6 manieren om je sterke punten te ontdekken

Als je weet hoe je je sterke punten kunt ontdekken, kun je meedoen aan een wedstrijd die van grote waarde is voor je welzijn. Noteer hoe je dat moet doen.
6 manieren om je sterke punten te ontdekken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 september, 2023

Moed, menselijkheid, rechtvaardigheid, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, enthousiasme, veerkracht… Als je je sterke punten leert kennen, leer je jezelf beter kennen om aan je dromen te werken en je geestelijke gezondheid een boost te geven.

Dit is tenslotte een oefening in zelfontdekking die de sleutel is tot veel psychotherapeutische benaderingen, zoals acceptatie- en commitmenttherapie. Maar hoe kun je je sterke punten ontdekken?

Er zijn veel mensen die hun dagelijks leven leiden met een gevoel van leegte en onzekerheid. Als ze deze oefening van introspectie, die hen bewust maakt van hun eigen deugden en capaciteiten, niet doen, bevinden ze zich in een weerloze situatie waarin het moeilijk is om manieren te vinden om hun sterke punten te ontdekken.

Als je dit soort angst wilt vermijden en jezelf wilt versterken, is het dus tijd om de waarden die jou definiëren te verduidelijken. In het volgende artikel bieden we je de hulpmiddelen om dit te bereiken.

Hoe weet ik wat mijn sterke punten zijn?

Martin Seligman is de figuur uit de positieve psychologie die het meest heeft bijgedragen aan het begrip van menselijke sterke punten.

Zijn boek Character Strengths and Virtues:A Handbook and Classification (2004), geschreven samen met psycholoog Christopher Peterson, is een referentie op dit gebied. Het is een waardevol stuk onderzoek en zelfkennis dat even nuttig als inspirerend is.

Een van de meest opmerkelijke bijdragen van het bovengenoemde werk is het classificeren van de sterke punten van karakter, waardoor ze gedurende het hele leven gemeten kunnen worden. Tegelijkertijd is het de moeite waard om te wijzen op de relevantie van deze dimensie op het gebied van geestelijk welzijn.

Als je duidelijk maakt wat de sterkste punten van je karakter en persoonlijkheid zijn, bevordert dat je levenstevredenheid en je oriëntatie op geluk, zoals blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in (Engelse link) Tijdschrift voor Positieve Psychologie.

We hebben het over een interessante, praktische en therapeutische dimensie waarin het de moeite waard is om onszelf te bekrachtigen. Daarom geven we je hieronder een aantal elementen en concepten waarmee je je sterke punten kunt ontdekken.

Man voelt zich sterk

1. Gestandaardiseerde instrumenten

Momenteel zijn er verschillende psychometrische instrumenten om je sterke punten te ontdekken. Dit zijn zelfbeoordelingstests of tests die voor dit doel zijn ontwikkeld en die bovendien door de wetenschap zijn gevalideerd. Het zijn ook effectieve gestandaardiseerde middelen waarmee je een goede oefening in zelfreflectie en zelfontdekking kunt doen. De belangrijkste zijn:

Via Character Strengths

Dit is gebaseerd op het model dat Peterson en Seligman (2004) voorstellen in het boek dat we eerder noemden. Enkele kenmerken zijn:

 • Het is een testachtig instrument dat wordt gebruikt in academische, bedrijfs- en therapieomgevingen.
 • Het evalueert 24 sterke punten die zijn gegroepeerd in zes deugden: transcendentie, menselijkheid, wijsheid, moed, matigheid en rechtvaardigheid.
 • Volgens een studie gepubliceerd in (Engelse link) Frontiers in Psychology, die de prestaties van de test sinds zijn publicatie evalueerde, is dit een nuttig hulpmiddel om dimensies met betrekking tot sterke punten te verduidelijken.

Assessment of the needs and strengths of adults (ANSA)

Dit instrument wordt gekenmerkt door het evalueren van twaalf psychologische gebieden over de deugden of sterke punten van een persoon. Een van de voordelen is dat het zowel de huidige sterke punten detecteert als het potentieel dat de persoon heeft op andere gebieden.

2. Reflectie en verduidelijkingsoefening

Misschien heb je in je dagelijkse leven, dat zo beheerst wordt door haast, stress en het gewicht van de onmiddellijkheid, nauwelijks ruimte voor reflectie. Sterker nog, juist als je een moment voor jezelf hebt, rust je liever uit met een boek of serie. Dit soort mentale focus neemt je weg van jezelf en van de mogelijkheid om jezelf te leren kennen en te weten te komen wat je sterkste punten zijn.

Een andere manier om je sterke punten te ontdekken is daarom door jezelf vragen te stellen om meer over jezelf te weten te komen. Hieronder geven we er een paar. Houd altijd pen en papier bij de hand om beter over deze gebieden na te denken.

 • Welke successen heb ik in het verleden behaald?
 • Wat vind ik het leukste aan mezelf?
 • Wat zijn mijn sterke punten? Waar ben ik goed in?
 • Wat zijn mijn sterke punten volgens de mensen die van me houden?
 • Hoe beïnvloeden die aspecten die mij definiëren mijn leven?

3. Visualisatie- en projectietechniek

Om de sterke punten van je karakter te ontdekken, moet je ook naar de toekomst kijken; dat is waar je potentieel ligt, het materiaal van je dromen en wat je wilt zijn. Om zover te komen, moet je aangeven over welke deugden en vaardigheden je beschikt om je pieken te overwinnen.

Een manier om dit te doen is door middel van de visualisatietechniek. Onderzoek gedeeld door (Engelse link) Basis en Toegepaste Sociale Psychologie wijst op de voordelen van dit middel om prestaties, welzijn en zelfbewustzijn te verbeteren. De strategieën om het uit te voeren bestaan uit het je voorstellen van de beste versie van jezelf in de toekomst en jezelf de vragen te stellen die we nu opnoemen:

 • Hoe ziet die “toekomstige ik” eruit? Welke sterke punten definiëren jou?
 • Wat doet deze “toekomstige ik” en waarom is hij of zij trots op zichzelf?
 • Hoe zou je aan je huidige sterke punten kunnen werken om bij die “ideale jij” te komen?

4. Probeer verschillende activiteiten

Binnen de manieren om je sterke punten te ontdekken, wordt ook de ontwikkeling van de volgende acties overwogen:

 • Wees je bewust van je sterke punten.
 • Probeer nieuwe hobby’s of activiteiten te beginnen.
 • Daag jezelf uit, stap uit de routine en neem nieuwe voornemens aan.
 • Probeer problemen op te lossen die zich voordoen in nieuwe situaties.
 • Zoek uit waar je gepassioneerd over bent en waar je goed in bent in die verschillende contexten.

Een manier om je sterke punten te ontdekken is door jezelf open te stellen voor nieuwe scenario’s en activiteiten, om te weten waartoe je in staat bent.

3. Bouw je zelfportret van sterke punten

Als mensen moeite hebben met het identificeren van onze sterke punten, komt dat omdat we onszelf niet genoeg waarderen. Dimensies zoals een laag zelfbeeld of het bedriegerssyndroom conditioneren ons in die zin. Bovendien voeren we niet altijd een oefening in zelfbewustzijn uit, waaruit we kunnen opmaken hoe waardevol en vaardig we zijn op oneindig veel gebieden en scenario’s.

In dit verband is een andere manier om je sterke punten te ontdekken het analyseren van elk gebied van je leven en het maken van een “zelfportret.”

Een publicatie (Engelse link)  in het Tijd schrift voor Geluksstudies vertelt ons dat het werk een ideaal scenario is om deze dimensies te ontwikkelen en te identificeren. Je kunt beginnen met dit gebied en doorgaan met de gebieden die je dagelijks leven bepalen. De methodologie om dit te bereiken bestaat uit de aspecten die we je hieronder laten zien.

Verduidelijk je waarde op het werk

 • Wat benadrukken je collega’s over jou?
 • Wat zijn je sterke punten en vaardigheden in je werk?
 • Welke sterke punten zorgen ervoor dat je goed bent in je werk?
 • Wat zijn je professionele doelen en welke sterke punten kunnen je helpen om die te bereiken?

Verduidelijk je waarde in het persoonlijke scenario

 • Wat zijn je hobby’s en welke vaardigheden toon je daarin? (Sport, humanitaire acties, artistieke taken, etc.)
 • Als je bij je familie en vrienden bent, welke sterke punten laat je dan bij hen zien? (Vriendelijkheid, steun, gevoel voor humor, etc.)
 • Door je leven heen, welke sterke punten hebben je in staat gesteld om je problemen het hoofd te bieden?

6. Denk na over wat jou gelukkig maakt

Een kracht is een intern hulpmiddel waarmee je tot bloei kunt komen en het beste van jezelf kunt laten zien. Het is niet iets dat moeilijk voor je is om te laten zien, maar het ontstaat van binnenuit op een natuurlijke manier en onderscheidt je van anderen.

Daarom is een eenvoudig en inspirerend pad binnen de manieren om je sterke punten te ontdekken om meer te doen van wat je leuk vindt. Als je een atleet bent, is jouw kracht misschien inspanning, competitiviteit, persoonlijke verbetering of leiderschap. Als je een meer ontspannen en familiair persoon bent, zijn je sterke punten misschien gematigdheid, vriendelijkheid of kalmte.

We hebben allemaal onze eigen sterke punten, de punten die ons uniek maken en die bijdragen aan ons psychologisch welzijn. We kunnen onszelf ook nieuwe sterke punten aanleren om onszelf als mens te blijven verbeteren.

Sterke punten zijn ook aangeleerd: ga ermee vooruit

Rechtvaardigheid, nieuwsgierigheid, vrijgevigheid, wijsheid, menselijkheid, sociale intelligentie, beleefdheid, doorzettingsvermogen… Als je eenmaal je sterke punten hebt belicht, is het tijd om verder te groeien. Zoals Abraham Maslow al aangaf, is het uiteindelijke doel van de mens om zelfrealisatie te bereiken. Onthoud in dit proces naar je welzijn altijd dat je nieuwe waarden kunt ontwikkelen.

Het is niet genoeg om te ontdekken welke vaardigheden jou definiëren, maar je hebt ook de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te leren om de beste versie van jezelf te vormen: De jij die niet opgeeft, die investeert in jouw geluk en dat van anderen, om samen verder te komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.