Chronische emotionele leegte

Als je lijdt aan chronische emotionele leegte, ben je nooit tevreden. Om deze reden ben je constant op zoek naar iets zonder enig succes. Eigenlijk ben je nooit ergens blij mee.
Chronische emotionele leegte

Laatste update: 14 november, 2021

Als je last hebt van chronische emotionele leegte, voel je je nooit voldaan. In feite voel je je voortdurend overspoeld met een gevoel van leegte. “Ik zit vast in een sleur, elke dag is hetzelfde. Niets motiveert me, dus uiteindelijk doe ik gewoon niets.”

Ik voel me niet goed of slecht, blij of verdrietig. Ik zit gewoon vast in het midden, wachtend op leven om me voorbij te gaan. Ik voel me leeg van binnen.” Dit zijn het soort dingen dat je tegen jezelf zult zeggen als je lijdt aan chronische emotionele leegte. Je voelt je leeg en apathisch. Sterker nog, je hebt niet eens zin om elke dag je bed uit te komen.

Je leeg voelen is een van de ergste gevoelens die je ooit kunt ervaren. Bovendien is het vermoeiend om te voelen dat niets je bevredigt of motiveert. Veel mensen ervaren dit gevoel op een bepaald moment in hun leven.

Als het echter je gebruikelijke emotionele toestand begint te worden, moet je alarm slaan. Omdat het betekent dat er iets niet klopt. Bovendien heb je misschien professionele hulp nodig om het te overwinnen.

“Het leven wordt nooit ondraaglijk gemaakt door omstandigheden, maar alleen door gebrek aan zin en doel.”

Victor Frankl

Een meisje dat er depressief uitziet

Chronische emotionele leegte

Als je dit soort verveling, leegte en apathie voelt, kan het betekenen dat je de leegte probeert te vullen met activiteiten om te voorkomen dat je te veel nadenkt. Of je kunt ervoor kiezen om je te mengen met zeer emotionele mensen om te proberen die leegte die je voelt op te vullen.

Sommige mensen vinden troost in verslavende middelen zoals drugs of alcohol of in dwangmatig eten. Als je de existentiële leegte niet aanpakt, zul je waarschijnlijk merken dat je de leegte probeert te vullen met iets waardoor je een soort sterke emotie voelt.

Geen van deze dingen werkt echter. Het zijn slechts tijdelijke geneeswijzen. In feite dienen ze alleen om je gevoelens van innerlijke leegte te versterken.

Als gevolg daarvan merk je dat je lijdt aan chronische emotionele leegte. Je bent voortdurend op zoek naar iets om je tevreden te stellen, zonder succes. Je hebt het gevoel dat je nooit gelukkig bent en dat je altijd meer nodig hebt.

Hoe om te gaan met chronische emotionele leegte

Herken het

William James, een bekende Amerikaanse filosoof en psycholoog, zei: “Acceptatie van wat er is gebeurd, is de eerste stap om de gevolgen van elk ongeluk te overwinnen.” Met andere woorden, verwerp niet wat er met je is gebeurd en neem geen toevlucht tot schadelijk gedrag. Accepteer in plaats daarvan je gevoelens van leegte en ga op zoek naar zin in je leven.

Laat je leeg voelen

Laat de leegte en apathie door je heen stromen. Als je verdrietig bent, huil dan. Als je je boos voelt, word dan boos. In feite kan het geven van ruimte aan negatieve emoties je helpen om je beter te voelen.

“Ik denk eigenlijk dat verdriet en duisternis heel mooi en helend kunnen zijn.”

 -Duncan Sheik-

Leer jezelf kennen

Socrates zei: “Ken uzelf, want als we onszelf eenmaal kennen, kunnen we leren voor onszelf te zorgen.” Daarom, als je je van binnen leeg voelt en constant op zoek bent naar iets om je tevreden te stellen, moet je misschien stoppen met naar buiten te kijken en in plaats daarvan naar binnen kijken.

Ontdek jezelf. Wat heb je nodig? Wat voel je? Wat wil je? Wat zijn je verwachtingen en angsten? Deze vragen kunnen een startpunt zijn voor je eigen zelfbewustzijn en het begin om zin in je leven te vinden.

Bedenk dat hoe meer je voor jezelf zorgt en jezelf beter leert kennen, hoe meer het gevoel van leegte zal verdwijnen. Omdat die leegte die je buiten jezelf probeert te vullen, alleen echt in jezelf gevuld kan worden.

Het gezicht van een vrouw weerspiegeld in een spiegel

Zoek activiteiten waardoor u zich beter voelt

Als je last hebt van emotionele leegte, zou je kunnen merken dat je de leegte probeert te vullen met extreme en schadelijke activiteiten zoals alcohol- of middelenmisbruik.

Dat komt omdat ze je sterke emoties laten ervaren. Als u zich in deze situatie bevindt, moet je op zoek gaan naar activiteiten, hobby’s en taken die positief en gezond zijn. Ze helpen je die leegte te vullen. Bovendien ontdek je dingen die je leuk vindt en waarmee je op een gezonde en positieve manier door het leven kunt gaan.

Kortom, zoals Jorge Bucay suggereert, laat je niet meeslepen door leegte en apathie. Want dit leidt je alleen maar naar negatieve situaties. Richt je in plaats daarvan op het zoeken naar gezonde situaties die je helpen. In feite beweert Bucay: “We zijn niet verantwoordelijk voor onze emoties, maar we zijn verantwoordelijk voor wat we ermee doen.”

“De mens wordt oorspronkelijk gekenmerkt door zijn ‘zoektocht naar betekenis’ in plaats van zijn ‘zoektocht naar zichzelf’.”

-Viktor Frankl-

Door te waarderen wat je hebt, kun je van chronische emotionele leegte afkomen

Kijk ten slotte eens naar alles wat je in je leven hebt. Want als je je alleen concentreert op wat er ontbreekt, negeer je wat je wel hebt.

Apprecieer wat je hebt. Concentreer je op waar je je goed bij voelt. Concentreer je op het ervaren van alles waartoe je in staat bent. Leer alles in je leven te waarderen. Onthoud ten slotte altijd dat op die momenten dat je je verloren voelt, er altijd betekenis is, wachtend om gevonden te worden.

“Totdat je jezelf waardeert, zul je je tijd niet waarderen. Zolang je je tijd niet waardeert, doe je er niets mee .”

-Scott Peck-


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.