Een beetje passie brengt je een heel eind

Een beetje passie brengt je een heel eind

Laatste update: 18 november, 2016

Als mensen zijn we eraan gewend geraakt te leven in een wereld van absolutistische eisen en absurde verplichtingen. We zetten onszelf onder een enorme druk en aan het eind van elke dag zitten we vol met spanning en bezorgdheid.

De maatschappij waarin we leven vertelt ons dat we bepaalde dingen zouden moeten of moeten doen, een bepaalde baan moeten hebben of op een bepaalde manier moeten zijn, vooral als we iemand van waarde willen zijn, en het wordt ons opgedrongen als een absolutistisch dogma.

Denken

Als we besluiten om mee te doen met dit volstrekt onnatuurlijke, absurde en onwerkelijke dogma, zullen we ons voortdurend onder druk gezet voelen, omdat we onszelf dan vertellen: “Ik moet aantrekkelijk zijn! Ik moet een gerenommeerd professional zijn! Ik moet mijn kinderen perfect opvoeden! Ik moet het perfecte schilderij schilderen!” enz…

Vreemd genoeg ontwikkelen we, als we ons laten meevoeren door verplichting, iets dat psychologen mentale blokkades noemen. Dat wil zeggen: door mezelf zo onder druk te zetten en zo veel belang te hechten aan de actie die ik uit moet voeren, alsof mijn leven ervan afhangt, zal ik uiteindelijk falen of zal het niet zo goed gaan als het wel zou kunnen of zal ik misschien zelfs niet in staat zijn om het af te maken, omdat ik bang ben voor mislukking.

Als projecten en plannen worden afgemaakt met angst en spanning, is het eindresultaat vaak middelmatig. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat we ons slecht voelen over onszelf, waardoor we ons eens te meer voorhouden: “Dat had ik beter moeten doen!”

De sleutel tot het doorbreken van deze vicieuze cirkel is opmerken dat jij en alleen jij deze verplichtingen op jezelf legt. Het is waar dat onze cultuur ons helaas bepaalde oppervlakkige boodschappen stuurt over hoe we moeten zijn of hoe we moeten handelen, maar uiteindelijk ben jij het die beslist of je je vastklampt aan die idealen of niet.

Springen

Het is aangetoond dat degenen die een project -persoonlijk of professioneel- ondernemen zonder te worden gedwongen, maar alleen voor hun plezier, en die er passie in stoppen, veel verder komen dan degenen die voortdurend onder druk worden gezet.

Een gepassioneerd persoon werkt en zet zich natuurlijk in, maar hij doet het met liefde, want hij wil genieten van wat hij doet; dat is zijn doel. Als de dingen goed gaan, des te beter, maar als ze helemaal niet goed gaan of als ze volledig mislukken, weet hij dat het niet het einde van de wereld is.

Falen biedt lessen en een ticket naar succes. En zelfs als na vele mislukkingen je nooit een interessant doel bereikt, zou het nog steeds niet het einde van de wereld zijn, want het leven biedt duizenden interessante alternatieven waarmee we ons kunnen ontwikkelen, maar altijd door onszelf te vermaken!

Het is zo belangrijk om te begrijpen dat binnenin ons er een kind is dat een geweldige tijd wil hebben in het leven en met de rest van de wereld.

Kind

Uiteindelijk is het belangrijkste doel voor de mens om gelukkig te zijn en om gelukkig te zijn, moeten we de gewichten en de stenen uit onze rugzakken halen, ons ontdoen van die “Ik zou…”, “Ik moet… “, want niemand zou of moet iets doen.

Als we bevrijd zijn van deze mentale ketens waarmee we hebben besloten om onszelf vast te ketenen, ontdekken we dat leven en gelukkig zijn de eenvoudigste zaak van de wereld is. We beginnen te doen wat we willen doen, zonder angst voor wat dan ook. Zonder angst voor de mening of de goedkeuring van de maatschappij, zonder angst om te falen… gewoon een geweldige tijd hebben en doen wat we moeten doen, omdat we het willen doen. Niets meer, niets minder.

Plotseling merk je dat je innerlijke kind om alles en met alles lacht, omdat in elke situatie er iets te lachen en te spelen valt. Zo is het leven precies: een spel. En spelen betekent plezier, tevredenheid, van het leven houden zoals het is, zonder te eisen, zonder op te dringen.

Kijk naar jezelf… heb je armen? Benen? Een gezond hoofd om mee te denken? Voedsel en water? En zelfs nog meer dingen? Als je dat allemaal en nog veel meer hebt, ben je gelukkig. Je hebt alles al om je te laten leiden door de machten van het plezier en om te doen wat het ook is dat je graag doet, op een relaxte manier.

Bloemen

Doe dingen omdat je ze wilt doen, omdat je ernaar uitkijkt, omdat je erdoor gepassioneerd bent en niet om er iets voor terug te krijgen, behalve je eigen welzijn.

Verlaat je kantoorbaan als je gepassioneerd bent door beeldhouwen! Of probeer op zijn minst om een nieuw pad te openen met wat je leuk vindt! Verlaat die partner van wie je weet dat hij je pijn doet! Er is niets om bang voor te zijn en wat je zult krijgen geeft meer voldoening dan al het andere dat je ooit zou kunnen krijgen: je eigen geluk.

Denk daarom eens na over dit nieuwe mantra: “Vanaf nu zal ik me toestaan om me mee te laten slepen door de kracht van mijn passie en zal ik de kracht van de verplichting opzijzetten, want een beetje passie brengt je een heel eind.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.