De zin van het leven volgens Viktor Frankl

De zin van het leven volgens Viktor Frankl
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 september, 2022

Volgens Viktor Frankl ligt de zin van het leven in het vinden van een richting. En in het nemen van verantwoordelijkheid voor onszelf en andere mensen. Als we een helder ‘waarom’ hebben, kunnen we alle ‘hoe’ vragen beantwoorden. Alleen door ons vrij te voelen en zeker te zijn van het doel dat ons motiveert, kunnen we de wereld een betere plek maken.

 

Dat gezegd hebbende, er is geen vraag zo gecompliceerd als de vraag naar ‘de zin van het leven’. Zulke vragen hebben vaak veel filosofische, transcendentale en morele nuances. Vaak komen we dus niet veel verder dan clichés zoals ‘wees gelukkig en maak anderen gelukkig’, ‘wees tevreden’ en ‘doe goed’.

Veel mensen zullen echter een diepe existentiële leegte voelen en deze vraag stellen. Wat is de zin van het leven als ik alleen maar aan het werk ben? Als al mijn dagen hetzelfde zijn en ik geen betekenis vindt in de dingen om me heen? Geconfronteerd met deze veelvoorkomende situatie gaf Viktor Frankl, neuroloog, psychiater en uitvinder van logotherapie, een antwoord dat tot constructieve reflectie leidt.

Mensen zijn niet verplicht om de zin van het leven te definiëren in universele termen. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. We beginnen bij onszelf, met ons potentieel en onze ervaringen, en leren onszelf met de dag beter kennen.

Bovendien verschilt de zin van het leven niet alleen per individu. Wij zelf hebben ook verschillende levensdoelen tijdens verschillende levensfasen. Het belangrijkste is dat elk doel ons voldoening geeft. En ons aanmoedigt om iedere ochtend op te staan en te vechten voor wat we willen.

De zin van het leven volgens Viktor Frankl

De zin van het leven volgens Viktor Frankl

Viktor Frankl publiceerde ‘De zin van het bestaan’ in 1945.Het heeft miljoenen mensen geïnspireerd om hun houding tegenover het leven te bepalen. Frankl overleefde als gevangene in Auschwitz en Dachau de gruwelijkheden van de Holocaust. Hij overwon stoïcijns de moeilijkheden en legde de basis voor een persoonlijke vorm van therapie: logotherapie. 

Daarnaast verhelderde het verlies van zijn familie het feit dat zijn levensdoel was om andere mensen de zin van het leven te laten vinden. Frankl kreeg drie specifieke inzichten:

  • werk dag in dag uit met motivatie
  • leef vanuit een perspectief van liefde
  • heb moed in tijden van tegenslag

Laten we kijken hoe deze inzichten ons kunnen helpen de zin van het leven te vinden.

Wees vastberaden

We hebben het allemaal gezien: mensen die moeilijke omstandigheden met positiviteit en motivatie aanpakken. Hoe doen zij dat? We delen allemaal dezelfde biologische structuren. Wat deze mensen onderscheidt van de rest is vastberadenheid. Vastberaden zijn om iets te behalen, om obstakels te overkomen en te vechten voor wat we willen, hoe klein dan ook, helpt ons de zin van het leven te vinden in iedere levensfase.

De zin van het leven

Zelfs als je het moeilijk hebt, houd je doel voor ogen en je zult kracht vinden.

Viktor Frankl beschreef in zijn boek ‘De zin van het bestaan’ dat er niets ergers is dan ervan overtuigd zijn dat ons lijden zinloos is. Als je echter een doel kunt vinden, zul je het lijden niet alleen maar ondergaan; je zult het zien als een uitdaging.

Verander je houding om de zin van het leven te vinden

Soms is het leven niet eerlijk. Soms werken we tot we uitgeput zijn en investeren we al onze tijd, energie, emoties en hart…en krijgen we alleen maar tegenslagen terug. Elke droom die we hebben valt in duigen. De drang om op te geven is logisch en begrijpelijk, maar je hebt hier twee opties.

  • Aan de ene kant kun je aannemen dat we niet kunnen veranderen wat er met ons gebeurt. We zijn soms gevangenen van de omstandigheden.
  • Aan de andere kant kun je accepteren dat we niet kunnen veranderen wat er al met ons is gebeurd, maar dat we wel onze houding tegenover de gebeurtenissen kunnen veranderen.

Daarom moeten we een sterkere, veerkrachtige en positieve houding aannemen als we meer hoop en betekenis in het leven willen vinden.

De zin van het leven wordt niet gevraagd, maar gevoeld

De antwoorden op alle vragen in ons leven zijn niet buiten onszelf te vinden. Boeken zullen niet uitleggen wat onze zin in het leven is, noch onze familie of vrienden. In werkelijkheid zijn al onze behoeften, passies en existentiële doelen binnenin onszelf te vinden. En ze zullen veranderen naarmate wij volwassen worden en groeien.

De zin van het leven

Tot slot, niets is belangrijker dan begrijpen dat wij de vrijheid en verantwoordelijkheid hebben om onze doelen te bepalen. De zin van het leven is volgens Viktor Frankl te vinden in het feit dat iedere seconde van iedere dag een kans is om een beslissing te nemen. Deze beslissingen bepalen of we als poppen overgeleverd zijn aan de omstandigheden, of handelen met waardigheid, luisterend naar onze ware zelf. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Piaggio, A. M. R. (2009). Resiliencia. Revista Psicopedagogía26(80), 291-302.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.