Zoek wat je wilt vinden

Zoek wat je wilt vinden

Laatste update: 27 februari, 2017

Psycholoog en schrijver Viktor Frankl stelde zijn bezorgde, onstabiele patiënten de vraag: Waarom plegen jullie geen zelfmoord? Op dat moment stelden de patiënten zich het proces voor en zagen ze in dat dit niet was wat ze wilden. Frankl begreep dat het stellen van deze vraag belangrijk was. Ieder van ons moet voor zichzelf vaststellen wat het leven betekenis geeft.

Als zodanig is het niet een kwestie van gewoon maar zoeken naar een reden, maar van zoeken naar de reden die we willen vinden om ons bestaan betekenis te geven. De techniek die dr. Frankl gebruikte wordt omgekeerde psychologie genoemd. Dat wil zeggen, hij liet de patiënten geloven dat hij wil dat ze iets doen waarvan hij eigenlijk juist niet wil dat ze het doen. Op deze manier creëer je wat ‘psychologische reactantie’ genoemd wordt, aangezien we ons graag tegendraads gedragen wanneer iets ons wordt opgelegd. Dit beperkt tenslotte onze persoonlijke vrijheid en daar zijn we nu juist zo op gesteld.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog kwam dr. Viktor Frankl terecht in Auschwitz, Dachau, en andere concentratiekampen. Deze ervaring zorgde ervoor dat hij ging nadenken over de betekenis van het leven. Frankl stelde dat we allemaal iets of iemand hebben om voor te leven, een reden die ons in staat stelt om elke dag weer vooruit te bewegen, die ons motiveert en betekenis geeft aan elke seconde van ons bestaan, aan elke stap die we zetten of aan elke handeling die we doen.

Hoe zoek je dat wat je vinden wilt

Zoeken

De manier om betekenis aan ons leven te geven, is door onszelf vragen te stellen die ons leiden naar onze ware passie, naar dat wat we werkelijk verlangen, niet dat wat anderen voor ons verlangen. Het is een kwestie van een ware bron van energie vinden in onszelf, een vonk die we later in een vlam kunnen veranderen.

Wij zijn degenen die betekenis geven aan ons leven; niemand anders kan dit doen.

Stel jezelf de volgende vragen om dichter bij jouw betekenis te komen:

Wat is het belangrijkste in je leven?

Als je wist dat je morgen dood zou gaan, wat zou je dan doen, met wie zou je zijn, waar zou je willen zijn of welke plek zou je willen bezoeken? We hebben allemaal een reden om te leven, mensen die ons compleet maken, die ervoor zorgen dat we vooruit blijven gaan.

Wie bewonder je?

De persoon die we bewonderen, belichaamt datgene dat we misschien wel willen vinden, datgene waar we over dromen of datgene wat we willen zijn. Richt je op de persoon die jij bewondert, vraag jezelf af waarom je diegene bewondert en denk na over de conclusies die je bereikt. Soms kan dit ons helpen om te weten wat we willen, wat ons dagelijkse leven betekenis zou kunnen geven en wat we moeten veranderen om dit te realiseren.

Wat zou je dag in dag uit wel kunnen doen zonder hier iets voor terug te vragen?

We doen allemaal wel iets waar we gepassioneerd over zijn, iets dat ons werkelijk motiveert en dat we bereid zijn om voor niets te doen, dag in dag uit, puur en alleen voor het plezier. Dit kan elke activiteit zijn: handwerk, schilderen, mechanica, schrijven, dansen, films etc. Wat het ook is, datgene zal deel uitmaken van de betekenis die je zoekt.

Wat ons ervan weerhoudt om te vinden wat we willen

Er zijn twee essentiële factoren die ons er voortdurend van weerhouden om te zoeken naar wat we werkelijk willen vinden: angst en de meningen van anderen.

Kun je je voorstellen waartoe je allemaal in staat zou zijn als je niet bang was? Angst is een ingewikkeld obstakel, een onzichtbare vijand die gebruikt maakt van ons overlevingsinstinct om ons te verlammen. Denk eens na over waar je zult zijn over vijf jaar als je niet over de angst heenkomt die je op dit moment voelt. Dit beeld schudt je wel wakker, of niet?

Angst

Wat anderen zouden kunnen denken of zeggen is eveneens een factor die ons negatief beïnvloedt en die ons ervan weerhoudt te zoeken naar datgene wat we verlangen, hoezeer we dit ook proberen te ontkennen. De meningen van onze vrienden, familieleden of partner beïnvloeden ons, maar stel jezelf één vraag: wat wil jij?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.