13 zinnen die je niet moet gebruiken in een sollicitatiegesprek en hoe je ze kunt vervangen

"Ik weet het niet," "Ik ben erg nerveus" of "Ik ben een erg perfectionist" zijn dingen die je nooit tegen een recruiter moet zeggen, omdat je blijk geeft van onzekerheid. Wij onthullen meer aan je.
13 zinnen die je niet moet gebruiken in een sollicitatiegesprek en hoe je ze kunt vervangen

Laatste update: 13 februari, 2024

Ben je wel eens naar een sollicitatiegesprek gegaan, dacht je dat je het geweldig deed, maar verstrijkt de tijd en heb je nog steeds niets van de recruiter gehoord? Dan heb je waarschijnlijk iets gezegd dat de aandacht trok. Daarom is het belangrijk om te weten wat je wel en niet moet zeggen in een sollicitatiegesprek.

Er zijn zinnen die, als je ze zegt tijdens dat eerste gesprek, je egocentrisch, onzeker en zelfs wanhopig doen lijken. Geen idee welke woorden negatief zijn in dit scenario? Hier delen we ze met je.

Wat moet je niet zeggen in een sollicitatiegesprek?

Jouw woorden tijdens het gesprek met een interviewer hebben invloed op het proces om bij een bedrijf te komen werken. Sommige analyses stellen zelfs dat menselijk gedrag in de context van sollicitatiegesprekken (Engelse link), inclusief wat je zegt en hoe je het zegt, van invloed is op de aanname of afwijzing voor een vacature. Zelfs als jouw kandidatuur de meest gekwalificeerde is.

Hier zijn 13 uitdrukkingen die je ten koste van alles moet vermijden in een sollicitatiegesprek. Daarnaast geven we goede alternatieven om ze te vervangen en een paar laatste tips. Laten we ervoor gaan!

1. “Mijn vorige baas was verschrikkelijk”

Een van de moeilijkste vragen in een sollicitatiegesprek is vaak hoe je relatie was met je vorige (of huidige) baas. Zelfs als het was zoals Meryl Streep in The Devil Wears Prada, moet je nooit zeggen dat hij/zij een giftige, verschrikkelijke, vreselijke of slechte baas was.

Slecht praten over hem/haar of, in het algemeen, over een baan of bedrijf laat geen goede indruk achter. De recruiter kan dan denken dat je een gebrek aan inzet en loyaliteit voor het bedrijf had. Dat is niet wat je wilt overbrengen, toch?

Gebruik in plaats daarvan een zin die zich meer richt op de positieve kanten van de ervaring dan op de negatieve, zoals de volgende:

“Ik heb veel over het gebied geleerd van mijn vorige baas. We hadden misschien verschillende standpunten, maar we kwamen altijd tot een overeenkomst.”

2. “Ik heb geen slechte kanten”

Dit is een goed voorbeeld van wat je nooit moet zeggen in deze vergaderingen. Alle mensen hebben gebreken en die realiteit ontkennen is ronduit liegen tegen de interviewer. Het is een rode vlag voor HR, want als je liegt over iets dat zo duidelijk is, kun je ook liegen over iets anders.

Maak je je zorgen over hoe je over je gebreken moet praten? Het belangrijkste is om het naar waarheid te doen. Wees authentiek in je antwoord en kies je woorden goed voordat je ze zegt, en geef ook aan wat je doet om te verbeteren. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je tekortkoming is dat je het moeilijk vindt om hulp te vragen. In plaats van te zeggen dat je dat niet hebt, zou je zoiets kunnen zeggen:

“Ik realiseer me dat ik het soms moeilijk vind om hulp te vragen bij het afronden van bepaalde projecten. Maar ik heb ook gemerkt dat het een verrijkende ervaring is om dit te doen, wanneer ik het nodig heb, waardoor ik vertragingen kan voorkomen en mijn collega’s beter kan leren kennen”.

3. “Ik heb deze baan nodig”

Als je de vorige zin rustig leest, zul je merken dat het klinkt als een smeekbede, toch? Nou, dat is wat de recruiter zal zien. Deze uitspraak presenteert je als iemand die wanhopig is en in plaats van dat het je bevoordeelt, kan het je beïnvloeden. Dit is wat psycholoog, professional branding consultant en recruiter Michelle Engelmann zegt.

Volgens de specialist is wanhoop een teken dat je voor elk aanbod zou kunnen vertrekken en dat er geen echte interesse is om bij de organisatie te komen werken.

De recruiter zal zelfs denken dat je niets geeft om de functie en dat je gewoon nu een inkomen wilt verdienen. Omdat je zo openlijk wanhopig bent, kun je ook lagere secundaire arbeidsvoorwaarden aangeboden krijgen, wat impliceert dat je alles zou accepteren.

In plaats van te zeggen dat je de baan wilt, benadruk je je sterke punten en waar je het beste in bent. Hier is een voorbeeld als je vaardigheden hebt op het gebied van klantenservice, maar je kunt het ook aanpassen aan andere gebieden:

“Ik heb X jaar ervaring in klantenservice. Ik beschouw mezelf als een empathische en goede luisteraar, maar ook als analytisch en proactief. Al deze vaardigheden hebben me geholpen in mijn dagelijkse werk met het publiek.”

4. “Ik ben een perfectionist”

Perfectionist is een van die woorden die voor velen een rode vlag is, omdat het klinkt als een afgezaagde leugen. HR kan deze zin opvatten als een sterkte die je wilt verkopen als een zwakte, plus het is helemaal niet authentiek.

Veel mensen antwoorden dit als ze gevraagd wordt naar hun zwakke punten, maar de waarheid is dat er veel betere sterke en zwakke punten zijn die je kunt zeggen in deze gesprekken. Een die hiermee te maken heeft, maar dan op een betere manier geformuleerd, is de volgende:

“Ik ben iemand die aandacht heeft voor details, en soms kan dat ervoor zorgen dat ik er wat langer over doe om een project uit te brengen. Ik werk eraan en zoek naar een middenweg die geen invloed heeft op de uiteindelijke deadlines, zonder de kwaliteit te verwaarlozen”.

5. “Ik was de beste in mijn werkteam”

“Vertel eens iets over jezelf”. Dit is ongetwijfeld een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden in deze gesprekken. Het is hier normaal om te willen praten over je prestaties en wat je onderscheidt, maar voorkom dat je over de schreef gaat en te veel opschept over je vaardigheden, want dan straal je jezelf uit als een egocentrisch persoon.

We raden je aan om een korte samenvatting te geven van je ervaring, waar je naar op zoek bent en hoe dit verband houdt met de vacature waarvoor je geïnterviewd wordt. Een antwoord dat je kunt aanpassen aan verschillende situaties is:

“Ik ben (je carrière) en ik heb X jaar werkervaring. Ik heb gewerkt in (je belangrijkste vorige banen) en heb vaardigheden geleerd zoals (je sterkste punten). Ik denk dat deze een geweldige aanvulling zouden zijn voor het bedrijf.”

6. “Ik heb geen ervaring”

Hoewel eerlijkheid het beste beleid is, is zeggen dat je helemaal geen ervaring hebt negatief voor recruiters; het is een rode vlag en vertelt hen dat je niet de vaardigheden hebt die nodig zijn voor de baan.

Dus wat moet ik zeggen in een sollicitatiegesprek als ik geen ervaring heb? Praat over je vaardigheden met betrekking tot de vacature en laat zien dat je bereid bent om te leren. Als je een student bent op zoek naar je eerste baan, kun je het hebben over stages of vrijwilligerswerk:

“Ik beheers X software en X niveau van X taal goed. Ik heb stage gelopen bij bedrijf X voor X hoeveelheid tijd en ik heb deze vaardigheden in de praktijk kunnen brengen. Ik sta open om van u te leren en ik volg momenteel een cursus over X vaardigheid die vereist is voor de functie”.

7. “Controleer mijn CV”

Het is mogelijk dat de recruiter je een vraag stelt over iets dat je op je CV hebt gezet en antwoorden met zinnen zoals hierboven is niet ideaal. Wat de recruiter wil is in je eigen woorden horen wat je te zeggen hebt over die ervaring of vaardigheid en hoe je presteert.

We raden ook niet aan om hetzelfde te antwoorden als wat je op je CV hebt geschreven. Het idee is om vollediger te zijn. Laten we zeggen dat de vraag gaat over een eerdere werkervaring, dan kun je iets als het volgende zeggen:

“In mijn ervaring bij bedrijf X was ik verantwoordelijk voor het uitvoeren van (beschrijf de taken die je deed). Daardoor heb ik (noem de vaardigheden die met die baan te maken hebben) kunnen ontwikkelen”.

8. “Wat doet het bedrijf?”

Dit is een duidelijke “nee,” omdat het aangeeft dat je niets over het bedrijf weet. D e interviewer zal daardoor het gevoel krijgen dat je weinig interesse hebt in de baan.

Een beetje onderzoek doen naar de organisatie en de functie waarnaar je solliciteert is een van de sleutels tot een succesvol sollicitatiegesprek. Het is iets dat je altijd van tevoren moet doen. Er kunnen details over de functie zijn waarover je onduidelijk bent; als dit het geval is, richt je zin dan als volgt in:

“Ik weet dat het bedrijf in X branche zit en al X jaar bestaat. Wat de functie zelf betreft, zie ik dat het in X gebied is, maar kun je me meer details geven over X functie?”

9. “Ik ben erg zenuwachtig”

We hebben ons allemaal wel eens zenuwachtig gevoeld. Het is echter een slecht idee om dit tegen de HR-medewerker te zeggen, omdat het je onzeker kan laten lijken en onder druk kan bezwijken.

Voor de meeste banen tegenwoordig moet je met stress kunnen omgaan en je zenuwen onder controle kunnen houden in elke situatie. Als je zegt dat je nerveus bent, laat je het tegenovergestelde zien. Daarom raden we je aan om die zin voor je gedachten te houden en in plaats van hem te vervangen door een andere, stellen we deze tip voor:

“Haal adem, tel mentaal tot vijf en probeer langzaam te spreken, maar zonder je vloeiendheid te verliezen. Dit zal je helpen om je gedachten beter te ordenen en je angst te overwinnen”.

10. “Ik weet het niet”

Het is ook mogelijk dat de recruiter een strikvraag stelt, zo een die je verrast. Iets wat je echter beter niet kunt zeggen is “Ik weet het niet” of “Ik heb geen idee”. Deze woorden laten zien dat je geen goed onderzoek hebt gedaan voor het gesprek en dat je niet goed kunt omgaan met het onverwachte.

Vermijd ze en kies in plaats daarvan voor een korte zin om tijd te besparen, zodat je het antwoord op die lastige vraag in je hoofd kunt samenvatten:

“Dat is een heel interessante vraag die je stelt, ik denk dat (begin hier je antwoord)”.

11. “Hoeveel krijg ik betaald?”

We weten dat een van de redenen waarom je op zoek bent naar een baan het hebben van een inkomen is. Probeer er in die eerste ontmoeting (en vooral aan het begin van het gesprek) niet over te praten. Dit geeft een negatief beeld van jou als persoon, omdat het opgevat kan worden alsof je alleen maar om geld geeft.

Hetzelfde geldt als je het in het begin over vakantiedagen en compensatiebonussen hebt: dit zijn onderwerpen die later besproken moeten worden. De uitzondering hierop is als de recruiter er zelf over begint. Maar als hij of zij het niet zegt, is een manier om het aan het einde aan te pakken, nadat je alle twijfels over de vacature hebt opgehelderd en het op een meer globale manier vraagt:

“Ik vind alles wat we hebben besproken erg interessant. Nu zou ik graag wat meer willen weten over de sociaaleconomische voordelen die het bedrijf biedt”.

12. “Ik heb geen twijfels”

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat de recruiter aan het einde van het sollicitatiegesprek, zowel persoonlijk als per video, vraagt of je nog twijfels hebt. “Nee” antwoorden doet eerder pijn dan dat het helpt. De reden? Het is een teken dat je niet nieuwsgierig bent naar het bedrijf en de omgeving waarin je zult werken.

Idealiter zou je nog een of twee vragen moeten stellen over de functie of hoe het bedrijf werkt. Dit als bewijs van je oprechte interesse in de functie. Als je er geen kunt bedenken, zijn hier een paar opties:

  • “Hoe ziet de werkdag eruit op een normale dag?”
  • “Biedt het bedrijf ontwikkelingsmogelijkheden voor zijn werknemers?”
  • “Welke software wordt het meest gebruikt in de functie?”

13. “Hoe heb ik het gedaan?”

Zowel dit als “Hoe heb ik het gedaan?” zijn goede voorbeelden van wat je niet moet zeggen als je wordt geïnterviewd. Hoewel het waar is dat er vragen zijn die de interviewer je niet hoeft te stellen, zijn er ook andere vragen die je uit beleefdheid niet moet stellen.

Deze specifieke zin creëert een ongemakkelijke situatie voor de recruiter, omdat hij of zij je misschien niet dat directe antwoord of de feedback kan geven die je wilt. Sommigen zien het misschien zelfs als indiscreet. We raden je aan om het als volgt te veranderen:

“Het was een genoegen om vandaag met je te praten. Als je vragen hebt over mijn CV en ervaringen, kun je contact met me opnemen en zal ik ze graag beantwoorden.”

Laatste tips en andere woorden om te vermijden in een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek

Naast de zinnen die we al hebben genoemd, zijn er ook gedragingen en uitdrukkingen die je beter niet kunt zeggen in een eerste benadering, om een beter imago uit te stralen naar recruiters.

Vermijd hakkelen bij het spreken: uitdrukkingen zoals “ummm,” “dit,” “als,” “zo” en “ik bedoel” zijn tekenen van nervositeit en onzekerheid. In plaats daarvan geeft langzamer spreken (zonder aan vloeiendheid in te boeten) meer controle.

Het is ook geen goed idee om de interviewer met “u” aan te spreken, omdat dit een erg informele toon creëert. In sommige gevallen heeft het zelfs de neiging  om respectloos over te komen. De uitzondering is als de interviewer je vertelt dat je elkaar bij de voornaam kunt noemen.

Veel mensen vragen zich af welke zwakke punten je niet moet noemen in deze ontmoetingen. We raden aan om punten als obsessief bezig zijn met je werk of aangeven dat je in een vorige baan een probleem had met je collega’s niet te noemen. Dit kan namelijk je kans verkleinen. Als je deze tips volgt en deze zinnen vermijdt, heb je meer kans op succes.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.