gedachte, en verder gaan.

Voor jezelf zorgen

Zorg dat je genoeg slaap krijgt, gezond eet, wat sport, een hobby beoefent en relaxt. Las quality time met jezelf in. Niet er altijd maar voor iedereen, elk uur van de dag zijn of elke dag een moment pauze nemen van je werk maakt je geen slecht persoon; juist het tegenovergestelde. Door voor jezelf te zorgen, zorg je ook voor anderen, omdat je beter in staat zult zijn om aan je verplichtingen en verantwoordelijkheden te voldoen.

Om het leven tot het uiterste te leven, is het niet nodig om de hele dag door van adrenaline te leven; het betekent eerder dat je op een bewuste manier van elk moment geniet. Maar dat zal moeilijk gaan als je lichaam en geest er niet klaar voor zijn.

Omring jezelf met positieve mensen en dingen, wees vriendelijk tegen jezelf en tegen anderen en geef voorrang aan de dingen die er echt toe doen voor jou.

Heroverweeg je levensstijl

Let op de giftige relaties en situaties die bestaan in je leven. Toxische mensen zullen alleen je geest vergiftigen, je atmosfeer verpesten en iets bestendigen wat lijkt op een staat van gespannenheid en angst waaraan geen ontsnappen is. Maar we kunnen uit deze situatie stappen op dezelfde manier als bij een ziekte: door de oorzaak te elimineren en niet alleen te focussen op de symptomen.

Haastige Mensen

Denk ook aan het feit dat jij wellicht de giftige persoon zou kunnen zijn. Als je houding een verschrikkelijke omgeving creëert, zul je oogsten wat je zaait. Als je verandert, is het zeer waarschijnlijk dat je ook veranderingen om jou heen ziet gebeuren.

Andere aspecten waar je over zou na moeten denken, zijn bijvoorbeeld: in welke mate leef je om anderen te behagen, of je je doelen in het leven helder hebt gedefinieerd, of je echt doet wat je wilt doen of doet wat er van je verwacht wordt en of je leeft volgens je eigen waarden.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.